Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Ajacieden zijn best lief

Eén van de fijnste plekken om over foebele te praten is het werk. Bij een gemiddelde koffieautomaat op de maandagmorgen buitelen 'kenners' standaard over elkaar heen. Tijdens de winterstop is het rustiger, maar deze week was er tóch een vraagstuk: wat is de zwaarste, dan wel gemeenste overtreding van een Ajacied die je je kunt herinneren?

08 januari 2016 - 10:45

Ik denk gelijk aan kopschopper Dani da Cruz Carvalho. Die deed iets gruwelijks op 15 november 1998 in de Arena tegen PSV (2-2). Het was een vrij gestoorde actie van de fijnbesnaarde technicus, die je normaal gesproken niet op gemeen spel kon betrappen. Waar de Portugees figuurlijk voor héél even zijn hoofd verloor, gold dat vrijwel letterlijk voor zijn slachtoffer. Doelman Patrick Lodewijks hield er een hersenschudding en een beschadigde oogkas aan over.

Even terug: met nog negen minuten op de klok gaat de PSV-keeper naar het gras. Dani is dan in aantocht, maar kan met geen mogelijkheid de bal meer spelen. Hij springt in volle vaart over de keeper heen, maar laat zijn been daarbij bewust hangen en schopt zowat het hoofd van de volstrekt weerloze Lodewijks de F-side in.

Al met al een vrij bloedige bedoening. Wankelend op de benen en met een prop watten tegen het hoofd speelt Lodewijks het duel uit. Na het laatste fluitje zakt hij ineen. De vele herhalingen 's avonds op tv zijn duidelijk en de meningen ook: hier is sprake van een misdaad. Dani wordt vast een wedstrijd of vijf geschorst, is de teneur. Niks daarvan. Arbiter Jaap Uilenberg heeft de situatie beoordeeld, Dani geel voorgehouden en daarmee is de kous af. Iedereen gek in Eindhoven. Toen al.

Beelden zijn op internet onvindbaar. Ik pak de dvd met het Ajaxseizoenoverzicht van dat jaar erbij. De wedstrijd zit keurig tussen de samenvattingen, maar de samensteller heeft juist dit moment eruit gelaten. Dus mocht iemand een linkje hebben, graag! Ondanks mijn overtuiging dat Dani de gemeenste ooit maakte, besluit ik op Twitter eens te vragen hoe anderen erover denken.

Check de video vanaf 2:13.

Direct veel reacties. Zo wijst iemand mij op een akelige van Jan Wouters. Tijdens een sprint houdt de Ajacied plots in met maar één doel: het opvangen van zijn achtervolger. Het slachtoffer heet Alex Pastoor en krijgt een welgemikte elleboog op volle kracht tegen zijn kin. De huidige coach van Sparta gaat als een omgezaagde boom tegen het gras. In het fragment laat Wouters weten dat hij 'inderdaad wel eens over de grens gaat', maar 'dat hij mede daardoor zo ver is gekomen'. Hoewel ik die van Dani nog altijd erger vind, kunnen hij en Jan elkaar wel een hand geven.

De tackle zie je op 6:57.

Een ander wijst mij op Frank Rijkaard die RKC'er Paul Nortan, net terug van een langdurige revalidatie, uitschakelt met een veel te late tackle op het been. Het slachtoffer raakt, volgens het Ajax jaarboek van 1993/1994, zelfs even in een heuse 'shocktoestand' en wordt huilend het veld afgedragen, terwijl het publiek in De Meer 'auf wiedersehen' zingt. Het is de eerste wedstrijd van Rijkaard na zijn terugkeer uit Milaan en de eredivisie zal het weten. De Ajacied scoort hartjes door Nortan na de wedstrijd in de kleedkamer op te zoeken om sorry te zeggen. “Kusje erop?”

Klappen op 0:17.

Natuurlijk ontbreekt Brutil Hosé niet in deze blog. Hij werd veel genoemd. Maar ja, jongens, wie gaat er dan ook lopen bakkeleien met iemand die Brutil heet? Hallo! Beetje dom ook wel. Dan loop je wel eens tegen een vuistslag aan. Dat deed FC Twente-speler Dennis Hulshoff in december 2001 dus ook. Beetje duwen, klein kopstootje. Tja, dat moet je dus niet doen. Gevalletje eigen schuld, dikke bult wat mij betreft. Volgende!

Tot slot noemen veel mensen, hoe kan het ook anders, Luis Suarez. De Uruguayaan doet op zaterdag 20 november 2010 een dappere poging om PSV'er Otman Bakkal op te eten door een hap uit diens nek te nemen. Je kunt het gemeen noemen, maar het was toch vooral tamelijk merkwaardig allemaal. Je loopt er in ieder geval geen beschadigde oogkas door op.

Bakkal toont tijdens de wedstrijd verontwaardigd de bijtplek, maar reageert na afloop bijzonder sportief door aan te geven dat het 'een incident' was en dat er wat hem betreft 'niet geschorst' hoefde te worden. Martin Jol spreekt achteraf van een 'liefdesbeetje'.

Al met al een aantal harde, gemene of merkwaardige voorvallen, maar veel meer momenten dan die van Dani, Hosé, Wouters, Rijkaard en Suarez worden niet genoemd, hoewel Zlatan toch ook wel eens een elleboog uitdeelde. Kijk de trailer van 'Becoming Zlatan' er maar eens goed op na.

Voorlopige slotconclusie: Dani maakte de smerigste overtreding, maar verder zijn Ajacieden eigenlijk best heel lief.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >