Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Stop de tijd: een Ajacied graveert zijn naam in de Ajaxhistorie

‘Kikikikikiki!’ galmt het midden jaren negentig van de tribunes. Musampa verovert snel de Amsterdamse harten.

04 juni 2024 - 15:58
Musampa1200
Musampa onderweg naar Ajax' eerste ooit in de Arena. © SV Ajax / Ron Richel

Nu NAC weer op bezoek komt in de Johan Cruijff Arena, is het aardig dit beeld uit het archief van Ron Richel op te duikelen. We gaan terug naar augustus 1996. De geelzwarten uit Breda bezoeken een wankel Ajax.

Ajax heeft al in de voorbereiding scheppen zand in de motor en scoort zeer moeizaam. Het nieuwe thuis voelt nog totaal onwennig. Ajacieden zoeken als jengelende kinderen hun weg, het chagrijn overheerst. Louis van Gaal uit op de persconferentie na afloop zelfs zijn ongenoegen over het stadion en de grasmat.

Icoon Pelé is als PR-meneer van kledingsponsor Umbro en Braziliaans minister van Sport aanwezig bij het duel, maar dat is alleen echt lollig voor de media en Wim Rijsbergen. De trainer van NAC voetbalde eind jaren zeventig met de baltovenaar bij New York Cosmos.

In de zeventigste minuut mag Musampa, meestal linkshalf, het in de spits proberen voor een uitgebluste Patrick Kluivert. Een voetballer uit dezelfde lichting, Nordin Wooter, zet Musampa in de tachtigste minuut vrij voor keeper John Karelse.

“Ik heb de Arena ontmaagd”

De wat labiele supporters – de verwachtingen zijn torenhoog na 1995 en een deel van 1996 – brullen het uit. Goal! De eerste van Ajax in de Arena! “Ik heb de Arena ontmaagd,” zou Musampa later zeggen. Hét moment voor fotograaf Richel om af te drukken.

“Hoe langer het eerste doelpunt in de Arena uitbleef, hoe meer erover werd gesproken,” legt Kizoto, zo heet Kiki officieel, na het duel uit. “Hoe meer we er onderling over spraken, hoe vaker werd gezegd dat de eerste doelpuntenmaker echt historie ging schrijven. Op het moment stond ik daar niet bij stil. Wél toen ik iedereen in het stadion gek zag worden van vreugde.”

Musampa graveert met dit doelpunt z’n naam onuitwisbaar in de Ajaxhistorie. Dat is super voor een jongen die op zevenjarige leeftijd als politieke vluchteling met zijn moeder vanuit Kinshasa naar Nederland ontsnapt.

In Ede voetbalt hij als broekie bij vv Blauw-Geel ’55 en trekt al snel de aandacht van Ajaxscouts. Onder het regiem van Co Adriaanse zit Musampa in een talentvolle lichting, met dus onder anderen Kluivert en Wooter.

“Ik dacht: daar gaat mijn carrière”

Zijn fijnste negentig minuten beleeft de middenvelder als basisklant in Madrid. Van Gaal laat de jongeling op 22 november 1995 starten in het met 80.000 man gevulde Estadio Santiago Bernabéu. “Van Gaal zei tegen mij: je staat op Luis Enrique. Dat is hun beste man. Hij kan links en recht passeren. Ik dacht: daar gaat mijn carrière. Ik ga door de mand vallen,” herinnert Musampa zich.

Niks door de mand vallen. Het ‘koninklijke’ Ajax is de baas in het huis van Madrid en wint met 2-0. De sympathieke middenvelder toont z’n klasse daarna nog wel vaker, zoals tegen Borussia Dortmund, maar echt doorbreken in Ajax 1, dat lukt niet. Morten Olsen kiest als coach voor andere spelers.

In 1997 vertrekt hij ietwat teleurgesteld naar Bordeaux. Musampa pimpt daarna zijn voetbal-cv behoorlijk op met goede seizoenen bij Atlético Madrid en Manchester City.

Dit is een artikel uit onze rubriek Stop de tijd. Wekelijks pakken we een beeld uit het archief van fotograaf Ron Richel, rond de eeuwwisseling de vaste plaatjesmaker van Supportersvereniging Ajax.

Aanbevolen
Stop de tijd: de sleepbewegingen van Kanu in De Meer

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >