Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax verliest generale repetitie van Dortmund en dit valt op

Ajax heeft de voorbereiding op het nieuwe seizoen afgesloten met een 3-1-nederlaag tegen Borussia Dortmund. De Duitse topclub deed de ploeg van Maurice Steijn vooral na rust pijn. Dit viel op.

Door Jordy Haak
06 augustus 2023 - 18:50
Medic Dortmund 1200
Medic maakte zijn officieuze debuut. © Pro Shots

Kudus aan de aftrap
Een blik op de basisopstelling leerde ons dat Maurice Steijn een basisplaats had ingeruimd voor Mohammed Kudus. Ondanks het nieuws dat Ajax dicht bij een akkoord zou zijn met Brighton & Hove Albion, stond de Ghanees in het Signal Iduna Park gewoon aan de aftrap. “Hij speelt zolang er niks zeker is en ik geen signaal krijg dat er dingen akkoord zijn,” aldus Maurice Steijn voor de aftrap.

Op het middenveld koos de trainer voor Benjamin Tahirovic, Davy Klaassen en Kenneth Taylor. Dat betekende dat Branco van den Boomen op de bank moest plaatsnemen. Hij trof de meest recente aanwinsten Carlos Forbs, Diant Ramaj en Jakov Medic naast zich. Net als Mohamed Daramy, die ondanks de berichten over een naderende deal met Burnley nog gewoon van de partij was.

“Er zijn een aantal spelers bij die niet spelen, maar er wel goed voor staan. Deze opstelling wil dan ook niet zeggen dat dit de elf zijn die volgende week tegen Heracles starten,” zo gaf Steijn uitleg. De aanvoerdersband zat om de arm van Klaassen.

Ajacieden laten zich horen
De Ajaxsupporters hadden deze voorbereiding weinig mogelijkheden om hun club live in actie te zien, maar in Dortmund kreeg de ploeg van Steijn steun van ruim tweeduizend meegereisde Ajacieden. Ze hadden een hoekvak op de eerste ring toegewezen gekregen. Van daaruit lieten ze zich vanaf het eerste fluitsignaal goed horen. De dienstdoende dj was zo vriendelijk om tijdens de warming-up nog even Three little birds in te starten. Danke!

Het werkte allemaal sfeerverhogend in het nagenoeg uitverkochte Signal Iduna Park. Wie niet beter zou weten, zou niet zeggen dat het hier een vriendschappelijk potje betrof. De aanwezige toeschouwers werden bovendien op hun wenken bediend met een zeer vermakelijke openingsfase.

Razendsnelle goals
We vreesden even voor een bijzonder pijnlijke middag, toen Julian Brandt al na zes minuten de openingstreffer voor zijn rekening nam. Uit een voorzet vanaf de linkerflank kon hij de bal achter Gerónimo Rulli schieten.

Gelukkig stelde Ajax heel snel orde op zaken. Nog geen minuut na de openingsgoal wipte Steven Bergwijn de bal met veel gevoel het zestienmetergebied in, waar Brian Brobbey beheerst raak knikte. Het werkte als doping voor het uitvak, waar de sfeer er sowieso al goed in zat. Ouderwets zingen en springen. Het doet ons hunkeren naar de seizoenstart.

Dortmund had in het vervolg van de eerste helft een overwicht, maar ook Ajax liet bij vlagen aardig voetbal zien. De piepjonge defensie – met Olivier Aertssen en Jorrel Hato in het centrum – had het soms behoorlijk lastig, maar hield de stand tot aan de rust op 1-1. 

Dortmund legt zwakte in defensie bloot
Na de theepauze was het de beurt aan nieuwkomer Medic om zijn officieuze debuut te maken. Hij verving Aertssen, maar zag zijn ploeg vrij rap weer op achterstand komen. In een tijdsbestek van nog geen tien minuten haalde in de ingevallen Felix Nmecha tweemaal de trekker over. Daarmee werd eens temeer duidelijk dat het bij Ajax vooral defensief nogal piept en kraakt.

Aan beide kanten werd er vervolgens aardig op los gewisseld. Sébastien Haller, die naar de kant ging, kon ook op applaus van de Amsterdamse aanhang rekenen. Aan Ajaxzijde werden Steven Berghuis, Van den Boomen en Ramaj gebracht. Laatstgenoemde debuteerde daarmee officieus en verving Rulli onder de lat. Forbs mocht het laatste kwartier nog meedoen.

Via doelpogingen van Bergwijn, Van den Boomen, Brobbey (allen gestopt) en Medic (net naast) was Ajax meermaals dicht bij de aansluitingstreffer, maar deze viel niet meer.

Deutsche gemütlichkeit
Tot slot willen we de Deutsche Gemütlichkeit nog even benoemen. Het oefenpotje tussen Borussia Dortmund en Ajax vormde de afsluiting van de open dag van de Duitse club. Ruim vier uur voor de wedstrijd zag het al zwart van de mensen rondom het stadion. De straten kleurden grotendeels geel/zwart, maar we spotten ook veel Ajaxshirtjes.

In de biertuinen liepen supporters van beide clubs kriskras door elkaar. Hier en daar werd geproost en de broodjes braadworst vielen goed in de smaak. In tijden waarin onrust rondom uitsupporters veelal de boventoon voert, is het mooi te zien hoe het ook kan.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >