Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Het bibberen in Bodø valt alles mee!

We zijn in Bodø, Noorwegen. Een plek boven de poolcirkel waar je niet snel aan denkt om heen te gaan. De loting bepaalde echter dat Ajax er moet voetballen tegen FK Bodø/Glimt. En dus reizen 404 Ajacieden af naar de sneeuw.

21 februari 2024 - 11:43
Blog 1200
Alleen als-ie ijs- en ijskoud is! © Ajax Life

De SAS-vliegtuigen van Amsterdam naar Oslo en vervolgens vanuit Oslo naar Bodø zitten vol Ajacieden. Een vrouw achter ons in het vliegtuig verwondert zich als ze uit haar raampje kijkt: “Is dat sneeuw?”

Nee, Noorwegen staat bekend om zijn cøcaïnevelden. Dat weet iedereen. Als we landen in Oslo en ze felgroene lichtjes op de taxibaan ziet, jubelt ze: “Kijk, het noorderlicht!” Daar moet ze zelf heel hard om lachen. Stiekem zijn we overigens wel benieuwd of we het natuurfenomeen gaan spotten. Het is vrij bewolkt, dus dat helpt al niet.

Op Gardemoen, de luchthaven van Oslo, spreken we diverse Ajacieden. Ze hebben mooie plannen. Zo pakt één groep vanuit Bodø de trein voor een rit van anderhalf uur. Ze hebben een huskytocht geboekt. Een andere groep pakt juist de boot en vaart naar De Lofoten, een eilandengroep. Daar hebben ze een appartement met uitzicht op een meer. De barbecue staat al klaar. Het levert vast en zeker mooie verhalen en herinneringen op.

Tegen de avond landen we in Bodø, waar vliegtuigen nog worden voorgetrokken door huskies en kerosine wordt vervangen door Jägermeister. Ondanks de vele sneeuw op straat, is het niet echt koud. Twee graden boven nul zelfs! Dat valt alles mee. Wel is het glibberen en glijden op de soms spekgladde straten. De eerste sneeuwballen vliegen door de lucht.

Tegen de avond landen we in Bodø, waar vliegtuigen nog worden voorgetrokken door huskies en kerosine wordt vervangen door Jägermeister.

Dat sneeuwballen gooien is ook een dag later nog volop gaande op het schiereiland tussen de Vestfjorden en de Saltfjorden. Een Ajacied wil een mooie foto nemen van de jachthaven en dan... PLØF! Een sneeuwbal spat uiteen in zijn gezicht. Zijn maatje, zo’n vijf meter verderop, pist zowat in zijn broek van het lachen.

Ook verschijnen steeds meer Ajaxstickers in het straatbeeld. Er hing nog veel spul uit Eindhoven. Daar wordt vakkundig overheen geplakt. Het straatbeeld vult zich met dik ingepakte Ajacieden met rolkoffertjes en rugtassen. Je komt elkaar continu tegen. Bodø heeft zo’n 55.000 inwoners. Ze zouden met z’n allen in de Johan Cruijff Arena passen.

We nemen vast een kijkje in Hundholmen Brygghus. Dat is de kroeg annex bierbrouwerij waar Ajacieden op de wedstrijddag verzamelen. Het is een serieus mooie tent. We bestellen drie hamburgers en wat bier. Vervolgens sluiten we een lening af. De prijzen zijn fors. Toch verwachten we er veel gezelligheid donderdag.

De mensen die we spreken, willen er een mooie trip van maken. De meesten denken dat het dit seizoen de laatste Europese awayday is. Het vertrouwen in een goed resultaat is klein. Hopelijk weet Ajax ons te verrassen.

Aanbevolen
Interview met Bodøsupporter: ‘Het kan hier min vijftien graden zijn’

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >