Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Het kriebelt weer bij Bergkamp

Een opmerkelijk en heugelijk bericht in De Telegraaf: Dennis Bergkamp wil weer terugkeren in het voetbal. Daar kun je als Ajacied niet tegen zijn. Of het een comeback bij Ajax wordt, is nog gissen.

07 december 2023 - 11:54
Bergkamp800
Bergkamp maakt jonge spelers graag beter. © AFC Ajax

Zes jaar terug, in december 2017, waren er wat slaande deuren te horen op sportpark De Toekomst. Dennis Bergkamp was het totaal niet eens hoe de directeuren Edwin van der Sar en Marc Overmars omgingen met Team Jonk en later Marcel Keizer, de Ajaxcoach na het vertrek van Peter Bosz.

Het duurde nog een halfjaar totdat Bergkamp officieel afscheid nam, omdat hij een zaak aanspande tegen de club waar hij als nummer tien furore maakte. Zijn advocaat Harro Knijff zei daar toen over: “We hebben een regeling getroffen. Of Dennis daar tevreden over is? Na een regeling moet je niet piepen.”

Dan het leuke deel: Bergkamp heeft vandaag de dag weer zin een rol te vervullen in het voetbal. Daar kan niemand op tegen zijn, denken wij zo. Zeker bij Ajax niet, want hij was samen met Wim Jonk de belangrijkste Cruijffdiscipel tijdens de niet zo fluwelen revolutie bij de club.

Aanbevolen
Ajaxsupporter Ype reed tweehonderd kilometer voor tien minuten RKC-uit

“Het liefst wil ik een rol tussen de jeugd en het eerste elftal,” laat Bergkamp aan zijn keukentafel weten tegenover de journalisten van De Telegraaf. Het eerste deel van het interview – vrijdag volgt deel twee – gaat voor een groot deel over z’n hele loopbaan nadat hij als voetballer stopte bij Arsenal.

De nummer tien met zachte voetjes reflecteert ook op wat er nog komen gaat. Hij is daarbij best zelfkritisch. “Ik denk dat ik niet goed genoeg ben als hoofdcoach, omdat ik daar niet de volle aandacht voor heb om alles te willen managen. Ik heb liever een andere rol, tussen de jeugd en het eerste elftal.”

Als Bergkamp vertelt over Frank de Boer, voor wie hij assistent was bij Ajax 1, horen we veel respect. “Frank stond als coach constant aan. Ik vond het echt bijzonder hem zo te zien functioneren.” Hij zegt verder niet veel te hebben met allerlei systemen en tactische beschouwingen. “Wat ik wel wil, is aan die jongen die op zes of op tien speelt in detail uitleggen hoe hij het beste kan functioneren.”

Voordat we fantaseren over het duo Frank de Boer-Bergkamp bij de jeugdopleiding van Ajax: beiden mannen moeten dat wel willen. Bergkamp is in ieder geval enthousiast over zijn periode als trainer bij de Ajaxjeugd: “Het was hoe ik ook speelde: tussen de linies. Ik vond dat bij Ajax een geweldige functie. Ik zag de talenten komen, had overleg met trainers in de jeugd, met het hoofd opleiding en ik had een stem richting de hoofdtrainer.”

Aanbevolen
Bergkamp: ‘Het vele geld maakte Ajax lui en andersdenkend’

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >