Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax pakt ondanks hectische slotfase punt tegen AEK en dit valt op

Ajax is er ondanks een bemoedigende eerste helft niet in geslaagd te winnen bij AEK Athene. De Amsterdammers wankelden na rust en moesten de gelijkmaker incasseren, maar pakten nog wel een punt: 1-1. Dit viel op.

Door Jordy Haak
05 oktober 2023 - 20:39
Ajax Gelijk 1200
Bergwijn schiet raak vanaf de stip. © Pro Shots

Irritante laserpennen
We hebben weer een woord dat kan worden afgestreept van de voetbalbingokaart: heksenketel. We gebruiken de term meestal liever niet. Het is immers toch wat cliché, maar voor de entourage in het Agia Sofia Stadion maken we een uitzondering. We zijn er namelijk van overtuigd dat de decibelmeters aardig overstuur raken van het volume dat de Griekse aanhang produceerde.

Veel vervelender waren de irritante andere trucjes die uit de kast werden getrokken om Ajax uit zijn spel te halen. Zo werden de Ajacieden op het veld – en in het uitvak – regelmatig beschenen met talloze laserpennen. Alsof de plaatselijke winkel volledig was leeggetrokken. Ondanks herhaaldelijke oproepen van de stadionspeaker om hier onmiddellijk mee te stoppen, bleven de groene lampjes schitteren.

Ajax blijft rustig en scoort!
Toch ging Ajax in de eerste helft verrassend goed om met de omstandigheden. Er zat rust in het spel en we zagen fases waarin de ploeg van Maurice Steijn uitstekende aanvallen op de mat legde. Zo had doelman Cican Stankovic behoorlijk wat moeite met een schot van Carlos Forbs en stuitte Brian Brobbey na een goede versnelling eveneens op de goalie.

Na exact een halfuur kregen de Amsterdammers loon naar werken. Steven Bergwijn werd op volle snelheid neergelegd, waarna arbiter Matej Jug naar de stip wees. De aanvaller nam zelf plaats achter de bal en schoot beheerst raak. Ondanks dat ook hij weer volop werd beschenen met laserpennen.

Was AEK dan helemaal niet gevaarlijk? Zeker wel. De Grieken kwamen er bij vlagen ook goed uit en vooral na de openingstreffer werd de thuisploeg sterker. Het soms wat gehaaste handelen van met name Jay Gorter hielp in dat opzicht niet om de rust achterin te behouden. Gelukkig hield Ajax tot aan de rust de nul en konden we concluderen dat we best een aardige eerste helft hadden gezien.

Brobbey werkt zich slag in rondte
De manier waarop Brobbey in het veld stond, mag apart benoemd worden. De spits werkte zich een slag in de rondte en gooide constant zijn fysiek in de strijd. Meermaals werd hier ten onrechte voor gefloten. Het zorgde begrijpelijkerwijs voor enige frustratie bij de aanvaller, die vervolgens wegens protesteren geel kreeg. We houden het er maar op dat de scheids ook even verblind was door een laserstraal.

Ajax wankelt
Naarmate de wedstrijd vorderde, kwam Ajax steeds meer onder druk te staan, al bleven de Amsterdammers uit de tegenaanval zelf ook gevaarlijk. Met name de razendsnelle en goed spelende Forbs had daar een belangrijk aandeel in. Toch voelde je de hele tijd dat een treffer van de thuisploeg in de lucht hing. Met name omdat AEK soms uit het niets voor het doel van Gorter opdook.

Ajax bleef lange tijd met kunst- en vliegwerk op de been, maar een kwartier voor tijd ging het alsnog mis. Uitgerekend Domagoj Vida – we kennen hem allemaal nog als de knipoog Kroaat – kopte raak. AEK rook bloed en een hectische slotfase ontvouwde zich. Invaller Jens Jensson had de winnende op zijn schoen, maar Gorter verrichte een even knappe als heldhaftige redding. 

Gescoord werd er niet meer, waardoor Ajax na twee groepswedstrijden in de Europa League op evenveel punten staat. 

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >