Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - FC Volendam

De eredivisie is exact halverwege. Ajax moet in de titelstrijd in de achtervolging. Voor de Ajacieden draait het nu om winnen, winnen en nog eens winnen. Hieronder diverse bespiegelingen richting de aftrap van Ajax - FC Volendam.

26 januari 2023 - 10:38
Eiting 1200
Eiting keer voor het eerst terug in de Arena. © Pro Shots

Eiting als aanvoerder terug in Arena
Tussen Ajax en Volendam vindt nogal wat kruisbestuiving plaats. Het lijstje spelers dat in het eerste elftal van beide clubs speelde, is niet extreem lang. Maar als de jeugd wordt meegerekend, kunnen we aardig wat A4’tjes vol kladderen. Zo nemen de gasten uit het vissersdorp donderdag maar liefst acht spelers mee die een verleden hebben bij Ajax.

Acht?! Ja, dat lees je goed. En dan hebben we trainer Wim Jonk niet eens meegerekend. Benaissa Benamar, Damon Mirani, Dean James, Francesco Antonucci, Ibrahim El Kadiri, Joey Antonioli, Robert Mühren en Carel Eiting droegen allen het wit-rood-wit. Eiting is daarvan de enige die daadwerkelijk doordrong tot het eerste elftal van Ajax. Hij keert voor het eerst terug in de Johan Cruijff Arena. De middenvelder doet dat als aanvoerder van Volendam.

Eiting nam de band begin januari over van Mirani. “In de jeugd ben ik ook vaak aanvoerder geweest. Dat brengt andere verantwoordelijkheden met zich mee. Je moet ook constant scherp zijn op andere dingen. Dat vind ik leuk,” vertelt Eiting op het digitale huis van Ajax.

De terugkeer in de Arena voelt voor hem speciaal. “Aan het begin van het jaar dacht ik dat het wel raar zou zijn om tegen Ajax te voetballen. Nu ben ik vooral trots en heb ik zin om met Volendam naar de Arena te gaan. De uitkleedkamer heb ik nog nooit gezien. Dat wordt nieuw voor mij. Ik kijk ernaar uit om terug te zijn in Amsterdam, maar het belangrijkste is dat we als team gefocust zijn. Er wacht ons een grote uitdaging.”

Aanbevolen
Wie speelden in het eerste van Ajax en FC Volendam?

Mühren gelooft in stunt
Volendam is de nummer zeventien van de ranglijst. De ploeg van Jonk heeft slechts drie punten meer dan hekkensluiter SC Cambuur. Dat zijn geen statistieken die een boost geven aan het zelfvertrouwen, maar toch gelooft Robert Mühren in een stunt. De recente overwinningen op Cambuur en RKC geven hem vertrouwen, terwijl Ajax in een sportieve crisis verkeert.

“Er is iets mogelijk, ook tegen Ajax. Als we dat gevoel met elkaar creëren, kan er iets ontstaan,” stelt de spits op de website van Volendam. “Ajax zit in een moeilijke fase, dus wellicht kunnen we stunten. We hebben het vaak over de eerste klap uitdelen in een wedstrijd. Daarop moeten we ons richten. Het is zaak heel compact te spelen, elkaar te helpen en de longen uit ons lijf te rennen.”

In de winterstop stonden beide clubs in een oefenduel tegenover elkaar. Op De Toekomst regende het doelpunten (5-4). “We deden het toen niet slecht, maar zo’n oefenpotje is natuurlijk anders. Ajax speelde toen ook niet met het volledige eerste elftal,” aldus Mühren.

Aanbevolen
Mirani: ‘Ajax houdt altijd een bijzonder plekje in mijn hart’

Ajax moet negatief record vermijden
Frustratie, ontgoocheling, boosheid, teleurstelling. Welk woord kunnen we niet plakken op het huidige sentiment rondom Ajax? Het chagrijn wordt met de week groter. Gek is dat niet, want al zes eredivisieduels op rij won de ploeg van Alfred Schreuder niet. Het is gekmakend. Voor deel van de supporters is de maat vol. Zij stellen dat Ajax last heeft van een ‘zware griep’ en roepen op een witte zakdoek mee naar het stadion te nemen.

Tsja, in zo’n situatie verkeren we dus. Niet vaak ging het zo slecht met ons cluppie als momenteel. Als er niet wordt gewonnen van Volendam, evenaart Ajax een negatief record uit 1965. Destijds wonnen de Amsterdammers zeven competitiewedstrijden op rij niet. Een dieptepunt. Die herhaling van zetten moét worden voorkomen. Alleen een driepunter telt donderdag.

Valt er dan niks positief te melden? Nou, dat negatieve record in 1965 werd gevestigd onder de hoede van Rinus Michels. Het waren zijn eerste maanden als opvolger van de Engelsman Vic Buckingham. De reeks van zeven duels op rij zonder zege was Ajaxonwaardig, maar we weten allemaal hoe de jaren erop zouden verlopen. Het was uiteindelijk het begin van een glorieperiode.

Dat lijkt voor Ajax momenteel heel ver weg, maar de kampioensrace is nog niet gelopen. Omdat de concurrentie regelmatig steekjes laat vallen, is de schade nog relatief beperkt. Een serie overwinningen kan de ploeg van Schreuder snel volledig terugbrengen in de titelstrijd. Daar houden we ons voorlopig aan vast.

Ajax en Volendam trappen donderdag om 21.00 uur af in de Johan Cruijff Arena. Het duel staat onder leiding van Dennis Higler, terwijl Richard Martens de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Hunkeren naar de blijheid van toen

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >