Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Goede discussie om boefjes en bekergooiers uit stadion te krijgen

Op de KNVB Campus in Zeist zaten zaterdag alle kleuren en voorkeuren van Nederlandse voetbalclubs gewoon door elkaar. Zoals het hoort. Centrale vraag op het Supporterscongres: hoe krijgen we met z’n allen een toffe en veilige sfeer in het stadion, met gezonde rivaliteit?

11 september 2023 - 15:54
Suppcoll1000
Supporterscongres 2023: iedereen is binnen, we kunnen beginnen! © SV Ajax

Spreekstalmeester van dienst is deze middag Sjoerd Mossou. Hij is bekend als voetbaljournalist van het AD en tv, maar vooral geloofwaardig presentator, omdat hij al jarenlang trouwe supporter van NAC is. Hij leidt gemoedelijk én scherp de discussies.

Er is een panel dat discussieert, maar ook de vertegenwoordigers van de supportersverenigingen stellen vragen in een fijn, open gesprek. Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal KNVB, krijgt de vraag wie nu, met zeven directeuren in dienst, bij de bond verantwoordelijk is voor supportersbeleid.

Van Leeuwens antwoord is eerst iets weifelend, maar daarna resoluut: “Dat ben ik, daarom ben ik vanmiddag ook hier.” Dat is mooi, want nu is in ieder geval duidelijk wie het aanspreekpunt is voor supporters bij de KNVB. Het hoort bij de gestage ontwikkeling dat goedbedoelende supporters steeds meer een stem krijgen bij de KNVB - meestal ook in één stem vertegenwoordigd door het Supporterscollectief Nederland.

Met ‘voetbalburgemeester’ Paul Depla, clubdirecteur van FC Groningen Wouter Gudde én voorzitter van het Collectief Matthijs Keuning (AZ-supporter, dat ook) komen grote incidenten in stadions langs. Dat geldt ook voor het overbekende en zéér vermoeiende plastic bekertje bier op het veld.

De ‘bekertjesregel’ maakt duidelijk dat supportersbeleid vaak teveel gaat over algemene maatregelen. En dat terwijl alles rond gedoe en supporters schreeuwt om een dadergerichte aanpak.

Om met grote incidenten te beginnen: daar vallen bijvoorbeeld de jongens onder die af en toe zelfs worden ingehuurd om op de fanatiekere vakken de boel volledig te verstieren. Soms zelfs vanuit het buitenland. Met maar één doel: ontwrichten. Gudde heeft er als directeur van FC Groningen mee te maken, Paul Depla als burgemeester ook. “Die zijn er puur om gezeik te krijgen.”

De aanwezigen zijn het wel eens: dat gedrag is alleen maar uit te bannen als je je realiseert dat het een maatschappelijk probleem is dat niet ophoudt bij de stadionpoorten. Een probleem dat alleen maar wordt opgelost door methoden te gebruiken die normaal zijn bij het vervolgen van criminelen. Een degelijke, harde aanpak met politie en justitie, waarbij clubs en supportersverenigingen kunnen helpen, maar niet de oplossing in handen hebben.

Dan het kleinere probleem met grote gevolgen: een bekertje inclusief bier dat op het veld landt. Eeuwig zonde. Drink dat gewoon op, zeggen wij. De aanpak van de KNVB is helder: als het gebeurt, staakt de scheidsrechter tijdelijk. Bij een tweede keer is de staking definitief.

Of dat nou allemaal nodig is en of de straf niet veel te groot is voor het vergrijp, is een vraag uit de zaal. De duizenden goeden lijden onder één of twee kwaden. Directeur Van Leeuwen is duidelijk: dit protocol hanteren we dit seizoen ook. Het aantal incidenten ging namelijk omlaag.

Deze ‘bekertjesregel’ maakt duidelijk dat supportersbeleid vaak teveel gaat over algemene maatregelen. En dat terwijl alles rond gedoe en supporters schreeuwt om een dadergerichte aanpak. Gelukkig zei Gudde als clubdirecteur daar iets over. Van de drie ‘bekertjesgooiers’ bij FC Groningen - Jong Ajax dit seizoen was het bij twee het gevolg van te hard en te enthousiast juichen. Shit, het bekertje lag net aan de andere kant van de reclameborden…

Op beelden was te zien dat één gast bewust z’n volle beker als een pitcher met overtuiging richting het veld en de spelers mikte. FC Groningen liet de eerste twee jongens gaan. De derde is aangemeld bij de KNVB en kan een stadionverbod tegemoet zien.

En zo is dit een uitstekende aanzet van de juiste aanpak: probeer samen de raddraaiers (soms serieuze boefjes) te straffen en te verbannen uit de stadions. En schat de andere ‘incidentjes’ op een juiste manier in. Op maat dus. Zodat het, zoals in Duitsland, ooit weer normaal wordt dat je in één stadion door elkaar kunt zitten. In slecht Nederlands ‘divided by colours, but united by cause’.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >