Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Heitinga geniet van teamgevoel na belangrijke Ajaxgoals

Na afloop van het met 3-1 gewonnen duel met RKC sprak John Heitinga over zijn eerste thuiswedstrijd als hoofdcoach van Ajax, de kracht van het collectief en het aanstaande duel met 1. FC Union Berlin.

12 februari 2023 - 20:49
Heitinga Ajarkc 1200
Heitinga heeft een trots gevoel. © Pro Shots

Heitinga bekroop zondag een speciaal gevoel toen hij zijn auto het Arenadek opstuurde. We beginnen er al aardig aan te wennen dat hij de hoofdtrainer is van ons cluppie, maar toch speelde Ajax tegen RKC pas de eerste thuiswedstrijd onder zijn leiding. Dat was een bijzonder moment.

“Ik heb al bij persvoorlichter Miel Brinkhuis aangegeven dat ik nog een rondleiding moet krijgen door sommige delen van het stadion. Ik ken nog niet alle kamers. Sommige dingen zijn nog nieuw, maar maken mij wel trots,” vertelde de trainer tijdens de persbabbel. “Bijvoorbeeld toen ik naar het stadion reed en mijn auto op de plek voor de hoofdtrainer parkeerde. Tegelijkertijd weet je ook dat je moet presteren.”

Hij was nog nauwelijks in de Arena gearriveerd of Heitinga werd al met statistieken om de oren geslagen. “Dat we in oktober voor het laatst een thuiswedstrijd hadden gewonnen. Tsja, daar kan ik niet zoveel mee. Het gaat om het nu. Daarom ben ik heel blij met de manier waarop we in de tweede helft hebben gespeeld. Dat geeft vertrouwen.”

Daarmee is de wedstrijd tegen RKC benoemd. Ajax won met 3-1, maar gemakkelijk ging het zeker niet. De intensiteit en gretigheid die zijn ploeg tentoonspreidde, kon Heitinga wel bekoren, maar vooral de voorste linie kreeg niet goed druk op RKC. Ook in de afstemming zag hij dat er dingen beter moesten.

Aanbevolen
Heitinga ziet Ajax weer eens winnen in Arena en dit valt op

In de rust werd er daarom met wat poppetjes geschoven. Gelukkig viel al snel de gelijkmaker via Brian Brobbey. “Dan zie je dat het publiek erachter gaat staan. In de tweede helft hebben we gedomineerd op de manier hoe we willen spelen. We moesten het juiste middel vinden om de tegenstander te verslaan. Zeker wanneer ze met zo’n compacte organisatie spelen. Dat is gelukt.”

Heitinga benadrukte zijn spelers de focus te houden op zaken waar de ploeg zelf invloed op heeft. “Er zijn ook dingen die je niet zelf in de hand hebt. Bijvoorbeeld de beslissingen van een scheidsrechter of als een tegenstander gaat tijdrekken. Wanneer je gefrustreerd raakt, komt dat je spel echter niet ten goede. Dan moet je stoïcijns zijn.”

Dat bleef Ajax na rust. Uiteindelijk werden de drie punten veiliggesteld. De wederom sterk spelende Mohammed Kudus had daarin een belangrijk aandeel. “Hij speelt met heel veel vertrouwen. We weten dat hij exceptionele kwaliteiten heeft. Het is aan mij en de staf om hem nog beter te maken. Met name zonder de bal. Aan de bal kan hij een man passeren, een overtal creëren, assists geven en scoren. Ik denk dat we blij mogen zijn dat Kudus bij Ajax speelt.”

Daarmee wil Heitinga de rest van zijn ploeg overigens niet tekort doen. Juist het collectief was zondag een grote kracht. Het gezamenlijk en enthousiast juichen na de doelpunten sprong in het oog. “Dat was me al eerder opgevallen. Er komt vertrouwen in de ploeg en dat zag je ook vandaag terug,” antwoordde Heitinga op een vraag van Ajax Life.

“Ik wil een compliment maken aan de jongens die erin kwamen. Zij hebben echt hun bijdrage geleverd. We moeten het als collectief doen. Daar heb ik vanaf dag één op gehamerd. Niet alleen de spelers, maar ook de staf. De invallers waren vandaag belangrijk en dan zie je de blijdschap. Dat zijn de mooie dingen van sport.”

De wedstrijden volgen elkaar in rap tempo op, want donderdag komt Union Berlin alweer op bezoek in de Arena. Heitinga hoopt dat Steven Bergwijn dan weer kan aansluiten bij de selectie. Daarnaast wil hij zijn ploeg aan het duel zien starten zoals Ajax aan de tweede helft tegen RKC begon.

“Natuurlijk kijk ik naar de fitheid van spelers en welk elftal het beste tot zijn recht komt tegen een goede ploeg. Union Berlin staat niet voor niets tweede in de Bundesliga. We weten hoe ze willen spelen. In de afgelopen weken hebben we vertrouwen opgebouwd en donderdag willen we onze prestaties een goed vervolg geven,” besloot Heitinga.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >