Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Kleindochter ras-Ajacied Jack Reynolds: ‘Mijn opa bleef Ajax altijd trouw’

Bij de onthulling van de bronzen beelden van Jack Reynolds, Abdelhak Nouri en Sjaak Swart in het supportershome blijkt maar weer eens dat Ajax door de generaties en families heen diep in de levens verankerd zit.

03 februari 2023 - 15:38
Openinghomebeelden01
Drie iconen op een rijtje. Ajacieden voor altijd. © SV Ajax

Een bont gezelschap van supporters, familieleden en Ajacieden staat in de huiskamer van de supporters om de onthulling kleur en inhoud te geven. De rode Ajaxlijn door de generaties heen is zichtbaar. Neem Doesjka Lansdaal, de kleindochter van ras-Ajacied Jack Reynolds. “Ik vind het een grote eer. Henk van het supportershome belde mij dat ze een borstbeeld hadden gemaakt van mijn opa. Geweldig! Of ik dat wilde onthullen met Sjaak Swart. Natuurlijk, vind ik subliem!”

Voor de jeugdige supporter: Jack Reynolds stond vorige eeuw als trainer en clubman aan de basis van het Ajax-DNA. Tussen 1915 en 1948 was hij in verschillende periodes trainer, van ongeveer alle Ajaxelftallen. Voor de wat oudere supporters die stadion De Meer nog kennen: in 1965 werd de lange zijde aan de noordkant vernoemd naar het fenomeen uit Engeland.

Kleindochterreynolds01

Doesjka Landsaal haalt herinneringen op aan opa Reynolds. © SV Ajax 

Kleindochter Doesjka maakte Reynolds mee tot haar dertiende jaar. “Thuis en bij opa ging het altijd over Ajax. Voor Reynolds stond de club op één. En zijn vrouw misschien schoorvoetend ook. Hij stond ermee op en ging ermee naar bed. Hij was trots. De mensen bij Ajax zijn heel aardig voor hem geweest. Er is goed voor hem gezorgd, altijd.”

Alles speelde zich af in de Watergraafsmeer en de straten van Oost, ook de jeugd van Doesjka. “Zo’n elftal kwam uit de omgeving en was jarenlang bij elkaar. Je werd als speler niet weggekocht, zoals nu. Een hechte, warme club.” Mooi: ze was bij de naamgeving van de Jack Reynolds-tribune in 1965. “Ik was een tikkeltje teleurgesteld. Het was tegen Fortuna ’54. En niet tegen Feyenoord of Blauw Wit. Dat waren de mooie tegenstanders.”

De club zorgde voor zijn pensioen. Tijdens Reynolds’ begrafenis in 1962 hield de stoet een tijd stil bij het stadion, om daarna naar de overkant te gaan, naar begraafplaats de Nieuwe Ooster. “Mijn opa was van fair-play. Waar je voor staat, daar sta je voor en daar blijf je bij. Hij bleef Ajax altijd trouw.”

Extra beladen
Een heel andere ras-Ajacied dartelde een eeuw na Reynolds over de Ajaxvelden: Abdelhak Nouri. Ook zijn beeltenis schittert nu in brons in het supportershome. Bij de onthulling zijn de aanwezigen ontroerd door de woorden van Donny van de Beek. In een videootje uit Manchester vertelt de voetbalmaat van Appie en de huisvriend van de familie Nouri over zijn band met het gebroken talent. En dat het ‘écht mooi’ is dat Abdelhak nu een vaste plek heeft in de huiskamer van de supporters in de Johan Cruijff Arena.

De maker van alle Ajacieden in brons rond het stadion is kunstenaar Hans Jouta. Bob Haarms en z’n bankje, Johan Cruijff in volle dribbel, Piet Keizer, Edwin van der Sar, Marc Overmars, Swart, Reynolds en nu dus ook Nouri.

Was het creëren van de jonge Ajacied in brons voor hem nog extra beladen? “Ja, dat vond ik heel bijzonder. Moeilijker ook dan de anderen. Het is voor mij het besef dat het beeld van Abdelhak echt goed moet. Dat geeft een extra lading, dat merkte ik aan mezelf. Of het werk echt goed is, zit in kleine details, de juiste schaduwen en licht.”

De basis voor Jauta zijn de foto’s die supporters hem leveren. “Reynolds met z’n platte pet, dat is heel karakteristiek. Ik had een foto van zijn profiel, heel mooi, zittend langs de zijlijn in het gras. Colbertje aan, platte pet op. Een echte trainer, mooi. Iemand als Sjaak loopt nog gewoon rond. Dat is wat makkelijker.”

“Het mooie voor mij is dat ik me er bewust van ben dat deze beelden van Ajaxiconen hier eeuwigheidswaarde hebben. Ik kan niet voetballen, maar op deze manier word ik onderdeel van de Ajaxgeschiedenis. Heel bijzonder.”

Sjaakhansjouta

Kunstenaar Hans Jouta en baltovenaar Sjaak Swart met Mister Ajax in brons. © SV Ajax

Swart is uiteraard onlosmakelijk onderdeel van de Ajaxhistorie. De rechtsbuiten won ontelbaar veel prijzen met z’n club en vindt het deze dag een eer met kleindochter Reynolds en Van de Beek via een video de onthullingen te doen. Wat hij niet weet, is dat bijna zijn hele familie stiekem in een zijkamertje meekijkt. Hij is totaal verrast als kleinzoon Justin plots vanaf rechts het home binnenstapt, met andere leden van de familie Swart. In z’n handen z’n opa in brons.

“Zo mooi, ik wist het echt niet,” zegt Mister Ajax ontroerd na afloop. “Ik lijk ook echt op dat beeld, zoals ik was in de jaren zeventig. Precies. Als ik in het gezicht kijk… Ik ben nog wel fit, maar in die tijd echt, hoor.”

Voor alle supporters: als je voor een thuisduel van onze club in het home een biertje pakt (sinasje mag ook) kun je de fraaie bronzen Ajacieden bewonderen. Een QR-code naast de beelden geeft extra informatie over de ras-Ajacieden. Echt doen. Het is de moeite waard.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >