Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Ajax op zijn lelijkst

Deze blog gaat niet over dit seizoen, het spel of andere technische zaken die misgingen. Het was een lelijk seizoen en de beleidsbepalers moeten zorgen dat komend voetbaljaar alles anders is. Deze blog gaat echter over een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders, afgekort BAVA.

29 mei 2023 - 09:18
Bava 1200
Het respect voor elkaar was ver te zoeken. © AFC Ajax

Deze BAVA van Ajax NV vond vrijdag plaats. De club was daar echt op zijn lelijkst. Normaliter is het een korte vluchtige vergadering. Eentje waarin hamerstukken worden afgehamerd. Dat gebeurt doorgaans nadat men met respect elkaar een aantal vragen heeft gesteld over de agendapunten. Zo niet vrijdag.

Op de agenda stonden drie punten ter stemming: beloningsystematiek voor leden van de raad van commissarissen (rvc), de hoogte van die beloningen en de benoeming van de voetbalcommissaris in de persoon van Jan van Halst.

Vanaf het begin ging het mis. Een aantal aanwezige aandeelhouders ging er met gestrekt been in. De rvc bouwde daarentegen tegen een muur op die niet te slechten was. Het respect naar elkaar was ver te zoeken.

Daar waar men altijd vol afschuw over supporters spreekt die zich misdragen en daarmee de club schaden, liep onze club tijdens deze BAVA ook schade op. De rvc-voorzitter bleef koersvast. Hij hield vol dat de punten op de agenda ter stemming moesten komen.

Het is voor mij als supporter totaal niet meer relevant welk kamp in de vergadering nu wel of geen gelijk had. Voor mij is wél relevant dat echte Ajacieden met elkaar omgingen op een wijze die Ajax meer dan onwaardig is.

Men ging echter tot overmaat van ramp over op een stemsysteem. Eentje waarin de naam van elke aanwezige werd opgenoemd en men zijn of haar stemverklaring moest geven. Dit terwijl er door de overgrote meerderheid al vooraf elektronisch was gestemd. Juist daar zat de pijn bij een aantal aanwezigen. Grootaandeelhouder Vereniging AFC Ajax had al elektronisch voor de voorstellen gestemd, waar geen draagvlak voor zou zijn.

Het is voor mij als supporter totaal niet meer relevant welk kamp in de vergadering nu wel of geen gelijk had. Voor mij is wél relevant dat echte Ajacieden met elkaar omgingen op een wijze die Ajax meer dan onwaardig is. En ik noem deze mensen ook echte Ajacieden, omdat ze dat ook allemaal zijn. Er is maar één Ajax, lieve mensen. Laten we dit met z’n allen vanaf vandaag ook asjeblieft uitdragen.

Tot slot: Jan van Halst, van harte welkom. Hopelijk vergeet je snel al het lelijks dat jij tijdens jouw aanstelling meemaakte. Maak van onze club weer een succesvol Ajax en wel zo snel mogelijk. Overigens zien wij naast een voetbalcommissaris ook graag een commissaris met supporterszaken in zijn of haar portefeuille.

De rvc-voorzitter zei in elk geval toe daarover te willen nadenken en in gesprek te willen. Toch een klein beetje winst tijdens de zoveelste dikke nederlaag tijdens dit lelijke seizoen voor onze club.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >