Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Gudde: ‘Wedstrijd moet voor zondag worden uitgespeeld’

We waren in aanloop naar FC Groningen-uit al een beetje bang voor gedoe. Na negen minuten was het raak. Na meerdere incidenten werd het duel definitief gestaakt. Wouter Gudde, algemeen directeur van de club, vindt de situatie vreselijk. Hij stelt dat er alles aan is gedaan om deze ellende te voorkomen.

14 mei 2023 - 16:33
Guddegroaja800
Ook Gudde heeft het gouden ei niet. © Pro Shots

“We zagen deze week dezelfde signalen als die iedereen heeft binnengekregen. Er was op sociale media veel rumoer dat er acties zouden komen,” zo vertelt Gudde aan een groepje media, waaronder Ajax Life. “Wat we eraan hebben gedaan? We zijn met alle supportersgroeperingen in gesprek gegaan, hebben overleg gehad met de lokale driehoek, opgeschaald met politie uit België en Duitsland en vuurwerkhonden en extra fouilleringen ingezet,” zo somt de directeur alle voorzorgsmaatregelen op. 

Het mocht allemaal niet baten. Het was misschien wel tegen beter weten in. Gudde stelt dat de club er alles aan heeft gedaan, maar tegen dit soort idioterie is niemand opgewassen. “Als iemand de oplossing heeft dit tegen te gaan, hoor ik het graag. Als ik terugkijk op mijn eigen organisatie, politie en de gemeente, dan hebben we er alles aan gedaan. Ik vind het vreselijk dat we weer een grote groep mensen naar huis moeten sturen.”

Had er echt niet meer gedaan kunnen worden om de incidenten te voorkomen? Bijvoorbeeld door het ophangen van netten of door tribunevakken leeg te houden? “Het ophangen van netten is een enorme constructie. Je kan de tribune dichtgooien, maar het is op dit moment zo geregeld dat je gewoon een kaartje kan kopen, deze doorgeeft en alsnog naar binnen kan. Dan was dit waarschijnlijk op een andere plek in het stadion gebeurd.” 

Aanbevolen
Arbiter Manschot na staken Groningen-uit: ‘Te triest voor woorden’

Voordat het duel definitief werd gestaakt, was er een afkoelingsperiode van vijftien minuten. Gudde schetst wat er in die periode achter de schermen gebeurde. “We zijn de scheidsrechterskleedkamer ingegaan. Daar was het protocol vrij duidelijk. We hadden al vermoedens dat het nog een keer zou gebeuren. Toen hebben we de driehoek ingeschakeld om te zorgen dat we klaarstonden. Bij het volgende incident zouden we definitief staken.” 

Precies dat gebeurde. Iedereen voelde al aan: deze wedstrijd gaat niet worden uitgespeeld. Hoe nu verder? “De burgemeester moet een vergunning afgeven om de wedstrijd uit te spelen. Hij moet in overleg met de KNVB, Ajax en Groningen met een datum komen. Dat moet voor zondag zijn, want de laatste twee speelronden moeten tegelijkertijd worden afgetrapt.” 

We hadden de meegereisde Ajacieden een leukere zondag gegund. Zij mochten na negen minuten weer naar huis, nadat ze net heel Nederland waren doorgereisd. Ajax neemt de lasten van de aanwezige uitsupporters daarom over. Zij ontvangen deze week meer informatie. Dat vinden we klasse!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >