Jong Ajax door persoonlijke fouten onderuit op bezoek bij SC Cambuur

SC Cambuur - Jong Ajax eindigde vrijdag in 4-2. Het was de derde opeenvolgende nederlaag van de beloften. Daarmee verzamelde de ploeg van Dave Vos nog geen enkel punt en staat het stijf onderaan in de Keuken Kampioen Divisie.

26 augustus 2023 - 07:26
Jong Ajax 1200 (1)
Fitz-Jim was een van de ‘ervaren’ mannen. © Pro Shots

Met FC Groningen-uit (4-1), De Graafschap-thuis (1-2) en vrijdag Cambuur loog het programma er tot dusver ook niet om voor Jong Ajax. De punten komen echt wel. De ploeg reist volgende week vrijdag af naar Maastricht voor het uitduel met MVV. Daar volgt een nieuwe kans om punten te pakken. En vooral om te leren.

“Ik wil niet overkomen alsof we deze wedstrijden gebruiken als een training, want we nemen dit superserieus. We leiden spelers op, maar we moeten ze ook opleiden om te leren winnen,” zei Vos na de nederlaag voor de camera van ESPN.

Vos moest het sowieso doen zonder Mika Godts, Kristian Hlynsson, Christian Rasmussen, Silvano Vos, Olivier Aertssen en Charlie Setford. Zij waren allemaal op pad met het eerste elftal naar Bulgarije. Door de absentie van al deze spelers kon Skye Vink – de zoon van Marciano – zijn debuut maken in het betaalde voetbal. Hij haakte na twintig minuten helaas al af wegens een blessure. Nassef Chourak was zijn vervanger en maakte eveneens zijn debuut voor Jong Ajax.

Aanbevolen
Hotel van reislustige Ajacieden blijkt bordeel

Jong Ajax keek op dat moment al tegen een 2-1-achterstand aan. Gabriel Misehouy had zijn ploeg nog wel op fraaie wijze op voorsprong gebracht, maar lang genoot hij er niet van. De thuisploeg zette de bezoekers al vroeg en hoog onder druk. De gelijkmaker viel veel te gemakkelijk. De 2-1 was zelfs pijnlijk. Doelman Tom de Graaff schoof de bal te kort op Kian Fitz-Jim. Michael Breij kwam ertussen en pakte het cadeautje uit.

Remko Balk maakte er binnen het halfuur zelfs 3-1 van. Ook deze treffer voelde onnodig, gezien het moeizame uitverdedigen voorafgaand aan de treffer. Jong Ajax wist de spanning in Leeuwarden toch weer terug te brengen via Rida Chahid. Hij zette de 3-2 op het scorebord en maakte zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal. Misehouy dacht kort erna de gelijkmaker te produceren, maar hij deed dat vanuit buitenspelpositie.

Kansen waren er ook kort na rust. Voor beide ploegen. Toch was het Cambuur dat de marge vergrootte. Milan Smit schoot zijn ploeg vanaf de stip naar 4-2. De thuisploeg kreeg een strafschop na een sliding van Tristan Gooijer, die door de arbitrage als overtreding werd beoordeeld.

Een positief puntje ter afsluiting: naast de eerste minuten voor Vink en Chourak, zagen we ook Gerard Alders en Dies Janse hun debuut maken in het betaalde voetbal.