Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Rijsdijk: ‘Schrijven Ajax Jaarboek voelde als therapiesessie’

Als Ajaxsupporter maak je hoogte- en dieptepunten mee. Dat dieptepunt werd in het seizoen 2023/2024 keihard bereikt. Toch brengen we er ‘gewoon’ een jaarboek van uit. We belden Rodney Rijsdijk, een van de schrijvers.

12 juni 2024 - 11:58
Ajax Jaarboek 1200 (1)
Hato siert de cover van het jaarboek. © SV Ajax

In goede tijden en in slechte tijden, Ajacied ben je niet voor even. Als Ajacieden beleefden we echter wel een seizoen als nooit tevoren. En niet op een goede manier. In het jaarboek beschrijven auteurs Menno Pot, David Endt, Evert Vermeer, Thijs Zwagerman en Rijsdijk alles wat er gebeurde.

Rodney, was het lastig om een jaarboek te maken over zo’n horrorseizoen?
“Nou, ehm, je moet uitkijken dat je er geen zuur boek van maakt. Daar hebben we echt voor gewaakt. Het moest geen boek worden waarin we alleen maar klagen en de ellende beschrijven. Natuurlijk moesten we ons bij de feiten houden, maar is er ook ruimte voor luchtigheid en humor. We wilden waar het kon ook relativeren.”

Relativeren. Hoe doe je dat?
“Een van de onderdelen in het jaarboek is de rubriek ‘tribunegeluiden’. Daar hield ik me vooral mee bezig. Ik laat twee fictieve supporters van Ajax over de actualiteit op dat moment praten. Daar kun je veel kwinkslagen doorheen gooien. Zo hoopte ik wat luchtigheid in alle ellende te pompen. Het schrijven van dit jaarboek voelde als een therapiesessie. Een soort rouwverwerking, haha!”

Is het moeilijker om over ellende te schrijven dan over vreugde?
“Over successen schrijven, is heel makkelijk. Kijk maar naar de seizoenen 2018/2019 en 2021/2022. Dat is natuurlijk alleen maar leuk en lachen. Als team maken we dit jaarboek nu vier jaar en ja, dit was wel de moeilijkste. Interessant is het overigens wel. Misschien gek hoor, maar ik had het niet willen missen om aan dit boek mee te werken. Zo’n rampzalig seizoen maakten we op deze schaal – laatste staan in de eredivisie, uitgeschakeld worden door amateurs – nog nooit mee.”

Er schreven meerdere mensen mee. Wie deed wat?
“Menno, David en Thijs beschreven de wedstrijden en ik dus tribunegeluiden. Evert is onze statistiekenkoning. Hij is er vanaf het eerste uur bij. Al sinds het eerste jaarboek uit 1992.”

Waarom moet je dit jaarboek toch gewoon in je kast hebben staan?
“Omdat je als Ajacied niet aan geschiedvervalsing moet doen. Ook een slecht jaar hoort nou eenmaal bij historie van onze club. Je moet die rij rode ruggen in je boekenkast compleet houden. Het hoort erbij. Als ik zelf over Ajax schrijf, maak ik nog altijd veel gebruik van de jaarboeken. Het zijn mooie naslagwerken. Elk seizoen van Ajax is belangrijk, ook als we keihard van onze troon zijn gelazerd.”

Wat is voor jou de meest nare herinnering van afgelopen seizoen?
De 6-0-oorwassing tegen Feyenoord. Dat knaagt als een houtworm door mijn hersenen. Ik keek die pot bij mijn vriendin en schoonfamilie. Dat zijn allemaal Feyenoorders... Daar zat ik dan als enige Amsterdammer tussen. Dat was een hele lange middag. Alle machteloosheid zat in die wedstrijd. Het was vreselijk. Zo kansloos. Ik vond het nog erger dan die nederlaag tegen USV Hercules, al was dat ook verschrikkelijk.”

Volgend jaar gewoon weer een jaarboek!
“Laten we hopen dat we volgend seizoen een leuker jaarboek kunnen schrijven.”

In het jaarboek 2023/2024 – met de kenmerkende rode rug – komt alles weer voorbij. En dat is niet erg. We mogen immers niet vergeten wat er allemaal is gebeurd, zolang er maar iets van wordt opgestoken. Laat de harde bodem een basis zijn om weer op te veren, richting een club die het waardig is de naam Ajax te dragen.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >