Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

‘Doe het voor de club en niet voor jezelf’

Pfff… Na zo’n idiote klassieker, waar de meeste strijd werd geleverd voor de hoofdingang van de Johan Cruijff Arena, voel ik mij ziek. Het doet deze dagen bijna lichamelijk pijn Ajacied te zijn. Maar: Ajacieden bieden uiteindelijk ook de oplossing, leert de geschiedenis.

25 september 2023 - 16:49
Klassiekerdebrouwer01
Bloed, zweet en tranen voor Ajax Amsterdam. © De Brouwer

In het Ajax Jaarboek van seizoen 2007/2008 schreef Ajacied en teammanager David Endt over de deceptie van dat seizoen: “Aanvoerder Edgar Davids verdween zonder iemand gedag te zeggen. Technisch directeur Martin van Geel legde zijn functie neer, het bestuur trad af en daarmee ontstond ook letterlijk ruimte om het grote leed te bestrijden met toekomsthoop.”

Doffe ellende was het ook, bijna zestien jaar geleden. Op 20 oktober 2007 trof een bijna labiel Ajax in eigen huis NEC. Henk ten Cate was overhaast vertrokken en Adrie Koster, vaker interimmer in dienst van de club, probeerde een logische elf samen te stellen.

“Turbulent is het in alle opzichten rond de club,” schreef Endt in zijn wedstrijdverslag. “Nog voor wereldkundig werd gemaakt dat een speciaal samengesteld commissie het technisch en bestuurlijk beleid van Ajax’ laatste tien jaar zal gaan doorlichten, lekte via De Telegraaf het bericht dat Ajax met ingang van volgend seizoen een nieuwe shirtsponsor heeft.”

Wat bleek? Ajax kreeg in de jaren daarna langzaam weer de juiste kleur op de wangen. Voornamelijk op basis van echte voetbalmensen en Ajacieden op de belangrijkste posities.

De stond club in de fik. Ook toen. De wakkere krant was er al een tijdje en in die dagen zeker. De pijn was net zo hevig, durf ik wel te stellen. Spandoeken en spreekkoren riepen om het vertrek van voorzitter John Jaakke. Daar zat geen letter Chinees bij. De hoofdingang van de – toen nog – Amsterdam Arena werd die avond bestormd. Supporters wilden naar de bestuurskamer. De ME greep in, stenen vlogen in het rond…

In 2010 en daarna was er de harde richtingenstrijd, met aan één kant Johan Cruijff en zijn discipelen. Een ‘fluwelen revolutie’ waarbij het fluweel zo hard schuurde dat het weer serieus pijn deed.

Wat bleek? Ajax kreeg in de jaren daarna langzaam weer de juiste kleur op de wangen. Voornamelijk op basis van echte voetbalmensen en Ajacieden op de belangrijkste posities. Ik weet dondersgoed dat Frank de Boer, Marc Overmars, Edwin van der Sar, Wim Jonk, Dennis Bergkamp en Gerald Vanenburg anno 2023 allemaal niet meer werkzaam zijn bij onze club.

Toch ben ik er heilig van overtuigd dat een aantal van deze mannen (Overmars misschien niet) zich weer met Ajax moet gaan bemoeien. Om juist in deze complexe fase Maurice Steijn, Hedwiges Maduro en Said Bakkati te helpen. En niet per se voor eigen positie of gewin. Zoals Fred Grim, ook een wederopbouwer met het juiste cv, al in onze Ajax Life Podcast zei: “Doe het voor de club en niet voor jezelf.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >