Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Vitesse - Ajax

Ajax sluit zondag een op veel fronten dramatisch seizoen af op bezoek bij Vitesse. Ook voor de gedegradeerde Arnhemmers is het een rampjaar. We beschouwen voor.

18 mei 2024 - 10:13
Drie Dingen 1200
Ajax won vorig seizoen met 2-1 in Arnhem. © Pro Shots

Berghuis wil zondag genieten
Steven Berghuis lag er lang uit met allerlei fysieke klachten. Hij stond maanden aan de kant. In Noorwegen – op bezoek bij FK Bodø/Glimt – liep hij een blessure op aan zijn binnenband van zijn knie. Daar kwam gedurende zijn revalidatie een blessure aan zijn onderrug bij.

“Ondanks behandelingen en oefeningen, bleef ik last houden, vooral op het veld,” zo kijkt Berghuis op de clubwebsite terug op de weken waarin hij geen rol van betekenis speelde. “Daarom besloten we ons te richten op volledig herstel in plaats van te focussen op het halen van een specifieke wedstrijd. Uiteindelijk kostte dit proces tijd, maar ik ben nu volledig hersteld. Daar ben ik erg blij mee.”

Berghuis staat na zijn invalbeurt tegen Almere City (3-0) op vijfhonderd officiële wedstrijden in het betaald voetbal. Hij speelde 454 duels op clubniveau en 46 interlands voor het Nederlands elftal. “Ik ben dankbaar voor de kansen die ik bij alle clubs en in Oranje heb gekregen. Ik heb altijd hard gewerkt en was ook eigenlijk altijd fit.” 

“Daardoor kon ik ook veel spelen. Daar ben ik trots op,” vervolgt Berghuis, die pas vlak voor Almere City-thuis hoorde dat hij zijn vijfhonderdste duel kon spelen. “Hoewel ik al met de trainer had gesproken over mijn invalbeurt, kwam het besef pas na de wedstrijd echt bij me binnen. Het is bijzonder deze mijlpaal te bereiken.”

Berghuis kijkt ook vooruit op het treffen met Vitesse, eentje die sportief gezien eigenlijk nergens meer over gaat. Toch is er bij de Arnhemmers van alles aan de hand. “Ik heb erover nagedacht hoe we dit moeten aanpakken. We moeten respect tonen voor de situatie in Arnhem. Hopelijk kunnen we een mooie wedstrijd neerzetten voor beide teams. Ik denk dat we gewoon moeten genieten en vrij moeten spelen.”

Aanbevolen
Van ’t Schips elf: hoe sluit jij seizoen waardig af op bezoek bij Vitesse?

Vitesse hoopt op vol Gelredome
De strijd tegen degradatie verloor Vitesse, maar de club vecht nog wel voor het behoud van de proflicentie. De Arnhemmers moeten de licentiecommissie van de KNVB ervan zien te overtuigen dat ze gezond genoeg zijn om volgend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie te kunnen spelen.

Als dat niet lukt, verliest Vitesse de proflicentie en dreigt het failliet te gaan. De club heeft een schuld van zo’n 18,9 miljoen euro. Wel is het inmiddels uit Russische handen, waarmee het een belangrijke stap zette. 

Vitesse hoopt zondag in ieder geval het stadion vol te krijgen bij de voorlopig laatste wedstrijd in de eredivisie. De regels rond de kaartverkoop werden versoepeld. Zo kunnen seizoenkaarthouders twee extra kaartjes kopen in plaats van één. Dat zou ook extra inkomsten genereren. Er worden zo'n 18.500 toeschouwers verwacht.

“Supporters(groepen), de gemeente en de politie vinden dat de laatste wedstrijd van het seizoen – en voorlopig in de eredivisie – een waardige afsluiter moet worden voor iedereen die geel-zwart een warm hart toedraagt,” zo lezen we op de clubwebsite. “Daar hoort een vol(ler) Gelredome bij. Ook de bijbehorende extra inkomsten zijn van essentieel belang voor de club. Het is van belang dat de kaartjes uitsluitend naar Vitessenaren gaan en dat we een veilige, respectvolle en sfeervolle wedstrijdbeleving neerzetten.”

Aanbevolen
Welke Ajacieden scoorden in laatste vijftien edities van Vitesse-uit?

Sturing stelt sterkste elf op
Vitessetrainer Edward Sturing wil het seizoen logischerwijs afsluiten met een zege op Ajax. Verrassingen in de opstelling voert hij daarbij niet door. De coach stelt zondag zijn sterkte elftal op. Van een proeftuin is ondanks de degradatie geen sprake. 

“Het nieuwe seizoen begint eind juni met de voorbereiding,” aldus Sturing tegenover De Gelderlander. “Dan mag de nieuwe trainer John van den Brom volop experimenteren. Ik ben tevreden over de basis van de afgelopen wedstrijden, dus voer ik hooguit een enkele aanpassing door.”

Bij Vitesse is Mathijs Tielemans weer inzetbaar. Ajax heeft beschikking over een vrijwel fitte selectie. Jorrel Hato is vanwege een schorsing niet van de partij.

Vitesse en Ajax trappen zondag om 14.30 uur af in het Gelredome. Het duel staat onder leiding van scheidsrechter Erwin Blank, terwijl Marc Nagtegaal de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Hoofdrolspelers: poeier Chivu en Van den Brom doet Vitesse pijn

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >