Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt op terwijl Ajax ook in eigen huis verliest van Brighton

Ajax wacht nog altijd op de eerste overwinning in groep B van de Europa League. De ploeg van John van ’t Schip ging donderdag in eigen huis onderuit tegen Brighton & Hove Albion (0-2). Dit viel op.

09 november 2023 - 20:37
Verslagajabha800
Dit duo vocht flink wat duels uit. © Pro Shots

Geen Martha, wel Rensch
John van ’t Schip verraste door tegen Brighton & Hove Albion voor een hervormde defensie te kiezen. Ar’jany Martha – die tegen FC Volendam en sc Heerenveen nog in de basis stond – begon op de bank. Borna Sosa leek het logische alternatief, maar de trainer pakte het anders aan. Van ’t Schip koos voor Devyne Rensch en Josip Sutalo als centraal duo, met op de flanken Anton Gaaei en Jorrel Hato.

“Martha heeft het goed gedaan, maar we hebben een andere keuze gemaakt,” zo verklaarde Van ’t Schip. “Verdedigend hebben we iets meer stabiliteit met Rensch, maar ik kies ook voor hem vanwege zijn ervaring. Martha heeft pas twee wedstrijden op rij gespeeld. Het is een jonge jongen, die nog geen negentig minuten kan spelen op het hoogste niveau.”

Snelle tegengoal door fout
Waar Ajax in Engeland voor een behoudende tactiek koos, daar speelde de ploeg in eigen huis een stuk brutaler. Het eerste schot kwam van de voet van Steven Berghuis, die overigens zijn honderdste wedstrijd in het wit-rood-wit speelde. Ook Kristian Hlynsson probeerde het van afstand. Het bleken twee makkelijke prooien voor doelman Bart Verbruggen, maar er werd zodoende wel vaker op doel geschoten dan in Brighton.

Des te vervelender was de snelle tegentreffer van The Seagulls. Silvano Vos – die de geblesseerde Branco van den Boomen verving – verslikte zich op het middenveld. Hij leverde de bal zomaar in bij Simon Adingra, die op zijn beurt Ansu Fati wegstak. De aanvaller liet Diant Ramaj vervolgens kansloos.

Brobbey-index
Gezien het broze zelfvertrouwen, waren we best benieuwd hoe Ajax om zou gaan met tegenslag. De ploeg hield de kop dapper omhoog, maar werd ook slordiger. Ondertussen liepen de frustraties richting de Montenegrijnse arbiter op, vooral na het wegwuiven van twee penaltysituaties en het niet fluiten voor overtredingen op Brian Brobbey. We kunnen inmiddels ook Europees een Brobbey-index gaan bijhouden.

Van ’t Schip besloot het na rust over een andere boeg te gooien. Kenneth Taylor bleef achter in de kleedkamer, wat tot cynisch gejuich op de tribune leidde. Chuba Akpom was zijn vervanger. Terwijl ook Carlos Forbs en Sosa zich klaarmaakten voor een invalbeurt, viel de 0-2. Brighton & Hove Albion stoomde op en Ajax ging in standje achteruit. Dat is nooit een goed teken. Adingra was ditmaal niet de aangever, maar de afmaker.

Minder Ajax na rust
Voor de theepauze waren we voorzichtig positief, maar gedurende de tweede helft zakte dat gevoel steeds verder weg. Ajax kwam niet best uit de kleedkamer. De ploeg was lang niet bij machte het Brighton & Hove Albion lastig te maken. Richting de slotfase werd de druk nog wel opgevoerd. Zo kreeg Brobbey het voor elkaar met één schot beide doelpalen te raken, maar gescoord werd er niet meer.

Onderaan de streep hebben we een Ajax gezien dat – op een slotoffensief na – te weinig creëerde en te veel fouten maakte om Brighton & Hove Albion pijn te kunnen doen. Daarmee is de kans op overwintering in de Europa League flink geslonken. Er bestaat een vangnet dat de Conference League heet, maar om dat te halen, moet Ajax wel als derde eindigen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >