Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Therapiesessie voor supporters in Brighton

In barre Ajaxtijden zoek je naar lichtpuntjes. Die zijn in het povere spel van onze club momenteel helaas nauwelijks te vinden. Wel was er een groot lichtpunt als het gaat om supportersbeleving. De trip naar Brighton werkte bijna therapeutisch.

Door Jordy Haak
27 oktober 2023 - 12:02
Blogfoto 1200
Plezier maken met je voetbalmaten. Dat is fijn. © De Brouwer

Even weg uit de negativiteit rondom Ajax. Even weg van de berichtgeving in de media, waarin aan bijna ieders stoelpoten wordt gezaagd. Even weg uit de sleur van nederlaag naar nederlaag. Deze Europese awayday bracht het gevoel waar iedere Ajacied op dit moment zo naar snakt: saamhorigheid, gezelligheid en plezier met je voetbalmaten.

In de pubs stroomt het bier rijkelijk. Uit betrouwbare bron vernemen we dat er op een wedstrijddag bij de King & Queen meer dan negenduizend pints doorheen gaan. Dat komt de sfeer ten goede, want we zien filmpjes voorbijkomen van Ajacieden die in de betreffende pub uit volle borst de nummers van André Hazes meezingen.

Zelf strijken we neer bij William the Fourth. De pub stroomt steeds voller. Met voetbalsupporters, maar ook lokale bewoners en figuren die zich opmaken voor een Halloweenfeestje. Er wordt ouderwets geouwehoerd over de belangrijkste bijzaak in het leven. Dat soort gesprekken werkt verlichtend. Bovenal is het beregezellig.

Er wordt ouderwets geouwehoerd over de belangrijkste bijzaak in het leven. Dat soort gesprekken werkt verlichtend.

Een Brightonsupporter die naast ons zit, vertelt dat hij verwacht dat Ajax met 3-1 gaat winnen. We fronzen onze wenkbrauwen en kijken hem bedenkelijk aan. Wanneer iemand hem vervolgens teletekstpagina 819 laat zien, valt zijn mond open van verbazing. Hij wist dat Ajax niet lekker draait, maar zo slecht?

“Wat is er bij jullie allemaal aan de hand?” vraagt hij hardop, voor hij herhaalt dat hij nog steeds denkt dat Ajax gaat winnen. De naam van onze club is aan de andere kant van de Noordzee kennelijk nog altijd groots, al verandert dat snel nu de huidige Ajaxmalaise steeds grotere vormen aanneemt.

Terwijl steeds meer donkere wolken zich samenpakken boven de Johan Cruijff Arena, schijnt in Brighton juist de zon. In figuurlijke zin door de geweldige tijd die de voetbalclub doormaakt, maar ook letterlijk. De Ajacieden die zijn afgereisd naar de Engelse kustplaats, worden getrakteerd op een fijn najaarszonnetje.

Dat maakt het niet alleen prima toeven in de vele pubs die de stad rijk is, maar ook op de terrassen en langs het strand. Brighton is typisch zo’n stad die bij veel mensen waarschijnlijk niet bovenaan hun lijstje met verlangde stedentrips staat, maar die verrassend leuk blijkt. Een stad waar het voetbal ons brengt. De mensen zijn vriendelijke en gastvrij. “We zijn ervan overtuigd dat je terugkrijgt wat je zelf geeft,” is een veelgehoorde reactie hier.

Het is alsof de weergoden spontaan hun tranen de vrije loop laten, wetende dat Ajax bijna gaat voetballen.

Wanneer de aftrap dichterbij komt, openen de hemelsluizen zich. Alle regen die ons in de afgelopen dagen bespaard bleef, komt nu op hetzelfde moment naar beneden. Alsof de weergoden spontaan hun tranen de vrije loop laten, wetende dat Ajax bijna gaat voetballen. Het spel is bijzonder pover. Het resultaat wederom teleurstellend: 2-0.

Toch durven we te stellen dat de Ajacieden die in Brighton aanwezig waren, een toffe tijd hebben gehad. Zondag staat PSV-uit alweer op de rol. We hadden liever gehad dat de trip naar Brighton nog een aantal dagen had geduurd, om wat langer in de roes van een Europese uitwedstrijd te  verkeren. Misschien wel de laatste leuke awayday in heel lange tijd, want iedereen weet dat de sfeer in Marseille totaal anders zal zijn.

We krijgen een appje van de wereldberoemde dj en Brightonsupporter Fatboy Slim, die we in aanloop naar het duel interviewden. Hij schrijft naast dat hij naast het uitvak zat en spreekt zijn bewondering uit naar de Ajaxsupporters. “Ze waren een uithangbord voor jullie club.”

Een compliment dat we in onze zak mogen steken. De malaise bij Ajax duurt ondertussen voort. We hebben er allemaal mee te dealen, maar Brighton-uit was een ontzettend fijn lichtpuntje in donkere Ajaxdagen.

Aanbevolen
Supporters grootste uitblinkers aan Ajaxzijde in Brighton

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >