Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax lijkt tegen geplaagd Vitesse soms weer op Ajax en dit valt op

Een fris Ajax pakte zaterdag een broodnodige driepunter, door hekkensluiter Vitesse ruim te verslaan. Jorrel Hato zette zijn ploeg al na drie minuten op het goede spoor tegen de zwakke Arnhemmers, waarna de Ajacieden zowaar uitliepen naar 5-0.

25 november 2023 - 22:57
AJAVIT 1200
International Hato opent de score na drie minuten. © Pro Shots

Eerbetoon
De spelers stonden vlak voor de aftrap rondom de middencirkel. Het fluitje van Dennis Higler klonk. Daarna werd het een minuut lang muisstil in de Johan Cruijff Arena. Dat alles wegens goalgetter en kopspecialist Ruud Geels, die een week geleden op 75-jarige leeftijd overleed. De spelers droegen eveneens rouwbanden.

Leegte
Na het eerbetoon stak een groot applaus op, maar niet zo hard als we zijn gewend. De stoeltjes op Zuid 1 bleven immers onbezet. De bewoners daarvan werden collectief gestraft voor de wanordelijkheden tijdens en na de klassieker. Dat er consequenties werden verbonden aan het smijten van fakkels op het veld, wekte geen verbazing. Vervelend is de strafmaat wel voor de Ajacieden die er verder niks mee te maken hadden.

Zonder de steun vanaf Zuid 1 was de hoop dat de rest van het stadion de handschoen zou oppakken. Dat bleek toch lastig, al werd het her en der echt wel geprobeerd. We zagen in de rest van het stadion sowieso veel onbezette stoeltjes. We waren er al bang voor toen we eerder op de dag de hoeveelheid beschikbare kaarten in de resale zagen…

Basisplaats Martha
John van ’t Schip vond de afwezigheid van veel supporters een gemis, maar verder kon hij er uiteraard weinig mee. Hij focuste zich logischerwijs volledig op wat hij zelf een ‘must-winwedstrijd’ noemde tegen rode lantaarndrager Vitesse. Hij moest het doen zonder de geblesseerde Brian Brobbey en Josip Sutalo.

Devyne Rensch vormde samen met Jorrel Hato het duo centraal achterin, terwijl Anton Gaaei begon als rechtsachter. Chuba Akpom verving Brobbey in de punt van de aanval. De talentvolle Ar’jany Martha kreeg de voorkeur boven Borna Sosa en speelde wederom prima.

Droomstart voor Hato en Ajax
Voor de zeventienjarige Hato gaat het voetballeven snel. Heel snel. Binnen twee weken tijd droeg hij de aanvoerdersband bij Ajax, debuteerde hij voor het Nederlands elftal en maakte hij zijn eerste doelpunt voor Ajax 1. Dat deed hij zaterdag na slechts drie minuten spelen. Een droomstart!

Flitsend starten is ook wel eens fijn, nietwaar? Hato zette de aanval zelf op door bijdehand in te dribbelen. Hij leverde de bal in bij Kenneth Taylor en liep zelf door naar de punt van de aanval. Via Taylor en Steven Bergwijn kreeg hij de bal terug, om deze van dichtbij achter Eloy Room te tikken: 1-0.

Ajax komt goed weg
We waren nog niet klaar met juichen of Vitesse leek al terug te slaan. Met een werkelijk fenomenale knal van afstand leek Said Hamulic de stand meteen gelijk te trekken. Het was een treffer die applaus verdiende, maar er ging wel een streep door. Na bijzonder lang VAR-beraad en het trekken van talloze lijntjes, mocht Ajax niet klagen dat er in de Zeisterbossen buitenspel werd geconstateerd.

Berghuis strooit, Hlynsson scoort
Sinterklaas is in het land en Steven Berghuis kan solliciteren als hulppiet. Eindelijk had hij het bij momenten weer eens op zijn heupen, strooiend met handige passjes. Vooral de steekbal op de eveneens goed spelende Akpom was lekker. De spits schoot over. Kort daarop ging Berghuis een fraaie een-twee aan met Taylor. De retourhakbal van de bedrijvige middenvelder was fraai, maar Berghuis raakte de bal vervolgens helemaal verkeerd.

Toch kon de aanvalsopzet tegen het onwijs matige Vitesse op applaus rekenen. Dat applaus klonk eerder voor rust ook al toen Kristian Hlynsson de score binnen het kwartier verdubbelde. De IJslander was het eindstation van een uitstekende aanval, waar Benjamin Tahirovic en Taylor ook bij betrokken waren. Room werd opnieuw – jazeker – geklopt.

Ajax scoort zowaar uit corner!
Van ’t Schip begon met een ongewijzigde ploeg aan de tweede helft. Het was meteen prijs. Akpom leek een voorzet van Berghuis al na vijf minuten achter Room te lopen. Hij kreeg de felicitaties, maar de herhaling wees echter uit dat Dominik Oroz de bal achter zijn eigen doelman werkte. Hoe dan ook: Ajax op 3-0. Dat was het voornaamste!

Taylor had kort erna de 4-0 op zijn voet, maar hij vond Room op zijn weg. De splijtende bal waarmee hij door Berghuis werd vrijgespeeld, was om door een ringetje te halen. De vierde treffer viel vervolgens alsnog. Ditmaal was Akpom wel trefzeker, door een hoekschop van Berghuis binnen te koppen. Het was pas de tweede keer dat Ajax dit seizoen scoorde vanuit een corner.

We zagen flink wat lichtpuntjes, al had dat ook te maken met de toeschouwers die zwaaiden met de zaklampjes op hun mobiele telefoon. Dat fenomeen steekt bij tijd en wijle de kop op. Het zorgt altijd voor gemengde reacties.

Taylor ‘kapt’ Ajax naar vijfde treffer
Ajax werkte tegen de nummer laatst flink aan het zelfvertrouwen. Taylor kreeg de laatste weken veel terechte kritiek, maar was tegen Vitesse goed aanwezig. Hij bekroonde een sterk optreden met een fraaie treffer. Berghuis vond hem in de zestien en de aanname was goed. De kapbeweging waarmee hij twee verdedigers deed omvallen, was nog behendiger. De afwerking eveneens: 5-0. 

Taylor werd acht minuten voor tijd gewisseld. Een applaus rolde van de tribunes. Vervolgens werd hij ook nog bekroond tot speler van de wedstrijd. Het zal de middenvelder goed hebben gedaan, al smaakten de drie punten natuurlijk het allerbest.

Ajax reist komende week af naar de Côte d’Azur, waar het donderdag Olympique Marseille treft. De eredivisie gaat de zondag erop verder met een uitduel bij NEC.

Aanbevolen
Ajax Life 4: wij zijn Ajax, wij komen terug, toch?

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >