Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Heitinga ziet Ajax weer eens winnen in Arena en dit valt op

Hij had op meer vuurwerk gehoopt, maar John Heitinga heeft zijn eerste thuiswedstrijd als hoofdcoach van Ajax gewonnen. Het dapper strijdende RKC Waalwijk werd met veel moeite verslagen: 3-1. Dit viel op.

Door Jordy Haak
12 februari 2023 - 18:44
Ajax Wint 1200
Het ging niet makkelijk, maar Ajax won van RKC! © Pro Shots

Warm welkom voor Johnny
Ajax won op 16 oktober van het vorige jaar voor het laatst een eredivisiewedstrijd in de Johan Cruijff Arena. Het voelt als lichtjaren geleden. Hoog tijd dus om weer eens een driepunter in Amsterdam bij te schrijven en het publiek te vermaken. Die belofte deed Heitinga vooraf dan ook bij ESPN. “Het is tijd dat we de supporters iets terug gaan geven.”

We gingen er dan ook goed voor zitten. De drie meest recente overwinningen geven vertrouwen. Het sentiment is 180 graden gedraaid ten opzichte van enkele weken geleden. Iedereen heeft er weer zin in. De bal rolde nog geen dertig seconden toen ‘Oh Johnny’ al door de Arena galmde. Een warm welkom dus voor clubicoon Heitinga.

Beloofde vuurwerk blijft uit
Toch zaten we er na 45 minuten allemaal een beetje beduusd en teleurgesteld bij. We rekenden stiekem op fris en fruitig voetbal, maar de Ajaxmotor had moeite echt op gang te komen. Het nietige RKC weigerde bovendien de rode loper uit te leggen en profiteerde optimaal na een slordige pass van Owen Wijndal. Mats Seuntjens vormde het eindpunt van een uitstekende tegenaanval en prikte beheerst raak.

Bij rust stond er zodoende een 0-1-stand op het scorebord. Zo hadden we het niet afgesproken, toch? En dat terwijl Heitinga juist voortborduurde op de ploeg die de afgelopen drie duels tot een goed einde bracht. Alleen de niet fitte Steven Bergwijn ontbrak. Hij werd vervangen door Francisco Conceição. De Portugees startte als linksbuiten, maar kon weinig klaarspelen.

Jubilaris Klaassen
Een basisplaats was er zodoende ook voor Davy Klaassen. De ras-Ajacied verdient een speciale vermelding, want hij verscheen voor de driehonderdste keer in het wit-rood-wit binnen de lijnen. Dan ben je een echte, hoor!

We hadden het Davy zo gegund om juist deze wedstrijd een doelpuntje bij te schrijven en zijn eigen feestje op te leuken. De doelman van RKC kreeg bij een uitstekende kopkans echter nog net zijn vingertoppen achter de bal. Vaessen hindert Klaassen, zeg maar. De jubilaris keerde – net als Conceição – na rust niet meer terug binnen de lijnen. 

Brobbey werkt aan ambities
Het duo werd in de tweede helft vervangen door Calvin Bassey en Brian Brobbey. Een goede zet van Heitinga, zo bleek direct na rust. Brobbey stond nog geen vier minuten in het veld of hij had zijn goaltje alweer te pakken. Een inzet van Berghuis werd nog gekeerd door Vaessen, waarna de spits bij de tweede paal alsnog binnenwerkte.

Voor Brobbey, die vorige week als invaller tweemaal scoorde tegen SC Cambuur, is het alweer zijn elfde treffer van het seizoen. De spits sprak onlangs de ambitie uit om dit seizoen topscorer te worden van de eredivisie. Met zijn treffer tegen RKC heeft hij inmiddels de gedeelde koppositie te pakken.

Timber en Kudus verlossen Ajax
Allemaal leuk en aardig, maar uiteindelijk draait het enkel en alleen om de keiharde punten. Gelukkig kwamen die er ook. Mohammed Kudus raakte eerst nog de paal met een vlammend afstandsschot, maar in de slotfase zorgde Jurriën Timber met een heel belangrijk doelpunt voor opluchting. De verdediger schoot raak nadat Bassey de bal uit een vrije trap van Berghuis voor hem had opgewipt.

Daarmee was Ajax dan eindelijk los. Het mooiste doelpunt kwam op naam van Kudus, die na een prachtige aanval de bal ook uitstekend binnenschoot. ‘Oh Johnny’ galmde opnieuw door de uitverkochte Arena. Zo kwam het toch nog goed voor Heitinga bij zijn eerste thuiswedstrijd als hoofdcoach. Nog veel belangrijker: Ajax blijft volop meedoen in de titelstrijd.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >