Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

KPMG-rapport: geen belangenverstrengeling Mislintat

We moesten er lang op wachten, maar Ajax maakte maandag eindelijk het KPMG-rapport openbaar. Voornaamste conclusie: er zijn geen aanwijzingen voor belangenverstrengeling inzake de transfer van Borna Sosa en de andere inkomende transfers, verricht door Sven Mislintat.

08 april 2024 - 17:02
Mislintat 1200
Wat gaat hij nu doen? © Pro Shots

Ajax liet eventuele belangenverstrengeling door de weggestuurde directeur voetbalzaken Mislintat bij de aankoop van spelers onderzoeken. Accountants- en adviesbureau KPMG kreeg die opdracht. Hun rapport was al even klaar, maar is nu dus wereldkundig gemaakt.

In het rapport staat het volgende geschreven: ‘Er is geen belangenverstrengeling geconstateerd inzake de transfer van Sosa. Evenmin is bij de andere inkomende transfers belangenverstrengeling vastgesteld. De werkwijze van Mislintat roept weliswaar vragen op, maar er is geen grond voor aansprakelijkheidsstelling.’

In het rapport staan wel aandachtspunten beschreven over het besluitvormingsproces rondom gedane transfers. Mislintat werd verweten wel héél solistisch te werk te gaan. Volgens de onderzoekers is die gang van zaken in hoge mate beïnvloed door de organisatorische situatie van Ajax. We lezen dat het daardoor in de directie aan de noodzakelijke checks met betrekking tot de voetbaltechnische aspecten ontbrak.

Alle primair verantwoordelijken voor het voetbaltechnische gedeelte werken inmiddels niet meer bij Ajax. Het rapport beschrijft dat de raad van commissarissen zich nu focust op het nemen van maatregelen om interne processen te verbeteren.

Zo staat in het rapport: ‘De leidraad voor transfers, die vooral was opgezet vanuit het financiële en juridische perspectief, wordt aangevuld met elementen voor de voetbaltechnische organisatie, zoals een procesbeschrijving, taakverdeling en vastlegging van relevante transferinformatie.’

Mislintat werd mei 2023 aangesteld bij Ajax. Hij tekende een contract tot en met de zomer van 2026. Hij verkocht veel spelers voor veel geld, maar investeerde ook onwijs veel geld in twaalf nieuwe spelers. Veelal spelers die niet goed genoeg zijn voor Ajax of simpelweg niet bij de club passen. Mislintat werd eind september ontslagen. Volgens Ajax was er te weinig draagvlak voor Mislintat binnen de club. Ajax bungelde op dat moment ergens onderaan in de eredivisie.

Het ontslag volgde na onthullingen van de NOS over mogelijke belangenverstrengeling, waar nu dus geen direct bewijs voor is geleverd. Ajax hengelde op de laatste dag van de transferperiode Sosa binnen via een Duits zaakwaarnemerskantoor. Eentje die aandelen bezit in een privébedrijf van Mislintat. Ajax wist dat niet. Het was voor de club reden een onderzoek naar de handelswijze van Mislintat in te stellen. Ajax stelde overigens dat Mislintats ontslag daar niks mee te maken had. 

De resultaten van het KPMG-onderzoek worden besproken tijdens de buitengewone algemene vergadering aandeelhouders van Ajax. Deze vindt plaats op dinsdag 21 mei 2024. Tijdens die vergadering wordt ook het voorgenomen ontslag van algemeen directeur Alex Kroes gesproken. Klik hier voor de volledige agenda en het KPMG-rapport.

Supportersvereniging Ajax gaat op korte termijn in overleg met de club, waarbij we ook de nodige vragen zullen stellen.

Aanbevolen
Ajacieden, we moeten hier samen uitkomen

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >