Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Maak kennis met Ajax’ tegenstander FK Vojvodina

Ajax neemt het donderdag in de tweede voorronde van de Europa League op tegen FK Vojvodina. Wat weten we van de club uit Servië?

23 juli 2024 - 17:00
Stadion Servie 1200
In dit stadion wordt dus niet gespeeld. © Pro Shots

Fudbalski Klub Vojvodina komt uit Novi Sad, de tweede stad van Servië die zo’n 389.117 inwoners telt. Het is de hoofdstad van de regio Vojvodina, waar de tegenstander van Ajax ook naar is vernoemd. De stad is gelegen aan de Donau, circa honderd kilometer ten noordwesten van hoofdstad Belgrado. De naam Novi Sad betekent overigens ‘nieuwe tuin’.

De tweede voorrondeduels tussen beide clubs staan gepland voor donderdag 25 juli en donderdag 1 augustus. Ajax speelt eerst thuis en reist voor de return af naar Servië. Navraag leert dat het daar echt bloedheet kan op het moment dat Ajax er op bezoek gaat.

Vojvodina is een zogeheten omnivereniging, opgericht in 1914. De club is vooral bekend om de voetbaltak, maar is ook actief in andere sporten: basketbal, ijshockey, handbal en honkbal. Als voetbalclub werd Vojvodina eenmaal landskampioen van voormalig Joegoslavië. Dat gebeurde in 1977. De nationale beker van Servië werd twee keer veroverd (2014 en 2020).

Aanbevolen
Farioli’s elf: voor welke doelman kies jij in Europees duel met FK Vojvodina?

De voor Ajax bekendste oud-speler van Vojvodina is natuurlijk Dusan Tadic. Hij zat er in de jeugdopleiding en speelde er officiële profwedstrijden tussen 2006 en 2010. Daarna streek hij bij FC Groningen neer, waar Nederland kennis met hem maakte.

De opponent van Ajax speelt zijn wedstrijden in het Karadordestadion. Het onderkomen van Vojvodina werd gebouwd in 1924 en werd sindsdien meerdere keren gerenoveerd. Het stadion kan zo’n 15.754 supporters ontvangen. De wedstrijd wordt daar alleen niet afgewerkt. 

Het uitduel wordt namelijk in de TSC ArenA in Backa Topola gespeeld. Met vierhonderd verkochte kaartjes is het uitvak tijdens de return volledig gevuld met Ajaxsupporters. De club adviseert Ajacieden overigens wel in Belgrado te verblijven. 

Aanbevolen
TV-tip: zo mis je niks van thuisduel met FK Vojvodina

Vojvodina eindigde in seizoen 2023/2024 als vierde in de Servische Super Liga, waar Rode Ster Belgrado kampioen werd. Die ploeg verzamelde liefst 35 punten (!) meer. Via de voorrondes hopen de Serviërs deelname aan het hoofdtoernooi van de Europa League veilig te stellen. Als dat lukt, is dat voor de tiende keer in de clubgeschiedenis.

Het competitieseizoen is in Servië al begonnen. Ajax’ tegenstander won in de eerste speelronde met 3-1 van promovendus FK Tekstilac Odzaci. Aleksa Vukanovic, Marko Velickovic en Andrija Radulovic troffen doel namens Vojvodina. 

Leuk feitje: Ajax speelde tijdens successeizoen 1994/1995 een oefenduel met Vojvodina. Dat gebeurde op de besneeuwde kunstgrasmat van Voorland – naast De Meer – en Ajax won met 3-2. Dat duel kreeg voor Edgar Davids – die de openingstreffer maakte – een nasleep. Een bal kwam hard op zijn oog.

De blessure herstelde langzaam en de middenvelder moest twee maanden later zelfs worden geopereerd. Daarbij werd een verhoogde druk op zijn linkeroog verholpen.

Aanbevolen
Toon je meestervoorspeller en win prijzen in Ajax Life Poule!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >