Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

In stijl naar het stadion: ‘Op de weg zijn wij Ajax’

Arie van den Berg en Duuk Schouten zijn sinds 1995 de trotse bezitters van een opvallende auto: een Pontiac Le Mans uit 1980. Ze maakten er na aanschaf meteen een rijdend Ajaxrelikwie van.

11 januari 2024 - 10:44
Ajaxauto 1200
Ajaxambassadeurs op de weg! © Pro Shots

“Wij dragen Ajax uit. Op de weg zijn wij Ajax,” stelt het duo, vlak nadat ze hun bolide het Arenadek hebben opgestuurd. Voor de nieuwste editie van ons magazine Ajax Life komen ze ronduit vertellen over hun fraaie Ajaxpronkstuk.

Het gaat om de Pontiac Le Mans, die inmiddels 29 jaar geleden werd aangeschaft door de beide mannen. “De auto stond te koop tegenover mijn zaak. Ik had niks met auto’s, maar wel met ons idee erbij,” aldus Duuk. “Arie en ik wilden er een echte Ajaxauto van maken. We hadden wel vaker van die rare buien. Als we een ingeving hebben, doen we het. Arie vond het meteen een gaaf idee.”

De club had onder Louis van Gaal net de Champions Leaguefinale gewonnen in Wenen. Alles wat Ajax was, was hot. “Maar daar ging het ons niet om. Als ze onderaan hadden gestaan, hadden we de auto ook gekocht, al met al kostte die auto ons tien rooitjes.”

Ondertussen kunnen ze de ene na de andere anekdote vertellen die met de Pontiac Le Mans te maken heeft. Zo besloten ze in 2016, vlak na het overlijden van Johan Cruijff, dat hij op hun auto vereeuwigd moest worden. “Zijn foto die je op de motorkap ziet, is destijds uitgesneden door een bevriende Feyenoorder. Mooi, hè? Die man gaat over zijn nek als hij het woord Ajax hoort, maar moest dit van ons maken,” grapt Arie.

Aanbevolen
De club als manier van leven: hoe Ajacied-zijn een lifestyle werd

Hoewel beide mannen benadrukken dat ze de bolide niet aanschaften om op te vallen, trekken de rijdende Ajaxambassadeurs natuurlijk veel bekijks. “Als we de A4 oprijden bij het ADO Den Haagstadion, gaan mensen voor ons rijden, naast ons en achter ons. Ze zwaaien, toeteren en maken foto’s. We zwaaien vaak netjes terug. Dat is een hele happening, al komt agressief gedrag soms ook voor.”

De auto duikt op allerlei plekken op: bij de première van de Cruijffmusical in het Afastheater in Leusden, in Betondorp op de stoep van Cruijffs buurvrouw en tijdens de Johan Cruijff Run. Voor thuiswedstrijden staat hij soms op de stoep bij café Elsa’s op de Middenweg. Een bon leverde het nooit op. En soms zetten ze de auto in voor liefdadigheid.

Waar de auto ook verschijnt, bekijks trekt hij altijd. “Op De Dijk in Volendam konden we op een gegeven moment niet meer verder rijden door al die toeristen. Als we voor elke foto een euro hadden gekregen, hadden we nu een hele stapel,” besluit Duuk.

Het volledige interview met de rijdende Ajaxambassadeurs lees je in de nieuwste editie van ons magazine. Ajax Lifestyle ploft vanaf vrijdag bij onze leden op de mat. Het magazine ook ontvangen? Word dan snel lid! Een lidmaatschap tot het einde van het seizoen scoor je nu voor 14 euro.

Aanbevolen
Ajax Life 6: Ajax is er altijd en overal

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >