Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax sluit week vol ellende af met welkome zege op FC Twente en dit valt op

Is er nog enig licht aan het einde van een donkere tunnel? We hopen het. Ajax toonde tegen FC Twente een teken van leven. Een week vol bestuurlijke én sportieve ellende werd afgesloten met een zeer welkome driepunter: 2-1. Dit viel zoal op.

Door Jordy Haak
14 april 2024 - 18:44
Ajax Wint Twente 1200
Brobbey mag weer een goal bijschrijven. © Pro Shots

Bestuurlijke crisis werkt door op tribunes
De bestuurlijke crisis bij Ajax hakt er op alle fronten flink in. Over voetbal gaat het momenteel maar weinig. Ook rondom de thuiswedstrijd tegen Twente bleek hoeveel impact de ellende buiten de lijnen heeft. Op Zuid zagen we vele doeken met een duidelijke boodschap. Een groot deel van de aanhang op die tribune ziet Michael van Praag liever vandaag dan morgen zijn koffers pakken.

Dat bleek ook uit de daarmee gepaard gaande spreekkoren. Bij een doek voor Alex Kroes, die zelf wederom aanwezig was in het stadion, waren juist spierballen afgebeeld. Zelfs voor een van de skyboxen ontwaarden we een protestdoek. 

Gewenste reactie blijft lang uit
Na de spelersopkomst hoopten we vurig dat het ook weer even over voetbal kon gaan. En dan voor de verandering eens in de positieve zin van het woord. De desastreuze klassieker echoot immers nog flink na. Een fiasco dat niet meer kan worden goedgemaakt, maar spelers kunnen op zijn minst een reactie tonen. 

Precies die boodschap had ook John van ’t Schip aan zijn ploeg. Hij stelde dat er goed met de groep was gesproken. Terug naar de basis, was het devies. “Ik wil een sterke reactie zien. Dat we durven te voetballen in ons eigen huis en revanche nemen op wat vorige week is gebeurd,” aldus de coach.

Die reactie bleef lang uit. Mouwen opstropen? Het gras opvreten? Overal bovenop zitten? Niets van dat alles. In een gezapige eerste helft lieten beide ploegen nauwelijks iets noemenswaardigs zien. De eerste echte kans voor Twente, ging er echter wel direct in. Uit een perfect afgemeten voorzet van Daan Rots knikte Ricky van Wolfswinkel de bal binnen.

Ajax – waar Josip Sutalo, Branco van den Boomen en Brian Brobbey in de basis begonnen – stelde daar bar weinig tegenover. Sporadisch kwam de ploeg er eens dreigend uit, maar geen enkele keer leidde het tot een fatsoenlijke kans.

Ajax scoort na systeemswitch
Na rust besloot Van ’t Schip af te stappen van zijn formatie met vijf verdedigers. Hij schakelde terug naar een 4-3-3-formatie, waarbij Van den Boomen plaatsmaakte voor Benjamin Tahirovic. Ajax kwam iets beter uit de kleedkamer en kreeg via Brobbey een goede kans op de gelijkmaker. Nadat hij werd diepgestoken, had de spits echter net teveel tijd nodig, waardoor hem de bal werd ontfutseld.

Dat een toegekende strafschop vervolgens werd teruggedraaid door de VAR omdat de overtreding buiten het zestienmetergebied was gemaakt, voelde als een nieuwe klap. Maar juist uit die vrije trap van Kenneth Taylor kopte Brobbey de gelijkmaker tegen de touwen. De spits, die in 26 wedstrijden al bij 24 eredivisietreffers was betrokken, blijft een schaars lichtpuntje in een asgrauw seizoen. Luttele minuten later maakte hij plaats voor Chuba Akpom.

Nu wél een strafschop
Tien minuten voor tijd ging de bal alsnog op de stip voor Ajax. Nadat Devyne Rensch werd aangetikt in het zestienmetergebied greep de VAR wederom in. Ditmaal om Gözübüyük erop te attenderen dat er een overtreding was gemaakt op de back. Steven Bergwijn nam plaats achter de bal en schoof hem beheerst binnen. 

Zeer welkom resultaat
Het ging dit seizoen al vaker mis in de absolute slotminuten. Dus bleef het billenknijpen in de Johan Cruijff Arena. Voor de verandering hield Ajax ditmaal – al was het met hangen en wurgen – stand. Zodoende konden er drie zeer belangrijke punten worden bijgeschreven. Niet alleen voor de positie op de ranglijst, maar zeker ook voor het gevoel. 

En zo ging het zondag uiteindelijk toch ook weer eens over voetbal. Ja, zelfs in positieve zin.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >