Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Steijn is geen Van Gaal en Van Gaal is zeker geen Steijn

Om toch iets zinnigs te zeggen over de diepe crisis bij Ajax, maakt De Telegraaf de vergelijking tussen de heikele situatie van Louis van Gaal in 1991 en Maurice Steijn anno nu als trainers van Ajax. Hoezo?

23 oktober 2023 - 13:33
Steijnvangaal1200
Steijn is geen Van Gaal en al helemaal geen Hendriks. © Pro Shots

Oké, de naambordjes rond beide crises zijn deels hetzelfde. Michael van Praag is een van de (beoogde) beleidsbepalers bij Ajax. Louis van Gaal speelt een rol in de 2023-variant, maar is als adviseur nu juist de beslisser. En zo zijn er eigenlijk meer verschillen dan overeenkomsten te ontdekken.

Van Gaal weet in ieder geval uit eigen ervaring hoe het is onder druk te staan, omdat het sportief tegen zit. Van Praag schoof hem als voorzitter in 1991 namens de club naar voren als vervanger van Leo Beenhakker. Het royale Spaanse schip met goud uit Madrid was voor hem te aantrekkelijk om voorbij te laten varen. Direct na het duel in de zesde speelronde tegen Fortuna Sittard maakte de voorzitter bekend dat de veertigjarige assistent-trainer Van Gaal het roer overnam.

Na winst op Sparta verloor Ajax vervolgens van PSV en FC Utrecht. Ajaxsupporters, kritisch als altijd, begonnen te morren. De roep om Johan Cruijff was te horen. Het grote verschil met nu: Van Gaal smeedde langzaam maar zeker een plan. Teambuilding was een van de grootste ingrediënten van zijn routekaart naar succes.

Het grote verschil met nu: Van Gaal smeedde langzaam maar zeker een plan. Teambuilding was een van de grootste ingrediënten van zijn routekaart naar succes.

De spelersgroep zag er begin jaren negentig totaal anders uit dan nu. Waar Van Gaal haarfijn in het Nederlands het verschil kon uitleggen tussen ‘niet’ en ‘net niet’, goochelt Steijn nu met allerhande tolken, teammanagers en vertaalapps om zijn bedoelingen duidelijk te maken aan het bonte internationale gezelschap in de kleedkamer.

En ik had het over naambordjes. Danny Blind, Dennis Bergkamp, Stefan Pettersson, Edgar Davids, Frank de Boer, John van ’t Schip en Wim Jonk. Vandaag de dag staan op ongeveer dezelfde posities Josip Sutalo, Kenneth Taylor, Steven Berghuis (op tien dan), Branco van den Boomen, Gaston Avila (voor de positivo’s: vervang deze naam door Jorrel Hato), Carlos Forbs en Benjamin Tahirovic. Da’s toch een verschilletje.

De club Ajax was in 1991 een vereniging. Wat je ook vindt van de beursgang: het maakte de besluitvorming niet veel makkelijker. Het bestuur in die dagen, met Van Praag aan het roer, durfde beslissingen te nemen. En dééd dat ook. Nu bemoeien de nakomers van dat bestuur zich als bestuursraad met besluiten die de raad van commissarissen eigenlijk moet nemen. En dat met een directie die (nog) geen algemeen directeur heeft. Jemig…

Kortom: Ajax vandaag de dag is een luxe, maar gedeukt cruiseschip dat de koers volledig kwijt is geraakt. Vooral omdat eerdere ervaren kapiteins (Marc Overmars en Edwin van der Sar) het schip verlieten en de beste stuurlui vertrokken, inclusief veel topmatrozen. 

Steijn en staf stapten op het ronddobberende gevaarte. Van Gaal nam in zijn tijd het roer over van een stevig binnenvaartschip met stadion De Meer als haven, met de juiste handjes aan boord om zijn koers en plan te voltooien.

Ook zonder deze metaforen over boten en matrozen kun je zeggen: de vergelijking tussen Ajax in 1991 en 2023 slaat nergens op.

Aanbevolen
Na vier maanden valt het doek voor Steijn

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >