Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax houdt tijdens bekerzege op Den Bosch weer eens de nul en dit valt op

Ondanks wind, regen, kunstgras en een waslijst aan afwezigen, weet Ajax weer wat winnen is. Na vier eredivisiewedstrijden op rij zonder zege, waren de Amsterdammers in de strijd om de KNVB-beker wel te sterk voor FC Den Bosch. De ploeg van Alfred Schreuder won met 0-2. Dit viel op.

Door Jordy Haak
11 januari 2023 - 22:52
Taylor Blij 1200
Fijn om weer eens blije Ajacieden te zien. © Pro Shots

Van scheldwoorden naar worstenbroodjes
De spelersbus van Ajax blijft in Nederland als een magneet werken op voetballiefhebbers. Voor de hoofdingang van Stadion De Vliert had zich anderhalf uur voor de aftrap een flinke groep supporters van Den Bosch verzameld. De telefooncamera’s flitsten erop los toen de Ajacieden uitstapten, maar dat wilde niet zeggen dat de ontvangst ook vriendelijk was. Er klonken heel wat scheldwoorden waarvan onze nekharen recht overeind gingen staan.

Hoe anders was dat binnen de stadionmuren, waar de media gastvrij werd ontvangen en er met typische Brabantse worstenbroodjes nog een smakelijke traktatie wachtte. Dat noemen we dan weer wel een warm welkom.

Griepvirus houdt flink huis
Ajax was dus binnen, maar wel met een flink uitgedunde selectie. Het griepvirus – dat rondwaart in Nederland – hield deze week flink huis in de spelersgroep van Schreuder. De hoofdtrainer moest noodgedwongen een streep zetten door bijna een elftal aan spelers.

Jurriën Timber, Steven Berghuis, Mohammed Kudus en Steven Bergwijn waren allemaal geveld door de griep. Daar kwam op het laatste moment Edson Álvarez ook nog bij, terwijl Brian Brobbey, Florian Grillitsch, Youri Baas, Youri Regeer en Ahmetcan Kaplan zijn geblesseerd.

Het gevolg was dat Kian Fitz-Jim – die op bezoek bij NEC (1-1) zijn officiële debuut maakte in de hoofdmacht – nu ook zijn basisdebuut mocht maken. Net als Lorenzo Lucca, die de spitspositie voor zijn rekening nam.

Debutant Rulli toont karakter
Veel absenties dus in De Vliert. Wie er wel bij was? Geronimo Rulli debuteerde onder de lat. Zoals verwacht maakte Remko Pasveer in Den Bosch plaats voor de kersvers wereldkampioen. De Argentijnse aanwinst had volgens Schreuder minuten onder de lat nodig.

Rulli maakte in het Brabantse direct kennis met typisch Hollands hondenweer. De regen kwam met bakken uit de hemel. In hoeverre de doelman hiervan op de hoogte was, weten we niet, maar ondanks het ontbreken van een fijn Spaans zonnetje verscheen hij ‘gewoon’ in korte mouwen op het veld. Dat noemen we karakter, al wisselde hij zijn keepersshirt na rust voor een exemplaar met lange mouwen.

Of Rulli ook een beetje kan keepen? Dat moet in de komende wedstrijden blijken, want hij kreeg in het bekerduel haast niets te doen.

Bierdouches na Ajaxgoals
Een belangrijkere vraag is natuurlijk hoe Ajax in Den Bosch voor de dag kwam. Na vier eredivisiepotjes zonder zege, was een overwinning in het KNVB-bekertoernooi bittere noodzaak. In De Vliert was het voortdurend eenrichtingsverkeer, zonder dat de Amsterdammers daarbij groots voetbalden.

Het stoom kwam in ieder geval niet uit ons toetsenbord, zoals dat in het verleden wel eens het geval was. De openingstreffer van Dusan Tadic mochten we na negentien minuten noteren, nadat Kenneth Taylor onderuit was geschoffeld door Dino Halilović. Vanaf elf meter schoot onze aanvoerder onberispelijk raak.

Na rust verdubbelde Taylor de score met een droge schuiver. Zijn vreugdedansje werd niet door iedereen gewaardeerd. Hij kreeg geel voor provoceren. Vervolgens volgden er vanaf de thuistribunes meerdere bierdouches. Na een korte onderbreking kon het spel gelukkig snel worden hervat.

Eindelijk weer de nul
Schreuder gunde nog speelminuten aan Victor Jensen, Christian Rasmussen en de debuterende Olivier Aertssen en Jorrel Hato. Gescoord werd er niet meer, maar Ajax hield wel weer eens de nul. ‘Hèhè’, zo wilden we bijna uitschreeuwen. Al veertien duels op rij slaagden de Amsterdammers er niet in de poorten gesloten te houden.

Op 10 september lukte dit voor het laatst tegen sc Heerenveen (5-0). Het heeft vier maanden geduurd, maar op bezoek bij de nummer zestien van de Keuken Kampioen Divisie was het dus eindelijk weer eens zover. 

Richting de eredivisiewedstrijd tegen FC Twente zijn er voor Schreuder overigens nog voldoende zorgen. Het spel hield niet over en de lijst afwezigen is wel erg lang, maar voor nu voelt het vooral erg fijn weer eens te winnen. Op naar de achtste finales van het bekertoernooi.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >