Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax scoort belangrijke driepunter in Groningen en dit valt op

Ajax schreef dinsdag drie cruciale punten bij in de jacht op voorronde Europa League. De mannen van John Heitinga wonnen op bezoek bij FC Groningen nipt met 3-2. Onze club staat daarmee weer derde, met twee punten voorsprong op AZ.

16 mei 2023 - 16:45
Ajax Wint 1200
Felicitaties voor Tadic na diens benutte strafschop. © Pro Shots

Geen ballenjongens
Er waren dinsdag geen ballenjongens en -meisjes aanwezig in Groningen. De kinders zaten immers gewoon in de schoolbanken. Zodoende moesten de spelers zelf een bal pakken, zodra deze buiten de lijnen was gegaan. Langs de boarding lagen veel ballen klaar op pionnen om zo het gemis van ballenjongens op te vangen.

Duel hervat met directe vrije trap
Het restant van het duel in een verlaten Euroborg begon overigens zoals deze zondag eindigde: met een directe vrije schop voor Ajax. Zo werd een pot voetbal – met nog 81 officiële minuten op de klok – hervat op de dinsdagmiddag. Dat is niet iets waar we als supporters graag aan wennen.

Dat geldt ook voor het spelen voor lege stoeltjes in een volstrekt troosteloze ambiance. Wat waren we blij dat we na corona weer naar het stadion konden. Sommige lieden kunnen echter niet met die vrijheden omgaan en vergallen het voor de grote meerderheid.

Tadic breekt ban in stilte
KNVB-regels schrijven voor dat beide teams – los van ziektes en blessures – de wedstrijd moeten hervatten met dezelfde 22 spelers op het veld. Zodoende waren er op dat vlak geen verrassingen in de opstelling van onze club. Steven Bergwijn speelde vanuit de rug van Brian Brobbey, Dusan Tadic startte als linksbuiten.

Het leverde na nog geen halve minuut spelen bijna de openingstreffer op voor Ajax. Bergwijn kopte een voorgezet balletje van Tadic op de vuisten van doelman Peter Leeuwenburgh. Een enorme mogelijkheid, die normaal het nodige geluid vanuit het uitvak had opgeleverd. Nu hoorden we – los van de coachende spelers – helemaal niks.

Het bleef ook oorverdovend stil toen Ajax een terechte penalty kreeg. Owen Wijndal werd onderuit gelopen binnen de zestien. Tadic schoot de bal vervolgens vanaf elf meter onberispelijk binnen. Zonder joelende supporters had het veel weg van een doelpunt op de training. Dat terwijl de belangen voor Ajax toch echt serieus groot waren in Euroborg.

Eerste Groningenschot raak…
Ajax was voor rust de bovenliggende partij, maar helaas ook weer weinig doortastend voor de vijandelijke goal. Dat was zonde, want slechts een enkel schot van het al gedegradeerde Groningen bleek genoeg voor de gelijkmaker.

De bal kwam na een omschakelmoment (balverlies Kudus en veel toekijkende collega’s) uit de kluts voor de voeten van Florian Krüger. Hij drukte vanuit een moeilijke hoek houdbaar af op doel. Toch bleek het schot te machtig voor Gerónimo Rulli. De goalie kreeg een hand tegen de bal, maar het was niet genoeg.

Ajax ontsnapt
De 1-1-ruststand voelde tamelijk onnodig. We schrokken ons kort na de pauze echter helemaal een hoedje. Krüger verscheen vogeltje vrij voor Rulli en had de bal voor het intikken. Hij schoot de bal gelukkig te hoog langs de uitstormende doelman.

Het steeds labieler ogende Ajax ontsnapte, waarna Kudus aan de andere kant rakelings over schoot. Jorrel Hato dacht eveneens te scoren vanuit een flipperkastmoment, maar vond Leeuwenburgh op zijn weg. Zo bleef de strijd om plek drie naar onze smaak echt veel te spannend. De Amsterdamse gedrevenheid van de openingsfase was even ver weg.

Spanning
Toch kwam Ajax twintig minuten voor tijd op voorsprong, mede dankzij Kudus. De Ghanees gebruikte goed zijn lichaam tijdens een lijf-aan-lijfduel met Nordin Musampa. De voorzet op Brobbey was vervolgens op maat. De spits kon dit keer simpelweg niet missen en deed dat ook niet.

Jurriën Timber leek de wedstrijd tien minuten voor tijd definitief in het slot te gooien. Hij kopte een vrije trap van Tadic resoluut tegen de touwen. Met 1-3 op het scorebord zaten we heel even een stuk rustiger, kunnen we best verklappen. Toch werd het in de slotfase weer razend spannend, want Laros Duarte krulde de bal drie minuten voor tijd op fraaie wijze achter Rulli. Niemand die hem tegenhield. 

Gelukkig bleef het daarbij. Drie punten in de tas en met gierende banden terug naar Amsterdam.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >