Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax eert overleden Ajacieden in oorlogstijd met plaquette

Ajax onthulde woensdag op De Toekomst een plaquette ter nagedachtenis aan Ajaxleden die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. Vrijwilligers van Ajax Erfgoed achterhaalden de namen van zeventien leden.

01 mei 2024 - 17:24
Plaquette800
Vergeten mag niet meer. © Ajax Life

Toen vrijwilligers Max Flam en Evert Vermeer van Ajax Erfgoed tijdens een onderzoek over de Hongerwinter stuitten op een overleden lid van Ajax, probeerden ze te achterhalen of er nog meer Ajaxleden tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. Dat bleek helaas het geval. 

Er waren geen ledenlijsten meer beschikbaar uit de oorlogstijd, dus het onderzoek moest handmatig. De vrijwilligers keken naar de Ajaxleden in 1940 en de ontbrekende namen op de lijsten na de oorlog. Uiteindelijk achterhaalden ze via verschillende bronnen nog zeventien namen van Ajacieden die tijdens de oorlog overleden.

Ter nagedachtenis aan hen, onthulde Ajax woensdag een plaquette op De Toekomst. Familieleden, vrijwilligers en een bestuurslid spraken de aanwezigen vooraf toe. Ook burgemeester Femke Halsema, Michael van Praag en diverse bestuurs- en ereleden waren aanwezig bij de onthulling. 

Aanbevolen
Ajaxjeugd krijgt met Olympia nieuwe hoofd- en shirtsponsor

Naast de onthulling van de plaquette, zien we vanaf het eerstvolgende thuisduel in de Johan Cruijff Arena ook een verandering aan de banier die herinnert aan de KNVB-bekerwinst van 1943. Deze banier is vanaf heden voorzien van een zwarte rand, gezien de schaduw die de oorlog over de bekerwinst wierp.

Fabian Nagtzaam, directeur-bestuurder van Supportersvereniging Ajax, was aanwezig en vertelt: “SV Ajax is blij dat een hiaat, het ontbreken van een dergelijk monument bij onze club, is hersteld. Alle lof voor diegenen die zich hiervoor in grote en/of mindere mate hebben ingezet.”

“De bijeenkomst heb ik persoonlijk ervaren als zeer waardig met persoonlijke verhalen van de nabestaanden en speeches van hen die zich hard hebben gemaakt voor de totstandkoming,” vervolgt Nagtzaam. “Een dergelijk monument draagt bij aan opdat we nooit mogen vergeten wat er in 40-45 is gebeurd en is een eerbetoon aan diegenen die ons in een verschrikkelijke tijd zijn ontvallen.”

Het onderzoek naar overleden Ajaxleden tijdens de Tweede Wereldoorlog is nog niet afgelopen. Er kunnen altijd nieuwe namen opduiken. Heb je meer informatie over leden of donateurs in oorlogstijd? Neem dan contact op met Ajax Erfgoed via erfgoed@ajax.nl.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >