Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Wie is Eringa, de opvolger van Meijaard als rvc-voorzitter van Ajax?

De raad van commissarissen (rvc) van Ajax draagt Pier Eringa voor als lid en voorzitter van de rvc. Hij wordt de opvolger van Leen Meijaard, die zijn vertrek al in november 2022 aankondigde. We stellen Eringa even voor.

25 januari 2023 - 12:25
Eringa 1200
Deze trein kon Eringa natuurlijk niet laten schieten. © Pro Shots

Eringa is 61 jaar. Zijn komst wordt officieel op dinsdag 14 maart 2023. Dat gebeurt in de Johan Cruijff Arena tijdens een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders. De benoeming is voor een periode van drie jaar en acht maanden.

De rvc blijft ondertussen onverminderd op zoek naar een voetbalcommissaris als opvolger van Danny Blind, die eerder liet weten geen trek meer te hebben in een terugkeer. Op dit moment is Adrie Koster nog altijd adviseur van de rvc op voetbaltechnische zaken.

Eringa heeft kennis en ervaring als bestuurder en toezichthouder. Ook in de voetbalwereld. Hij begon zijn loopbaan bij de politie. Hij was daar inspecteur, hoofdcommissaris en korpschef. Daarna was hij onder meer voorzitter van de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer Ziekenhuis en president-directeur van ProRail.

Aanbevolen
Hunkeren naar de blijheid van toen

Vervolgens was Eringa CEO van vervoersmaatschappij Transdev en interim bestuurder bij het Reinier Haga Ziekenhuis. Hij startte afgelopen maand als Voorzitter van de Raad van Bestuur van Gelre Ziekenhuizen.

Eringa heeft een grote affiniteit met voetbal in het algemeen en met Ajax in het bijzonder, zo staat in zijn voordracht te lezen. Hij is goed ingevoerd in de voetbalwereld door zijn functie als voorzitter van de Raad van Toezicht amateurvoetbal bij de KNVB. Hij gaf in deze functie mede invulling aan het verbeteren van een veilig werk- en sportklimaat binnen de voetbalbond.

Hopelijk krijgt Eringa de boel weer op de rails in Amsterdam.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >