Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Belek dag 4: Donder, bliksem en regenoffers

Nog geen negen minuten staan de Ajacieden op het veld of de bliksem slaat dichtbij in. Herstel- en conditietrainer Björn Rekelhof kijkt kort naar Hennie Spijkerman maar weet eigenlijk al genoeg. Sommige spelers wachten het antwoord niet af en zoeken hun heil in de kleine gym naast het trainingsveld.

07 januari 2016 - 11:59
UsershyraDesktopajax_dataimagesb694956c2dee1ea5b667dd7d34750db1_normal
De buitentraining werd door de bliksem binnen voortgezet . © Pro Shots

“Daar sta je dan,” zegt de schuilende Mitchell Dijks. “Veiligheid voor alles,” meldt een ander vanuit de groep. Keeperstrainer Carlo L’Ami knikt instemmend. Sommige Ajacieden springen op de paar fietsen om de spieren warm te houden, anderen kijken angstvallig naar de donkere hemel die Belek in bezit neemt. Na een paar minuten neemt Spijkerman het woord. “We gaan het zo weer proberen. Bij de eerste de beste flits gaan we terug naar het hotel.”

Onweer is sowieso niet mijn ding en al helemaal niet op een voetbalveld. Ik moet altijd denken aan Jan Jongbloed, wiens keepende zoon Eric tijdens een wedstrijd met DWS in 1984 dodelijk werd getroffen door de bliksem. Spijkerman en Jongbloed werkten destijds samen bij Go Ahead Eagles, zo meldt collega Mike Verweij (De Telegraaf) me. Of de jonge Ajaxselectie met dat verhaal bekend is, weet ik niet. Het verklaart voor mij wel de stelligheid waarmee Spijkerman zijn troepen instrueert.

Als de selectie een nieuwe trainingspoging waagt, duurt het slechts een paar minuten eer de hemel wederom dondert. Dan is het klaar. Mike van der Hoorn en Nick Viergever zijn de eersten die zich richting hotel spoeden. De twee lopen onder de bomen door. Op het veld behoren Kasper Dolberg, Vaclav Cerny, Abdelhak Nouri, Lasse Schöne en Ricardo van Rhijn tot de kopgroep.

Stiekem hoop ik dat het zaterdag regent. Het minste offer voor een landstitel.

Tijdens één van Ajax’ eerste winterse trainingskampen, in 1990, regenden de spelers ook van het veld. Het keurkorps van toenmalig trainer Leo Beenhakker was neergestreken in Portugal, zo meldt David Endt, ervaringsdeskundige als het op trainingskampen aankomt.

Ajax speelde toentertijd twee oefenduels, waaronder tegen Sporting Portugal op een met plassen bezaaid veld. Grote kans dat Pim van Dord het zich herinnert. Ik kan het hem niet vragen. Hij traint uit voorzorg binnen met de aan zijn knie geblesseerde Davy Klaassen.

Volgens Endt leek het trainingskamp door de barre weersomstandigheden helemaal nergens op, maar... aan het eind van het seizoen stond Ajax wel met de schaal. Komende zaterdag voorspellen de Turkse weermannen een schitterende dag in Belek. De mooiste van de week. Ajax oefent dan tegen Hamburger SV. Stiekem hoop ik dat het regent. Het minste offer voor een landstitel.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >