Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax stijgt naar tweede plek na zege op Sparta en dit valt op

Ajax deed zondag goede zaken in de Johan Cruijff Arena. Het dit seizoen prima presterende Sparta werd eenvoudig met 4-0 op een hoopje gespeeld. Dusan Tadic was belangrijk met twee treffers en een assist. Door de zege steeg Ajax naar de tweede plek op de ranglijst.

19 februari 2023 - 18:30
Winst Ajaspa 1200
De assist van Tadic op Taylor was een schitterende. © Pro Shots

Files en een vroege voorsprong
Een flink aantal supporters haalde de aftrap van Ajax - Sparta niet. Dat had veel te maken met de afsluiting van rijksweg A9. Drie rode kruizen boven het wegdek. Dat oogt lekker Amsterdams, maar het zorgde wel voor dikke files op de A4 en A10. Gaandeweg de eerste helft vulden steeds meer rode stoeltjes zich met laatkomers.

Zo kon het zijn dat een enkeling de openingstreffer van Tadic miste. De aanvoerder tikte na zes minuten spelen een voorzetje van Davy Klaassen van dichtbij achter doelman Nick Olij. Of je nu wel of niet op tijd bent, een vroege voorsprong is altijd lekker. Zeker tegen het dit seizoen zo goed presterende Sparta, dat voor het duel met Ajax al tien eredivisiewedstrijden op rij ongeslagen was.

Gefopt door Ajax
Veel mensen hadden Calvin Bassey overigens in de startformatie verwacht. Gezien het komende uitduel met 1. FC Union Berlin was dat ook geen gekke gedachte. Bovendien sierde Bassey de matchdaypost die Ajax om stipt 7.34 uur deelde op socials. Het bleek zand in de ogen. John Heitinga koos er toch voor Edson Álvarez een linie te laten zakken. De opengevallen ruimte op het middenrif werd door Klaassen ingevuld.

Lepelen met Tadic
Diezelfde Klaassen schoof de bal na een klein halfuurtje in de voeten van Tadic. De aanvoerder stond vol in de dekking, maar was toch aanspeelbaar. Hup, kont naar achter en bal vasthouden. Kenneth Taylor zag voor zichzelf een kans ontstaan en spurtte razendsnel de zestien in. Tadic lepelde de bal vervolgens vanuit de draai op fraaie wijze in diens loop. Het zag er verdraaid handig uit. De bal lag ook in één keer goed. Een droog diagonaal schot later genoot Ajax van een comfortabele 2-0-voorsprong.

Het was fijn om te zien hoe betrekkelijk weinig problemen Ajax voor rust had met Sparta. De Kasteelheren zijn dit seizoen immers knap lastig te verslaan. Tot nu toe lukte het in de competitie maar vier clubs om van de Rotterdammers te winnen. Dat waren AZ, Feyenoord, FC Utrecht en ons aller Ajax. Alle overige eredivisieduels werden gewonnen of eindigden in een gelijkspel.

Geharrewar met de VAR
Ajax ging na de thee lekker van start en was via Jurriën Timber en Steven Bergwijn gevaarlijk. Hun schoten werden nog gekeerd door Olij, waarna Jonathan de Guzmán op de voet van de inkomende Steven Berghuis ging staan. Binnen de zestien ging de Ajacied tegen de grond. Arbiter Pol van Boekel zag er niks in. Ook VAR Stan Teuben greep niet in. Daar begreep Berghuis helemaal niks van. En wij eigenlijk ook niet.

Teuben riep Van Boekel enkele minuten later toch maar wel naar het scherm. Shurandy Sambo liep Bergwijn onreglementair van de bal. De grote schermen kleurden geel en met grote letters verscheen de tekst ‘VAR-CHECK’. Van Boekel had even nodig om de beelden te beoordelen, maar wees erna gedecideerd naar de stip. Tadic voltrok het vonnis en maakte zijn honderdste in het Ajaxshirt. Mijlpaaltje, hoor!

Toetje van Kudus
Na de 3-0 had Ajax geen kind meer aan Sparta. Heitinga kon lekker wisselen en spelers rust geven met het oog op het midweekse tripje naar Berlijn. Zo kregen ook jongens als Francisco Conceição en Jorrel Hato hun minuten. Supporters zwaaiden er maar weer op los met de ontstoken lampjes op hun mobieltje. Een fenomeen waar niet iedereen in het stadion op zat te wachten, getuige het fluitconcertje.

De toeschouwers kregen echter een toetje. Waar Bergwijn eerder in de week de bal het stadion uitschoot, daar mikte Kudus een vrije trap in de kruising. Kudus vierde zijn treffer door zijn shirt over zijn hoofd te trekken. Daaronder stond de tekst ‘RIP Atsu’. Dit als eerbetoon aan Christian Atsu, die overleed als gevolg van de aardbevingen in Turkije en Syrië.

Ajax reist zondag 26 februari naar Arnhem voor het uitduel met Vitesse. Tegen die tijd weten we ook hoe het tweeluik met Union Berlin in de Europa League is afgelopen. De return staat voor donderdag op de rol.

Spannende dagen!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >