Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Enerverende kennismaking met bevlogen Farioli

Pling! Het is 19.35 uur als mijn telefoon oplicht. Ajax organiseert een kleine driekwartier later voor media een rondetafelgesprek met Francesco Farioli. Met gierende banden race ik richting Amsterdam, voor een enerverende kennismaking met de bevlogen Italiaanse hoofdcoach.

Door Jordy Haak
24 mei 2024 - 10:57
Farioli Blog 1200
Aan energie geen gebrek bij Farioli. © Pro Shots

Dat bij het starten van de motor de stem van Umberto Tozzi met zijn befaamde Ti Amo uit de autoradio klinkt, kan bijna geen toeval zijn. Tijd om er veel aandacht aan te besteden, is er echter niet. Duty calls. Voor de torenhoge stapels pizza’s op het Arenadek – ook dat kan geen toeval zijn – heb ik ook nauwelijks oog. De eindbestemming is namelijk het perszaaltje op De Toekomst.

Het liefst had Ajax de media iets eerder op de dag geïnformeerd over het aanstaande mediamoment. Dan hadden we nu niet het profiel van onze banden hoeven rijden, maar het duurde iets langer voordat de krabbels daadwerkelijk op papier stonden. Zo gaan die dingen nu eenmaal.

Net aangekomen in de perszaal, zwaait de deur al snel open. Farioli schudt de aanwezige journalisten hartelijk de hand. Hij heeft er een lange dag opzitten, terwijl hij de nacht ervoor slechts vier uurtjes sliep. Het is de nog jonge hoofdtrainer niet aan te zien. Hij oogt fris, is enthousiast en lijkt te bruisen van de energie.

Energie die hij ook bij zijn ploeg terug wil zien, zo benadrukt hij. Farioli geeft daarin zelf graag het goede voorbeeld. “Wie mij een beetje heeft gevolgd, weet dat ik ook langs de lijn nogal actief ben,” voegt hij daar lachend aan toe. Het komt verfrissend over, nadat we ons de afgelopen maanden toch vooral uitgeblust voelden.

Tijdens het uitgebreide gesprek met de nieuwe hoofdtrainer van Ajax, kun je merken dat hij graag over het spelletje praat. Vooraf excuseert hij zich al. “Ik geef lange antwoorden op vragen, dan weten jullie dat.” Hij is een vakidioot, in de positieve zin van het woord. Dag in, dag uit is hij ermee bezig om zijn visie over te brengen en patronen erin te slijpen.

In Turkije en Frankrijk sliep Farioli zelfs op de club. “Om geen tijd te verspillen,” aldus de Italiaan.

In Turkije en Frankrijk sliep hij eerder zelfs op de club. “Om geen tijd te verspillen,” aldus de Italiaan. Het zegt veel over zijn energieke werkwijze. Hoe het bij Ajax gaat uitpakken, moeten we afwachten. Er liggen immers bergen werk te wachten en een flinke metamorfose van de selectie is nodig. Farioli laat zich dan ook nog niet uit over doelstellingen, titels en prijzen. Hij wil geen dromen verkopen of loze beloften doen.

“Maar wat ik de supporters wel kan beloven, is dat ik een dapper team wil zien op het veld, met de wil om het initiatief te nemen. Zowel met als zonder de bal. Een team dat supporters trots wil maken, zodat ze blij naar huis gaan. En vooral een team dat hard werkt.”

Hoewel persvoorlichter Miel Brinkhuis vooraf had verteld dat het gesprek met Farioli maximaal een half uur kon duren, zitten we ondertussen al bijna driekwartier met elkaar aan tafel. De Italiaan vertelt uitgebreid over zijn staf, een eerder bezoek aan de Future Cup, de onderhandelingen met Ajax en zijn bewondering voor Louis van Gaal. Hij hoopt de adviseur van de raad van commissarissen meermaals voor diners uit te mogen nodigen.

Dan zit het gesprek er echt op. Wat beklijft is dat Farioli niet kan wachten om aan de slag te gaan. Hij kijkt uit naar de kennismaking met de selectie en is benieuwd hoe spelers terugkomen van vakantie of het EK. Onbevooroordeeld wil hij iedereen ontmoeten.

Hopend dat er weer een frisse wind gaat waaien bij Ajax, beginnen we de eerste artikelen te typen en zetten de boel online. Dan is het tijd om naar huis te gaan. Opnieuw met gierende banden, want er moeten nog veel meer stukkies worden uitgewerkt.

Wandelend naar de auto bedenk ik dat een Ferrari nu wel handig zou zijn. Of laat ik mezelf nu iets teveel meeslepen in Italiaanse sferen? Buona fortuna, Francesco!

Aanbevolen
Farioli legt uit waarom hij Ajax vroeg om eigen stafleden

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >