Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Brighton dag 1: alle hens aan dek!

Het is de avond voor vertrek naar Brighton. Mijn moeder wenst me telefonisch veel plezier in Engeland. ‘Hopelijk spelen ze in de Champions League wél goed,’ klinkt het aan de andere kant van de lijn. De ontzettende lieverd. Ik verbeter haar niet. ‘Dankjewel, mam.’ Dan ga ik naar bed. De wekker gaat om 5.15 uur.

24 oktober 2023 - 18:16
Blog 1200
In het hokje zit een boze mevrouw. © Ajax Life

Slapen doe ik amper. Dat lukt niet. Toch een soort van zenuwen. Ik luister naar mijn collega’s in de Ajax Life Podcast over het vertrek van Maurice Steijn en hoe verder. Dan gaat de wekker af, terwijl ik al wakker ben. Op naar Hoofddorp, waar ik collega’s Lindy en Jordy oppik. Samen rijden we in alle vroegte naar Calais voor de overtocht naar Dover.

De weergoden bereiden ons onderweg al voor op typisch Engels weer. Regen, regen en nog eens regen. Alsof alle geplengde tranen van Ajaxsupporters van de laatste vier maanden naar beneden komen. De ruitenwisser draait overuren, terwijl we de grenzen van België en Frankrijk passeren.

Rond 11.10 uur stuur ik mijn auto richting de bootterminal van Calais. Voor we verder mogen, hou ik stil bij een douanehokje. Daarin zit een heel chagrijnige beambte. Een verhoor volgt. Ze wil precies weten wat we komen doen en waarom. Me aankijken, lukt niet. Hoe vrolijk ik ook doe, er kan geen lachje af. Ik besluit lief te doen. Je hebt zo traangas in je bakkes. Het blijft toch Frankrijk, nietwaar?

Als we de boosmevrouw hebben afgeschud, rijden we door naar de volgende slagboom in lane 1123. We zijn dik, dik, maar dan ook dik op tijd. Zo dik op tijd, dat een volgende mevrouw ietwat gefrustreerd en opgefokt stelt dat we de boot ervoor nog kunnen halen. “You want? Then you must make decision now. Boat is leaving!”

In één klap voel ik me een middenvelder van Ajax die onder druk een beslissing moet maken. Dat levert dus chaos op.

In één klap voel ik me een middenvelder van Ajax die onder druk een beslissing moet maken. Dat levert dus chaos op. Gaat de boot die zij bedoelt ook naar Dover? “Ja, dat gaat-ie. Gas!” roept Lindy vanaf de achterbank.

Gedwee gehoorzaam ik. Mijn auto schiet vooruit. Op volle snelheid richting de laadklep van de veerboot. Mannetjes in gele jassen gebaren dat het wel wat langzamer kan, maar dat gaat even niet. Het schip is in zicht en die gaan we niet missen. We denderen over de klep, die vrijwel meteen na ons sluit. Gelukkig niet ervoor, anders lagen we nu met z’n drietjes op de bodem van het Nauw van Calais.

Terwijl we richting een kop koffie gaan, zet de boot zich al in beweging. Zonder enige wachttijd naar de overkant. Da’s lekker! De zee is hier en daar wat onstuimig. Het wordt anderhalf uur schommelen. Een beetje zoals de resultaten van Ajax. Hoewel, die zijn eigenlijk veel stabieler dan het schip. Niet op de manier die we graag zien, maar toch. We belanden in drie luxe loungestoelen, die er waarschijnlijk al zo sinds de jaren zeventig uitzien.

Op de deinende golven maken we grapjes over een zinkend Ajaxschip, terwijl we ook benieuwd zijn of Hedwiges Maduro dingen heel anders gaat doen. Dat zou ergens best vreemd zijn, maar we gaan het vanzelf zien. Hij krijgt de hulp van Dave Vos. Wat gebeurt er toch veel bij onze club. Engeland is al snel in zicht. De Zuidkust is er eentje vol kliffen. Terwijl we Van ’t Schip gaan, meldt de NOS dat John inderdaad in gesprek is met Ajax.

Het is niet dat ik meteen de zee induik met een wit-rood-witte opblaaskrokodil, maar de zon laat zich zien.

Dan komen de auto’s voor mij in beweging. De zon schijnt gul door mijn voorruit. Het is zowaar heerlijk weer in Dover. De regen hebben we achter ons gelaten. Brighton is nog een kleine twee uur rijden. Aan de linkerkant wel te verstaan. Dat heb ik nog nooit gedaan. Bij de eerste rotonde gaat het al meteen fout. Het resulteert in wéér een boze vrouw. Deze heeft echter gelijk.

Daarna went het snel. Voor we het weten, laten we de auto achter in een parkeergarage in Brighton. We strijken met onze rolkoffertjes neer in The William Fourth Pub. Collega Jordy bestelt drie cobra’s. Nee, dat is geen vuurwerk. Het gaat hier om drie overheerlijke potten gerstenat.

Brighton voelt meteen fijn. En ja, het weer helpt mee. Het is niet dat ik meteen de zee induik met een wit-rood-witte opblaaskrokodil, maar de zon laat zich zien. Brighton is een stad, maar wel eentje met een overduidelijk dorps karakter. Van Ajax moeten we het deze dagen niet per se hebben, maar reislustige supporters gaan tijdens deze Europese awayday sowieso een leuke tijd beleven.

Wil je daar meer over weten? Check dan vooral de video’s die we met Ajax Life maakten in Brighton. Daarin zie je precies waar je moet zijn tijdens je tijd in deze toffe Engelse kustplaats.

En wie weet verrassen Ajax en Maduro ons donderdag wel.

Aanbevolen
Ajaxmagie in de straten van Brighton

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >