Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Timber nestelt zich stevig in toptien uitgaande transferknallers

Wij zijn Ajax en wij verkopen onze spelers (vaak) voor ontzettend veel geld. Die vlieger gaat ook op voor Jurriën Timber. De verkoop aan Arsenal levert onze club vele miljoenen op. Timber bezet nu de vijfde plek in de toptien uitgaande transferknallers.

14 juli 2023 - 16:11
Timber 1200
Heel veel succes in Londen, Jurriën! © Pro Shots

In onderstaande lijst bepalen we de volgorde door de vaste bedragen die Ajax ontving voor zijn spelers. We noemen eventuele bonussen uiteraard wel, maar ze bepalen dus niet de volgorde van de lijst. De reden hiervoor is simpel: over vrij te spelen bonussen valt niet altijd heel concreet iets te zeggen. Wat is er precies tussen clubs afgesproken? Wanneer wordt een bepaalde bonus wel of niet uitgekeerd? Dat is niet altijd te achterhalen.

1. Antony > Manchester United
We genoten volop wanneer Circus Antony zijn deuren opende voor het publiek. Zoals aan elke show kwam ook aan die van Antony een einde. De Braziliaan zette in de zomer van 2022 zijn carrière voort bij Manchester United. De club van trainer Erik ten Hag maakte een duizelingwekkende transfersom van minimaal 95 miljoen euro over naar Ajax.

Ajax hield lang zijn poot lang stijf en stelde stoer dat Antony niet te koop was. Uiteindelijk heeft echter iedere speler een prijs. En als we eerlijk zijn, is 95 miljoen ook wel serieus veel geld. De kans dat in de toekomst zo’n grote geldsom weer op tafel komt, is best klein. Niet eerder werd een Ajacied voor zo’n hoog bedrag verkocht.

2. Frenkie de Jong > FC Barcelona
Hij werd de twintigste Nederlandse speler ooit bij FC Barcelona. We hebben het over Frenkie de Jong, die in seizoen 2018/2019 door de Champions League dartelde. Hij tekende in januari 2019 een contract in Camp Nou, dat zou ingaan per 1 juli van datzelfde jaar. Het leverde Ajax een knalhoog bedrag van 75 miljoen euro op. Een bedrag dat via bonussen kon oplopen tot 86 miljoen euro.

Willem II en RKC Waalwijk werden van de toptransfer ook wijzer, want Ajax stond een deel van de transferinkomsten aan de twee clubs af. Dat had alles te maken met doorverkooppercentages en een solidariteitsbijdrage. De Jong tekende in de zomer van 2015 een contract in Amsterdam. Frenkie mocht voor één euro naar Ajax, maar Willem II bedong in de ‘onderhandelingen’ wel een doorverkooppercentage, waarvan het dus uiteindelijk toch aardig van profiteerde.

3. Matthijs de Ligt > Juventus
De derde speler op deze lijst is de door Ajax zelf opgeleide Matthijs de Ligt. De jonge aanvoerder liet zich in seizoen 2018/2019 – net als Frenkie – ongekend hard zien op de Europese velden. Dat leverde hem een transfer op naar Juventus, de club die dat seizoen mede door een krachtige kopbal van De Ligt werd uitgeschakeld in de Champions League. De Italiaanse grootmacht maakte na langdurige onderhandelingen 75 miljoen euro over naar Ajax. De Ligt werd vervolgens in Turijn onthaald, waar supporters ‘De Likt, De Likt’ scandeerden.

4. Lisandro Martínez > Manchester United
Tja, Manchester United spekte de bankrekening in Amsterdam behoorlijk in de zomer van 2022. De club Ten Hag betaalde ruim 57 miljoen euro voor de op dat moment laatste Ajacied van het Jaar. Het bedrag kon via bonussen oplopen naar een dikke 67 miljoen. Antony en Martínez vertrokken dus alle twee naar Manchester United. Vooral het gemis van Martínez deed zich keihard voelen in het seizoen dat achter ons ligt. Heel even moest de Argentijn warmdraaien in de Premier League, maar hij liet ook daar al snel zien dat hij een topaankoop was.

5. Jurriën Timber > Arsenal
Timber is het zoveelste product uit de eigen jeugdopleiding die Ajax een enorme klap geld oplevert. De verdediger maakt deze zomer een prachtige transfer naar Arsenal. De Engelsen leggen minimaal veertig miljoen euro neer om de 22-jarige verdediger over te nemen van Ajax. De transfersom kan via vrij te spelen bonussen nog oplopen tot zo’n 45 miljoen euro. Nu Timber de deur van de Johan Cruijff Arena achter zich heeft dichtgetrokken, vragen we ons vooral af hoe de verdediging van Ajax er komend seizoen uit gaat zien.

Aanbevolen
Met vertrek Timber naar Arsenal gaat defensie opnieuw op de schop

6. Hakim Ziyech > Chelsea
Een seizoen later dan Frenkie en Matthijs vertrok ook Hakim Ziyech bij Ajax. Hij vertrok groots als de tovenaar van Amsterdam. De spelmaker bleek kritisch op zijn vervolgstap. Daardoor konden we maar liefst vier jaar van Ziyech in Ajaxshirt genieten. Marc Overmars wist het contract van Ziyech twee keer te verlengen door in ruil een hoger salaris aan te bieden. Daardoor kon Ziyech niet voor een prikkie worden opgehaald. Chelsea tastte dan ook diep in de buidel en maakte veertig miljoen euro over naar de Amsterdamse bankrekening. Via bonussen kon het bedrag oplopen tot 44 miljoen euro.

7. Davinson Sánchez > Tottenham Hotspur
De Colombiaanse verdediger staat nog altijd onwijs hoog in deze toptien. Davinson Sánchez werd in sneltreinvaart een publiekslieveling in Amsterdam, maar veel supporters hielden een ietwat nare bijsmaak over aan zijn vertrek, dat veel weghad van een soap. Wel bij de selectie, niet bij de selectie, wel motivatie, geen motivatie en nog een halve knieblessure wegens kunstgras.

Tottenham Hotspur deed in augustus 2017 een bod op de international. Ajax ging hier niet op in, maar coach Marcel Keizer nam Sánchez door de interesse niet op in de selectie voor de seizoensopener tegen Heracles. Hij miste erna ook een belangrijke wedstrijd in de voorronde van de Europa League tegen Rosenborg BK. Een transfer bleef dan ook niet uit. Spurs maakte een bedrag van veertig miljoen euro over met nog een extra bonus van twee miljoen euro in het verschiet.

8. Donny van de Beek > Manchester United
Er zijn niet veel spelers die het stempel Ajacied verdienen. Sommigen zijn hooguit speler van Ajax, maar bij Donny is dat anders. Hij was, is en blijft Ajacied. Het kind van de club vertrok in september 2020 uit Amsterdam voor een avontuur bij Manchester United. Weer een zelfopgeleide speler die Ajax veel geld opleverde. De Engelsen betaalden 39 miljoen euro, met de afspraak dat dit bedrag nog een miljoentje of wat zou oplopen als bepaalde bonussen werden vrijgespeeld. Dat laatste lijkt niet helemaal gelukt.

9. Arek Milik > SSC Napoli
Arek Milik leek in augustus 2016 bij Ajax te blijven, maar vertrok toch. Zijn nieuwe werkgever werd SSC Napoli. Ajax schreef in ruil voor het afstaan van de Poolse international – die twee jaar in Amsterdam speelde – maar liefst 32 miljoen euro bij. Dat bedrag kon via bonussen nog oplopen naar 33 miljoen euro. De miljoenen eindigden overigens niet allemaal op de spaarrekening van Ajax. Bij de definitieve overname van Milik een jaar eerder, sprak Ajax met Bayer Leverkusen af dat de Duitsers bij een transfer recht hadden op een deel van de transfersom.

10. Sébastien Haller > Borussia Dortmund
De prestaties van Sébastien Haller bij Ajax konden in Europa natuurlijk niet onopgemerkt blijven. Als je tienmaal trefzeker bent in de groepsfase van de Champions League, dan raak je als vanzelf gewild. Borussia Dortmund kreeg in die groepsfase van seizoen 2021/2022 zelf te maken met de ongekende scoringsdrang van Haller en maakte een vast bedrag van 31 miljoen euro over naar Ajax. Een flinke som geld. Het totaal kon via bonussen zelfs oplopen naar 35 miljoen euro. Kort na zijn transfer stond de spits helaas langdurig langs de kant door teelbalkanker, maar inmiddels is hij daar gelukkig van hersteld.

Aanbevolen
Timber op zijn slippertjes

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >