Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax tankt vertrouwen met bekerzege op Twente en dit valt op

Ajax is door naar de kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi! Op bezoek bij FC Twente maakte Mohammed Kudus de enige treffer van de avond (0-1). Het is een fijne boost voor het zelfvertrouwen. Dit viel verder op in Enschede.

09 februari 2023 - 20:44
Tweajaverslag800
Kudus schiet Ajax naar de volgende ronde. © Pro Shots

Slecht veld
Twente-uit kon worden gezien als eerste grote test voor John Heitinga, al zag hij het zelf niet zo. Iedere wedstrijd is even belangrijk, zo stelde de trainer vooraf. Heitinga hoopte dat zijn ploeg op voetballend gebied het verschil zou maken tegen de tukkers. Het was aan zijn spelers de Grolsch Veste stil te krijgen.

Stil was het vlak voor de aftrap sowieso. Een minuut om precies te zijn. Dit alles uit respect voor de getroffenen van de verdrietigmakende aardbevingen in Turkije en Syrië. Na de indrukwekkende minuut stilte ging het balletje rollen in Enschede, waar de grasmat er wel eens beter bij heeft gelegen. Dit had meer weg van een akker.

Schrikmoment door fout Timber
Beide ploegen joegen elkaar direct flink af. Toch was het juist een moment zonder druk van de tegenstander waar Jurriën Timber zichzelf in de nesten werkte. Een slordige breedtepass van de verdediger werd onderschept door Virgil Misidjan. Tot opluchting van alles en iedereen bij Ajax werd het buitenkansje niet benut. Twente nam vervolgens steeds meer het initiatief in de wedstrijd.  

De thuisploeg had niet alleen de beste kansen, maar speelde ook behoorlijk fysiek. De opgefokte tukkers probeerden de Ajacieden op de kast te jagen. Ajax had het lastig met het vechtvoetbal van Twente. De Amsterdammers voetbalden beter dan een paar weken geleden tegen de ploeg van Ron Jans, maar om in Enschede te winnen, was meer nodig.

Kudus!
Het gevaar aan Twentezijde was na rust zeker niet geweken. Heitinga greep in door Francisco Conceição te brengen voor Davy Klaassen. Het betekende dat Kudus een linie naar achter zakte en op de tienpositie kwam te spelen. Conceição had kort na zijn invalbeurt gelijk iets moois in gedachten, maar zag zijn omhaal ver naast gaan.

Het bleek wel het startschot van een betere fase van Ajax. De scherpte ontbrak in de eindfase, maar de uitploeg zette in ieder geval aan. Het kreeg loon naar werken. Na wat breiwerk rond de zestien was het Dusan Tadic die Kudus met een verfijnde pass bereikte. De Ghanees deed wat hij moest doen: scoren! Daarmee werd gelijk de eindstand op het scorebord gezet. 

Toen Twente uit de koker kwam, gaven we onze ploeg om heel eerlijk te zijn maar weinig kans. Een paar weken later ziet de wereld er heel anders uit. Er mag in de competitie weer omhoog worden gekeken en de kwartfinale van het bekertoernooi is bereikt. De loting voor de kwartfinales wordt zaterdag verricht. 

Ajax heeft weer kleur op de wangen. En daar kunnen we alleen maar blij mee zijn.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >