Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Eenmalige Ajacieden: ‘Waarom bleef het bij die ene keer?’

Het is de droom van veel talenten: spelen in het iconische wit-rood-wit van Ajax. Veel jonge spelers lukt het. Helaas soms maar voor één keer. Waarom lukte het niet om door te breken? Waarom ging het toch mis? Schrijver Jeroen Geradts zocht negen eenmalige Ajacieden op. Dat levert een tof boek op.

07 juni 2024 - 13:07
Quansah 1200
Quansah tijdens zijn enige duel voor Ajax, uit bij NEC. © AFC Ajax

‘Je krijgt maar één kans en die moet je pakken’. In Eenmalige Ajacieden spreekt Geradts met Elijah Louhenapessy, Raphaël Supusepa, Kiran Bechan, Kwame Quansah, Erik Heijblok, Donovan Slijngard, Geoffrey Castillion, Mickey van der Hart en Benjamin van Leer.

Op een dag stonden zij in het eerste van Ajax. Strijdlustig, een tikkeltje nerveus, maar gemotiveerd betraden zij het veld. Onbewust van het gegeven dat het bij deze ene wedstrijd zou blijven… De negen spelers doen hun eigen verhaal en geven een inkijkje in hun jeugd, de route naar het profvoetbal, de ups en downs én de periode na hun actieve carrière.

Zij speelden met grote namen als Rafael van der Vaart, Jari Litmanen, Michael Laudrup, Luis Suárez en Edgar Davids. Hoe ga je om met aandacht, geld, vrouwen, media en kritiek? Wat doe je als jouw eigen thuispubliek het op jou gemunt heeft? Naast de negen hoofdrolspelers komen ook oud-trainers en oud-ploeggenoten aan het woord. “Hij had de potentie om dé spits van Ajax 1 te zijn”, concludeerde Frank de Boer over een van hen.

Jeroen, hoe kwam je op het idee om een boek te schrijven over eenmalige Ajacieden?
“Ik ben geboren in 1983 en maakte bewust de succesvolle jaren negentig van Ajax mee. Ik ontwikkelde een bovenmatige interesse voor debutanten. Daar maakte ik een hele lijst van. Bij een aantal spelers stokte de teller al na één wedstrijd in de hoofdmacht, maar waarom? Zeker als je te boek stond als – ik noem maar wat – de ‘nieuwe Patrick Kluivert’. Waarom bleef het bij die ene keer, waar bleef die speler vervolgens, hoe verliep die carrière uiteindelijk en hoe is het nu met ze?”

Er zijn veel spelers de ‘nieuwe Kluivert’ genoemd…
“Ja, en ga daar maar goed mee om. Met Castillion en Quansah sprak ik er al twee.”

Welk verhaal in je boek vond je zelf ontroerend?
“Nou, dan kom ik toch uit bij Quansah. Hij debuteerde in 2001 voor het eerste van Ajax toen hij achttien jaar was. Uit bij NEC. Ik was toen zelf ook achttien jaar. Hij stond te boek als een enorm groot talent, maar redde het niet. Hij kwam als twaalfjarige ventje vanuit Ghana naar Ajax. In zijn eentje. Een totale cultuurshock. Ik ben zelf vader van vier kinderen en kan me niet voorstellen dat ik er eentje op twaalfjarige leeftijd naar een ander werelddeel stuur. Dat gebeurde met Quansah wel. Ik geef het je te doen.”

Uiteindelijk had Quansah bij Heracles nog een aardige loopbaan.
“Zeker. Hij speelde er tien seizoenen en werd er mister Heracles. Ik vond zijn verhaal aangrijpend. We zien die jongens vaak alleen als voetballers, zonder alle verhalen of de mens erachter te kennen. Door de vele gesprekken zie je de mens achter de speler. Ik kijk nu ook anders naar voetballers in het algemeen.”

Waar ging het mis met iemand als Castillion?
“Hij debuteerde voor Ajax 1 in 2011. Tegen ADO Den Haag. Een paar dagen later speelde hij namens Jong Ajax tegen sc Heerenveen. Daar raakte hij zwaar geblesseerd aan zijn knie. Het is lastig om dan weer op niveau te komen. Wat als dat niet was gebeurd? We weten het niet. Hij raakte uit beeld. Soms is het ook pech of een combinatie van factoren. Je krijgt één kans en die moet je pakken.”

Welke eenmalige Ajacied had jij als voetballer hoog zitten?
“Bechan. Al in de jeugdcompetities was hij geweldig. Ik was echt fan van zo’n type buitenspeler. Hij kon buiten- en binnendoor passeren en spelen vanaf de linker- en rechterkant. Hij was technisch vaardig, snel en had goede looks. Het bleef bij die ene uitwedstrijd in Nijmegen tegen NEC. Quansah – die andere eenmalige Ajacied – viel nog voor hem in toen.”

Wie is jouw favoriete eenmalige Ajacied en waarom?
“Ik vond het plezierig om met alle negen mannen te praten. Ik vind ze alle negen net zo bijzonder. Als ik puur kijk naar de gesprekken, dan noem ik Heijblok en Van der Hart. Dat waren hele openhartige gesprekken. Ik ben blij dat ik dit boek heb kunnen maken.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >