Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoofdrolspelers: debuut Blind in Volendam en black-out Litmanen

Ajax gaat zondag op bezoek bij FC Volendam. Dat duel werd 26 keer eerder gespeeld in competitieverband. In onze rubriek ‘hoofdrolspelers’ lichten we twee spelers uit die ooit in de spotlights stonden in het vissersdorp.

02 mei 2024 - 15:00
Litmanen 1200 (1)
Litmanen heeft in 1997 zijn dag niet. © AFC Ajax

1997: huh, Litmanen rood…?
Het is zondag 6 april 1997. Het Ajax van Louis van Gaal reist af naar het Veronica Stadion, zoals het onderkomen van Volendam dan nog heet. De uitslag van 0-3 (Kiki Musampa, Arnold Scholten en Nordin Wooter) is niet zo verwonderend. De rode kaart die arbiter Dick Jol voorhoudt aan Jari Litmanen echter wel. Rood voor Jari...?

Er staan 55 minuten op de klok als Rob Matthaei – de bewaker van Litmanen – op het gras ligt. Rollebollend. Litmanen zelf grijpt naar het hoofd. Wat is er allemaal aan de hand? Natrappen van de Fin? Een elleboog van Matthaei? Litmanen die natrapt? Dat kan toch helemaal niet? Niks voor hem! Toch heeft hij zijn dag niet. Kansen worden niet benut en Matthaei is al heel de wedstrijd vervelend.

Jol overlegt met zijn grensrechter. Die heeft alles gezien en dus is duidelijk welke kant het opgaat: een rode kaart voor Litmanen, geel voor Matthaei. In de herhalingen op televisie zien we hoe de twee met elkaar worstelen. Litmanen wordt uit balans getrokken en beantwoordt het getrek met een ferme, vrij duidelijke schop.

De beelden zijn duidelijk. De rode kaart is terecht. Litmanen wil Jol nog overtuigen dat hij een elleboogstoot heeft gekregen, maar het mag allemaal niet baten. Een zeldzame black-out van een van de meest sportieve spelers die ooit bij Ajax – zelfs in de eredivisie – rondliep.

Het is dan ook de enige rode kaart uit de fraaie loopbaan van Litmanen.

Aanbevolen
Ajax en Europese tickets: wat zijn de scenario’s?

2008: hoopvol debuut Blind junior
Het is zondag 7 december 2008. Ajax wint – met Marco van Basten als trainer aan het roer – nipt met 2-1. De Ajacieden komen voor het oog van 6260 toeschouwers zelfs op achterstand. Uiteindelijk wordt die schade gerepareerd door treffers van Luis Suarez en Jan Vertonghen.

De winnende van Vertonghen valt drie minuten na het debuut van Blind. De dan nog vooral ‘zoon van’ maakt zijn eerste minuten in Volendam. Een geweldige carrière volgt, die nog immer voortduurt. Dat is dan ook vooral het verhaal van die editie van Volendam-uit.

Na iets meer dan een uur spelen, trekt de achttienjarige speler zijn trainingspak uit. Rugnummer 39 wordt zichtbaar. Blind komt binnen de lijnen voor Eyong Enoh. Het is een bijzonder moment. Voor de speler, maar zeker ook voor vader Danny en moeder Yvonne. De trotse ouders volgen de eerste minuten van de latere international vanaf de tribune.

Blind valt prima in op de kunstgrasmat. Hij geeft een signaal af van energie, inzicht en inzet. Een Volendammer wordt door de afjagende debutant zodanig in verwarring gebracht, dat-ie een hoekschop weggeeft. Urby Emanuelson zet voor vanaf de hoekvlag en de bal verdwijnt via Vertonghen achter doelman Jeroen Verhoeven.

Blind wordt met speciale ogen bekeken. Hoe kan het ook anders met Danny als vader? Zijn vader ziet die decemberdag in 2008 echter al dat het wel goed zit met zijn zoon. Na zijn debuut volgen dat seizoen nog vijf wedstrijden, waarvan eentje op Europees niveau tegen Slavia Praag.

Tiener Blind krijgt na zijn eerste duels op het hoogste niveau met lichamelijke ongemakken te maken. Een korte terugval volgt. Dat is voorspelbaar. Net zoals het dan al voorspelbaar is dat deze echte Ajacied even later volledig komt bovendrijven.

Aanbevolen
Speel ook in slotfase seizoen mee met onze Ajax Life Poule!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >