Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Uiterst pover Ajax onderuit in Heerenveen en dit valt op

Het hernieuwde vertrouwen dat Ajax in de afgelopen weken had opgebouwd, is door sc Heerenveen hardhandig de grond in geboord. De slap spelende Amsterdammers gingen in Friesland met 3-2 onderuit. Dit viel zoal op.

Door Jordy Haak
11 februari 2024 - 16:27
Ajax Verliest In Heerenveen 1200
Frustratie bij Taylor na een tegentreffer. © Pro Shots

Slappe hap
De strijdlust die Ajax vorige week tegen PSV toonde, gaf veel energie. We hadden vooraf dan ook volop zin in het uitduel met Heerenveen, maar wat Ajax in het Abe Lenstra Stadion liet zien, was ronduit beroerd. Pover, energieloos, slap… Plak er een etiket op. We misten spelvreugde en beleving. Dat het bij rust al 2-0 stond, was in dat opzicht niet verwonderlijk.

Pelle van Amersfoort kopte vroeg in de wedstrijd raak, waarna Osame Sahraoui zeven minuten voor rust de score verdubbelde. Was Heerenveen dan zo sterk? Mwah, niet zozeer. Ook de thuisploeg speelde niet groots, maar toonde wel inzet. Dat de energie bij Ajax totaal ontbrak, is schrijnend te noemen.

Forbs onzichtbaar
Bij afwezigheid van de geblesseerde Steven Bergwijn koos John van ‘t Schip als vervanger voor Carlos Forbs. “Hij moet gewoon zijn wedstrijd spelen zoals hij dat kan. Hij krijgt een uitgelezen kans zich te tonen. Dan kijken we de volgende wedstrijd wel weer verder,” aldus de trainer tegenover ESPN. Forbs greep die kans allerminst aan en was vooral onzichtbaar. Na rust bleef hij dan ook in de kleedkamer achter. Chuba Akpom was zijn vervanger.

Pech voor Hlynsson
Forbs was echter niet de enige dissonant. Heel Ajax liet het afweten. Slechts sporadisch kwamen de Amsterdammers eruit. Kristian Hlynsson was nog het dichtst bij een treffer. Hij had echter pech en zag zijn inzet uit kansrijke positie uiteen spatten op de lat.

Een inzet van Kenneth Taylor bleek een relatief simpele prooi voor doelman Mickey van der Hart. Sosa zag op zijn beurt een vrije trap uit de bovenhoek van het doel worden getikt. Dat was het wel wat Ajax betreft in de eerste helft.

Kan het nog beroerder?
Het antwoord op bovenstaande vraag is ‘ja’. Je hoopt dat een donderspeech in de rust of peper in de thee het nodige effect heeft, maar niets bleek minder waar. Ook de start van het tweede bedrijf verliep dramatisch voor Ajax. Zwak uitverdedigen van Josip Sutalo werd genadeloos afgestraft door Van Amersfoort, waardoor er een uiterst pijnlijke 3-0-tussenstand op het scorebord verscheen.

In het Abe Lensta Stadion had Ajax een ongelukkig eigen doelpunt van Pawel Bochniewicz nodig om zelf ook op het scorebord te komen. Die treffer maakte wel dat de tweede helft nog het aankijken waard was. Vooral nadat de ingevallen Akpom ruim tien minuten voor tijd voor de 3-2 tekende, werd het nog even spannend in de slotfase. 

Een derde Amsterdamse treffer bleef echter uit, ondanks dat er in de slotseconde nog een VAR-check nodig was om te beoordelen of een inzet volledig over de doellijn was. Het leek wel zo, maar het bewijs ontbrak. Over dat moment wordt nog wel even nagepraat, maar feit is dat Ajax weinig aanspraak maakte op een resultaat. De opgelegde kans om AZ op de ranglijst voorbij te glippen, liet de ploeg van Van ‘t Schip zodoende onbenut.  

Parkeerbordjes in uitvak
Dan nog even terug naar de spelersopkomst. Terwijl een trompetterkorps het Fries volkslied ten gehore bracht, werden in het met 1250 man gevulde uitvak vele ‘parkeerbordjes’ en spandoeken zichtbaar. Een protest tegen de nieuwe regelgeving in Heerenveen, waardoor slechts 180 auto’s met Ajacieden welkom waren. De overige supporters waren aangewezen op een buscombi.

Een bijzonder besluit, gezien de vele positieve ervaringen in de afgelopen jaren. In het kader van normalisatie en het belonen van goed gedrag, hopen we volgend seizoen weer massaal met eigen vervoer naar het Abe Lenstra Stadion af te mogen reizen. Om vervolgens wél weer met drie punten huiswaarts te keren.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >