Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Met vertrek Timber naar Arsenal gaat defensie opnieuw op de schop

Jurriën Timber vertrekt naar Arsenal. De Engelsen leggen 40 miljoen euro neer om de 22-jarige verdediger over te nemen. Het bedrag kan via bonussen oplopen naar 45 miljoen euro. Nu Timber de deur van de Johan Cruijff Arena achter zich dichttrekt, vragen we ons af hoe de verdediging van Ajax er komend seizoen uit gaat zien.

14 juli 2023 - 16:02
Timberdef800
Het ga je goed, Jurriën! © Pro Shots

Timber kwam in 2014 in de jeugdopleiding van Ajax terecht. Samen met broertje Quinten maakte hij de overstap van Varkenoord naar De Toekomst. De twee speelden nog zeven jaar samen in Amsterdam, waarna ieder zijn eigen weg ging. Terwijl Quinten zijn carrière vervolgde bij FC Utrecht, ontwikkelde Jurriën zich stormachtig bij Ajax. 

Je herinnert je vast nog wel het uitduel met sc Heerenveen in 2020, enkele dagen voordat de voetbalwereld plat kwam te liggen door de uitbraak van het coronavirus. Timber debuteerde vrij plotseling in het Abe Lenstra Stadion. Covid maakte vervolgens overal een eind aan, maar toch ging het daarna rap voor de verdediger. 

In korte tijd maakte Timber veel moois mee. Met Ajax werd hij twee keer kampioen en won hij de KNVB-beker. Ook kwam de Ajacied in actie op een EK en WK. Timber werd geprezen om zijn rust. De dip waar jonkies vaak mee kampen, kwam voor het Talent van het Jaar van seizoen 2021/2022 maar niet. Pas dit jaar moest hij voor het eerst zien om te gaan met soms harde kritiek.

Waar de verdediging van Ajax tijdens de vorige zomer een gigantische metamorfose onderging, daar bleef Timber een vertrouwd gezicht. Plots kon hij zich niet meer optrekken aan mannen als Daley Blind en Lisandro Martínez, maar moest hij nieuwkomers als Owen Wijndal, Calvin Bassey en Jorge Sánchez aansturen. Dat bleek nog niet zo gemakkelijk. 

Aanbevolen
Timber op zijn slippertjes

Nu is het Timber zelf die de deur van de Johan Cruijff Arena achter zich dichttrekt. Een toptransfer naar Arsenal is hem van harte gegund, al hadden we het product uit eigen jeugdopleiding graag als sterkhouder van ‘het nieuwe Ajax’ gezien. Er verandert deze zomer opnieuw veel in Amsterdam, alleen maakt Timber het deze keer niet mee. 

Het roept de vraag op hoe de verdediging van Ajax er komend seizoen uit gaat zien. Jorrel Hato lijkt een zekerheidje, al moeten we niet vergeten dat hij pas zeventien jaar is. Verder lijken ook Edson Álvarez en Jorge Sánchez te vertrekken. Youri Regeer en Youri Baas zijn al weg. Dan blijven Bassey, Wijndal, Devyne Rensch en Ahmetcan Kaplan over.

Het mag duidelijk zijn dat directeur voetbalzaken Sven Mislintat op zoek moet naar versterkingen voor de achterhoede. Het worden wederom interessante tijden. Het maakt nieuwsgierig, terwijl we ook huiverig zijn voor een tweede tussenjaar. We gaan het in ieder geval allemaal weer volgen.

Voor nu wensen we Timber uiteraard heel veel succes in zijn verdere carrière. Het blijft altijd mooi om te zien dat spelers uit de eigen jeugdopleiding hun vleugels uitslaan. Bedankt voor alles, Jurriën!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >