Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Bodø, waar voetbal nog kneuterig is

In het verre noorden, net boven de poolcirkel, voetbalde Ajax zich met meer geluk dan wijsheid naar de achtste finales van de Conference League. Het derde Europese clubtoernooi brengt je nog eens op bijzondere plekken. Zoals het knusse en gastvrije Bodø.

Door Jordy Haak
23 februari 2024 - 12:53
Bodo Blog 1200
De school rechts op de foto doet dienst als persruimte. © SV Ajax

Wanneer krijg je immers de kans om een voetbaltripje te maken naar een Noors schiereiland, waar de temperatuur in de winter zomaar kan dalen tot min vijftien graden? Met een stevige wind erbij bestaat de kans dat de gevoelstemperatuur zelfs nog veel lager ligt. “Een beetje zoals nu het geval is bij Ajax,” wordt voor vertrek al gegrapt.

In Bodø blijkt een driedubbele laag thermo-ondergoed overbodig. Het is weliswaar fris, maar met drie graden boven nul valt het alles mee. De mensen zijn vriendelijk en bovenal bijzonder trots op hun lokale voetbalclub: FK Bodø/Glimt. Spreek hier een van de inwoners aan en het gesprek gaat al snel over de wonderlijke 6-1-overwinning op AS Roma van een paar jaar geleden.

De club zit nadrukkelijk in de lift. Het oude en klassieke Aspmyra Stadion biedt plaats aan 8.200 toeschouwers en is voor het treffen met Ajax zo goed als uitverkocht. “Een paar jaar geleden zaten hier gemiddeld tweeduizend toeschouwers op de tribune. Tegenwoordig is dat gemiddelde opgekrikt naar zevenduizend,” vertelt perschef Niklas Aune Johnsen van Bodø/Glimt.

Op de wedstrijddag zien we dat het Europese treffen met Ajax heel wat losmaakt in de havenplaats. “Voor ons is dit een historisch potje,” vertelt Bodøsupporter Patrick, net nadat hij een wedstrijdsjaal heeft aangeschaft. “Ajax blijft een grote club in de wereld. Het voelt heel speciaal om deze wedstrijd te mogen spelen.”

Bij menig huis hangt een gele vlag met clublogo van Bodø/Glimt fier aan de stok. De trots spat ervan af.

Een corteo is voorafgaand aan een Europees duel een bekend fenomeen. De fans van de thuisploeg organiseren deze donderdag hun eigen variant hierop. Ze trekken, al zwaaiend met vele sjaaltjes, door de spekgladde straten van Bodø. Bij menig huis hangt een gele vlag met clublogo van Bodø/Glimt fier aan de stok. De trots spat ervan af.

Niet gek, in een stad waarvan het totale inwoneraantal van zo’n 52.000 volledig in de Johan Cruijff Arena past. Het kleinschalige Aspmyra Stadion heeft iets nostalgisch en kneuterigs. Een klaslokaal van een school is op de wedstrijddag omgetoverd tot werkruimte voor de pers. Moet je de blaas even legen? Dan kun je gebruik maken van het toilettenblok van de naastgelegen gymzaal.

De Noorse Rob van Rossum zweept de supporters van de thuisploeg op. Met strijdkreten die tot ver in de haven te horen zijn. Er wordt volop meegedeind op de klanken van het liedje van Pippi Langkous en iedere individuele speler wordt geïntroduceerd met het nodige georganiseerde vuurwerk. De fans staan als strijdvaardige Noormannen op de banken. 

De Ajacieden in het uitvak nemen plaats op een staantribune. Het noorderlicht zien we niet tijdens deze trip, maar stiekem hopen we wel dat Ajax tijdig het licht ziet. Het spelbeeld toont al snel dat dit ijdele hoop is. Toch gaat onze club er met de volle buit vandoor. Als een stel Vikingen die geheel tegen de verhouding in een belangrijke slag winnen.

Een dag later schuifelen we in een soort langgerekte polonaise naar het vliegveld. Alles ligt hier immers op loopafstand. Door een straat met felgekleurde Noorse huisjes, over bevroren wegen en langs soms metershoge sneeuwhopen. Blij met de zege, maar ook enigszins beschaamd over het vertoonde spel van Ajax.

En in Bodø? Daar hangen de gele vlaggen ook na de Europese eliminatie nog fier in de nok.

Aanbevolen
Dapp’re strijders in uitvak laten zich gestolen zege goed smaken

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >