Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Eén club, één stad, één stem

De eredivisie is voor Ajax pas drie speelronden onderweg. Toch kwamen na het doelpuntloze gelijkspel tegen Fortuna Sittard al onderlinge spanningen aan het licht. De zo gewenste eenheid is even ver te zoeken.

Door Jordy Haak
04 september 2023 - 14:19
Steijn Mislintat 1200
Steijn en Mislintat zitten in hun verhaal niet op één lijn. © AFC Ajax

Opgetogen ging Sven Mislintat in het Fletcher Hotel naast het Fortuna Sittard Stadion in gesprek met de schrijvende pers. Het duel met de Limburgers moest op dat moment nog worden worden gespeeld. De directeur voetbalzaken vertelde tevreden te zijn met het resultaat van de afgelopen transferzomer. Tegelijkertijd stelde hij dat het met zoveel nieuwe spelers tijd kost om de puzzelstukjes in elkaar te laten passen.

Dat zijn geen woorden die je als supporter graag hoort wanneer de competitie al gaande is, maar het is wel de huidige realiteit. Mislintat benadrukte dat we niet direct wonderen van de zomeraanwinsten mogen verwachten. “De selectie is pas twee dagen compleet. Dan is het niet eerlijk te verwachten dat het vanaf dag één allemaal werkt. Dat is ook niet fair naar Maurice Steijn en zijn staf,” zei de technisch directeur.

Daarmee nam hij de nieuwe hoofdtrainer nadrukkelijk in bescherming. Het proces om een hecht team te smeden en de automatismen erin te slijpen kost nu eenmaal tijd. Door de verwachtingen te temperen, probeerde Mislintat de ergste druk bij Steijn weg te halen. Dat past helemaal in zijn visie om binnen Ajax een sterke eenheid te creëren.

Door de verwachtingen te temperen, probeerde Mislintat de ergste druk bij Steijn weg te halen. Dat past in zijn visie om binnen Ajax een sterke eenheid te creëren.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Mislintat in hetzelfde gesprek met de pers vol lof sprak over zijn samenwerking met de raad van commissarissen, de directie én de technische staf. Net zoals hij in al zijn eerdere interviews ook telkens benadrukte hoeveel waarde hij hecht aan goede teamwork. Mislintat wil alle neuzen dezelfde kant op hebben.

Groot was dan ook het contrast met de interviews die Maurice Steijn gaf na het doelpuntloze gelijkspel tegen Fortuna Sittard. De hoofdtrainer trok op de persconferentie opzichtig zijn handen af van het gevoerde transferbeleid. Dat deed hij door te stellen dat geen enkele speler die door de technische staf werd voorgedragen, daadwerkelijk de stap naar de Johan Cruijff Arena heeft gemaakt. “We hebben namen aangedragen, maar Sven heeft andere keuzes gemaakt.”

In gesprek met de NOS voegde hij daar nog aan toe dat de toekomst moet uitwijzen of de nieuwkomers goed genoeg zijn om te brengen wat van ze wordt verwacht. Buiten het feit dat deze teksten de nieuwelingen weinig vertrouwen geven, staat het betoog van Steijn ook haaks op de woorden die Mislintat eerder op de middag sprak. De technisch directeur gaf juist aan dat alle aankopen in goed overleg zijn gedaan.

Steijn legt de bal nu wat te makkelijk bij Mislintat neer. Gedurende de voorbereiding repte hij meermaals over een goede onderlinge samenwerking en stelde hij de supporters gerust door te verklaren dat de beoogde transferdoelwitten de selectie van Ajax naar een hoger niveau zouden tillen. Nu de start stroef is – en er al tweemaal peperdure punten zijn gemorst – lijkt Steijn zich vooral in te willen dekken.

Met zijn uitspraken heeft Steijn de verhoudingen direct op scherp gezet.

Anders vallen de woorden dat het niet ‘zijn’ aanwinsten zijn, niet te verklaren. Hoe de vork daadwerkelijk in de steel zit qua transferbeleid, doet er eigenlijk niet eens zoveel toe. Feit is dat Steijn met zijn uitspraken de verhoudingen direct op scherp heeft gezet. 

De eredivisie is pas drie duels onderweg en het is alweer onrustig rondom Ajax. Natuurlijk komt dat door de tegenvallende resultaten, maar juist dan is het belangrijk de rijen gesloten te houden. Om als team te opereren, zoals Mislintat dat zo mooi verwoordde. Met zijn interviews van afgelopen zondag heeft Steijn juist een lont in het kruitvat gestoken.

Ondanks dat Mislintat nu van een weekje vakantie gaat genieten, is het te hopen dat de hoofdrolspelers intern snel de koppen bij elkaar steken. Om het al brandende lontje te blussen, voordat de boel explodeert. Eén opvatting moet daarin centraal staan: al ben je het op bepaalde punten niet met elkaar eens, naar buiten toe vorm je altijd een eenheid. Eén club, één stad, één stem. 

Aanbevolen
Steijn: ‘Hangt ook van kwaliteit spelers af hoeveel tijd je nodig hebt’

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >