Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Hoop, wanhoop en klassieker-clichés

Al sinds het laatste fluitsignaal van Ajax - FC Twente (0-0) voel ik een enorme spanning richting de klassieker in De Kuip. Veel sterker dan normaal en op een gekke manier die ik niet onder woorden kan brengen. Klassieker-clichés bieden uitkomst.

19 januari 2023 - 11:40
Blog Klassieker 1200
Klassieker-clichés helpen de moed erin te houden. © Pro Shots

Het is niet zo dat ik doodsbang ben voor zondag. Zeker niet. Ik heb er zin in. Het kriebelt. Het jeukt. Toch is er dat stemmetje: het zal toch niet dat we er keihard afgaan...? Laten we wel wezen: Ajax draait voor geen meter en ik zie nog geen signalen waardoor ik denk dat Feyenoord-uit de grote ommekeer wordt.

Klassieker-clichés helpen om de moed erin te houden. ‘Een wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax is een confrontatie op zich’ is een hele mooie. Dat Ajax vrijwel nooit op z’n donder krijgt in Rotterdam, is er ook eentje. De statistieken liegen op dat punt niet. Fijn om je in deze tijden aan vast te houden, maar feitelijk heb je er natuurlijk geen reet aan.

Bang voor Feyenoord ben ik niet. Eerder bang hoe Ajax in Rotterdam voor de dag komt. Als je bij Twente-thuis al zenuwachtig aan de aftrap staat, hoe gaat dat dan in De Kuip? Ik hou me eraan vast dat echte Ajacieden gretig worden van scheldende Rotterdammers. Ik denk zelfs dat de huidige spelers van Ajax – gezien het chagrijn in de Johan Cruijff Arena – misschien liever uit dan thuis spelen.

De druk staat er vol op bij Ajax. Vrijwel iedereen vindt dit duel allesbepalend voor de titel. Aan de andere kant krijgen ze in Rotterdam te maken met een favorietenrol die ze niet zijn gewend. Hoe gaan ze daarmee om? Nou ja, allemaal ontzettende clichés dus. Je kunt er niks mee, maar ze helpen je de dag door, zeg maar.

Het is fijn om je in deze tijden vast te houden aan statistieken, maar feitelijk heb je er natuurlijk geen reet aan.

Klassieker-clichés zijn er altijd al in overvloed geweest. Volksclub tegen elite. Het harde werken in Rotterdam tegenover het mooie voetbal in Amsterdam. Dat laatste gaat al een poosje niet op, maar goed. Feyenoordsupporters zouden ook loyaler zijn dan die van Ajax. Een hardnekkige, waar ik zelf niet in geloof. Successupporters heb je uiteindelijk overal.

Sommige mensen noemen duels met PSV ook een klassieker. Die snappen er niks van. Dit is een ‘feestje’ tussen Amsterdam en Rotterdam. Daaraan mag Eindhoven niet meedoen. ‘Er is maar één klassieker’ wordt vaak afgedaan als een cliché. Maar ja, dit is nu juist net weer een keihard feit.

Goed, terug naar zondag. Een wedstrijd waar hoop en wanhoop dicht bij elkaar liggen. Zowel bij Ajax als bij Feyenoord. Zou de ommekeer zondag op miraculeuze wijze gestalte krijgen of gaan we af als een gieter? Misschien winnen we wel lelijk. Zoals in 2014 op wonderbaarlijke wijze gebeurde door een kanonskogel van Ricardo van Rhijn.

En als we er onverhoopt keihard afgaan, dan wordt die ene cynische vraag razendsnel gesteld: “Hebben ze al een DVD gemaakt van de wedstrijd?” Het grootste klassieker-cliché is echter dat Feyenoord - Ajax dé wedstrijd van het jaar is.

En dat is ook simpelweg zo. Clichés zijn niet voor niks vaak hartstikke waar.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >