Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt op terwijl winnend Ajax het in Almelo weer spannend maakt

Er zijn dit seizoen maar weinig wedstrijden waarin we rustig naar Ajax kunnen kijken. Ook op bezoek bij Heracles Almelo maakte onze ploeg het weer ongekend spannend. Vier treffers bleken uiteindelijk genoeg voor de zege (2-4). Dit viel zoal op.

27 januari 2024 - 22:54
Herajaverslagw 800
De bedankjes gingen opnieuw naar Brobbey. © Pro Shots

Geen Henderson, wel zwarte kousen
In aanloop naar Heracles-uit ging het maar over één ding: gaat Jordan Henderson zijn debuut voor Ajax maken? Het antwoord: nee. De middenvelder stapte niet in de bus naar Almelo. John van ’t Schip wilde geen risico nemen met de Engelsman, vanwege zijn gebrek aan wedstrijdritme en de plastic mat in Erve Asito. 

Henderson was niet de enige die ontbrak. Ook Steven Bergwijn en Josip Sutalo waren niet van de partij, evenals Chuba Akpom. Carlos Forbs mocht het vanaf de linkerflank laten zien, terwijl de trainer in offensief opzicht maar weinig had om uit te kiezen. Het feit dat Jaydon Banel en David Kalokoh de enige aanvallers op de bank waren, zei veel.

Ook opvallend: Ajax speelde tegen Heracles in het thuisshirt. Daar horen traditioneel witte kousen onder, maar de KNVB besloot anders. Het uitshirt was te licht, het derde shirt te donker. Zodoende bleef het thuistricot over, maar met zwarte kousen eronder. Ajax probeerde alles, maar de voetbalbond wilde niet bewegen. We vonden het geen gezicht…

Wie anders dan Brobbey?
Met een gemiddelde leeftijd van 21,6 jaar zagen we opnieuw een piepjong Ajax in actie. De eerste kansjes waren voor de bezoekers, maar het was Heracles dat binnen het kwartier op voorsprong kwam. Jorrel Hato zat mis bij een steekbal, waardoor Jizz Hornkamp alleen op Diant Ramaj af kon. De spits maakte het koelbloedig af. 

Gelukkig heeft Ajax ook een spits die aardig in vorm is. Heel aardig zelfs. Brian Brobbey bewees opnieuw zijn waarde, door zijn ploeg razendsnel op gelijke hoogte te schieten. En hoe! Aannemen, wegdraaien en in het dak van het doel rammen. We hebben het al vaker gezegd, maar Brobbey is momenteel Ajax’ hoop in bange dagen.

Ar’jany Martha kende daarentegen een ongelukkige eerste helft. Hij gleed niet alleen meermaals uit, maar werd ook geregeld voorbijgelopen. Je ziet aan alles dat hij geen pure verdediger is. Martha was overigens niet de enige zonder scherpte. We zagen meer dan eens een bal zomaar over de zijlijn verdwijnen.

Vijf minuten, drie goals
Steven Berghuis erkende na afloop van RKC-thuis dat zijn doelpuntenproductie omhoog moet. In Almelo voegde hij daad bij het woord. De aanvoerder werd weggestuurd door Kristan Hlynsson en schoot beheerst raak in de verre hoek. Het voorbereidende werk van Benjamin Tahirovic mag ook niet onbenoemd blijven. 

Ajax had maar even nodig zich extra lucht te verschaffen. De naam van Brobbey kwam opnieuw op het scorebord, na wederom een heerlijke treffer. Dan denk je rustiger op je stoel te gaan zitten, maar niks was minder waar. Zo snel als Ajax de voorsprong verdubbelde, zo snel was de marge ook weer verkleind. Ramaj was kansloos op een van richting veranderd schot van Mario Engels. Zo vielen er drie goals in slechts vijf minuten.

Billenknijpen…
En zo werd het toch weer spannend. Dit Ajax is te vaak niet in staat een wedstrijd dood te maken. Onze bilspieren worden dit seizoen goed getraind, zeg maar. Met de kansen die Heracles kreeg, voelden we de spreekwoordelijke deksel alweer dichter bij onze neus komen. Gelukkig maakte Hlynsson in de slotfase een eind aan de spanning, door de wedstrijd met een uitstekende treffer definitief in het slot te gooien.

Door de zege op Heracles houdt Ajax de druk op concurrenten AZ en FC Twente. De ploeg van Van ‘t Schip kan zich nu opmaken voor een pittige en belangrijke reeks wedstrijden, tegen onder anderen PSV, FK Bodø/Glimt en AZ.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >