Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Speeltuin Ajax: Van Praag in fout met registratie eigen clubaandelen

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat Michael van Praag in de fout is gegaan met de aankoop van Ajaxaandelen. De voorzitter van de raad van commissarissen (rvc) gaf de aankoop van zijn aandelen niet door aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat moet volgens de regels wel. Welkom in speeltuin Ajax.

05 april 2024 - 15:48
Praag 1200
Volgens Van Praag behoor je de regels te kennen... © Pro Shots

De NOS heeft Ajax een aantal vragen voorgelegd. De club liet aan de omroep weten dat Van Praag inmiddels wel melding heeft gemaakt van zijn aandelen. Dat had alleen veel eerder gemoeten. Van Praag ging vier maanden geleden aan de slag bij Ajax. Hij had toen binnen twee weken melding moeten hebben gemaakt.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) laat aan de NOS weten dat het een fout is die Van Praag zwaar valt aan te rekenen. “Je moet als bestuurder en als commissaris weten dat jij te allen tijde die melding moet doen. En als hij dat niet weet, dan is hij misschien ook niet zo geschikt voor deze functie.”

Harde woorden, vergelijkbaar met de harde woorden van Van Praag eerder deze week aan het adres van de geschorste Alex Kroes. Het is voor de commissaris pijnlijk dat dit nieuws een paar dagen volgt op de bekendmaking dat Kroes werd geschorst door de rvc.

Aanbevolen
We maken ons wel zorgen, meneer Van Praag

Dat besluit werd genomen nadat duidelijk werd dat Kroes aandelen kocht toen hij al mondeling akkoord was over zijn indiensttreding bij Ajax. Naar buiten toe was dat nog niet bekendgemaakt, dus handelde Kroes volgens de rvc met voorkennis. Dat is strafbaar. En heel dom.

Van Praag sprak op de dag dat Kroes werd geschorst voor elke draaiende camera stevige taal: “Hij is heel naïef. We hebben het over iets wezenlijks, maar dat ziet hij niet. Voor ons is duidelijk wat we gaan doen. We hoeven hem niet terug. Het is hier geen speeltuin.”

Ondanks dat de twee zaken niet met elkaar zijn te vergelijken, staat Van Praag wel voor schut. Als je zo te keer gaat in de media over Kroes, waarbij je stelt dat hij de regels had moeten kennen, dan is het uitermate pijnlijk als je je vervolgens zelf ook, al is het onbewust, niet aan de regels houdt.

Als Supportersvereniging Ajax herhalen ons standpunt in deze: wij zijn van mening dat mensen die aan de top van een voetbalclub werken geen aandelen moeten bezitten van een club, dan wel een voetbalgerelateerd bedrijf.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >