Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - NEC

NEC komt zondag op bezoek in de Johan Cruijff Arena. Het is zaak de rug te rechten, na twee zwaar tegenvallende wedstrijden. Zoals je van ons bent gewend, hebben we wat zaken op een rijtje gezet die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap.

17 februari 2024 - 11:01
Driedingenajanec800
We zijn benieuwd waar Rensch ditmaal speelt. © Pro Shots

Afscheid Álvarez
Edson Álvarez neemt voorafgaand aan NEC-thuis afscheid van het Ajaxpubliek, zo weet De Telegraaf. De Mexicaan vertrok afgelopen zomer naar West Ham United, na vier jaar in Amsterdam te hebben gevoetbald. We herinneren ons zijn succesvolle basisdebuut, vurige opstootjes, ongelofelijke drive, soms domme gele kaarten en het altijd passievolle juichen.

Álvarez had in zijn beginperiode moeilijk bij Ajax. De kritiek was dan ook niet mals. Toch gaf hij niet op. Gedreven door zijn winnaarsmentaliteit ging hij aan de slag met Richard Witschge en Gerald Vanenburg. En met resultaat. Álvarez was nog steeds geen sierlijke rasvoetballer op de zespositie, maar de Mexicaan werd steeds comfortabeler aan de bal. Langzamerhand won hij steeds meer harten in Amsterdam.  

Bij Ajax werd Álvarez twee keer kampioen, won hij de KNVB-beker en pakte hij de Johan Cruijffschaal. In totaal speelde hij 147 duels in het wit-rood-wit, waarin hij 13 keer scoorde. In de Johan Cruijff Arena krijgt Álvarez het afscheid dat hij verdient. Als Supportersvereniging Ajax laten hem natuurlijk niet met lege handen vertrekken.

Aanbevolen
Van ’t Schips elf: welke keuzes maak jij richting NEC-thuis?

Geen makkelijke wedstrijden
In gesprek met het eigen clubkanaal blikt John van ’t Schip vooruit op het thuisduel met NEC. De trainer ziet in de Nijmegenaren een goed voetballende ploeg. “Uit wonnen we, maar ze maakten het ons in fases heel moeilijk. Ze bouwen goed op van achteruit en hebben veel snelheid voorin met onder andere Sontje Hansen. Het is over het algemeen een goed voetballend elftal. Die moet je niet te veel ruimte geven.” 

Met NEC krijgt Ajax een ploeg op bezoek die in vorm is. De Nijmegen Eendracht Combinatie staat zevende op de ranglijst. Geen makkelijke tegenstander dus, al weet Van ’t Schip dat momenteel iedere club het de Ajacieden lastig kan maken. “We weten inmiddels dat er geen makkelijke wedstrijden voor ons zijn, dus we moeten ons optimaal voorbereiden.”

De derde plek lijkt Van ’t Schip voor nu uit het hoofd te hebben gezet. “Onze eerste taak is dat we punten pakken en de vierde plek bemachtigen. Hopelijk kunnen we nog een aanval naar boven doen. We moeten weer aan de winnende kant komen. Het allerbelangrijkste voor het vertrouwen is dat we drie punten pakken.”

Aanbevolen
Hoofdrolspelers: matchwinnaar Sonck en smaakmaker Dolberg tegen NEC

Baas tegenover ‘zijn’ ploeggenoten
Bij NEC lopen heel wat spelers rond die een verleden bij Ajax hebben. Zo keren Jasper Cillessen, Lasse Schöne, Sontje Hansen en Youri Baas voor even terug in de Johan Cruijff Arena. Laatstgenoemde is verhuurd aan de club uit Nijmegen. “Het is een heel apart gevoel om zondag tegen ‘mijn’ ploeggenoten te spelen,” zo stelt de verdediger. 

Natuurlijk keek Baas naar het Conference Leagueduel met FK Bodø/Glimt (2-2). Wat viel hem op? “Het was geen hele beste wedstrijd. Er lagen veel ruimtes om in te spelen. Met name in het drukzetten hadden ze moeite. Bodø/Glimt speelde er een paar keer goed onderuit. Daar liggen ook onze mogelijkheden, met onze kwaliteiten van achteruit.”

Bij NEC kan trainer Rogier Meijer niet beschikken over de geblesseerde Bram Nuytinck. Schöne is na een hamstringblessure wel weer van de partij. Als hij minuten maakt tegen Ajax, speelt hij zijn 434ste duel in de competitie. Daarmee wordt hij de buitenlandse speler met de meeste wedstrijden in de eredivisie. 

Ajax en NEC trappen zondag om 14.30 uur af in de Johan Cruijff Arena. Het duel staat onder leiding van Bas Nijhuis, terwijl Laurens Gerrets de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Welke spelers voetbalden zowel voor Ajax als NEC?

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >