Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax na ruime zege op rozen in play-offs en dit valt op

Ajax heeft een reuzenstap gezet naar de groepsfase van de Europa League. De ploeg van Maurice Steijn boekte een 4-1-overwinning op Ludogorets en begint zodoende met een ruime voorsprong aan de return in Amsterdam. Dit viel op.

Door Jordy Haak
24 augustus 2023 - 21:56
Ludaja 1200
Ajax mocht vier keer juichen tegen Ludogorets. © Pro Shots

Reislustige Ajacieden uiterst creatief
Het was best een uitdaging van Amsterdam naar Razgrad te reizen. Toch werd het uitvak in de Huvepharma Arena bevolkt door 537 Ajacieden. Sommigen maakten er een meerdaagse autotrip van, terwijl anderen comfortabel in het vliegtuig stapten. Naar luchthavens die overigens enkele honderden kilometers van de speelstad afliggen.

We hoorden zelfs verhalen van supporters die een driedaagse ‘zonvakantie’ boekten in de buurt van Sunny Beach, om van daaruit een uitstapje te maken naar Razgrad. Dat was immers voordeliger. Hulde voor de creativiteit!

De reislustige Ajacieden werden beloond voor hun inspanningen, want Ajax was in Bulgarije goed op schot.

Wijzigingen in basiself
Op de linksbackpositie maakte Anass Salah-Eddine afgelopen weekeinde geen al te beste indruk. Dat deed Maurice Steijn tegen Ludogorets besluiten Owen Wijndal in de basis op te stellen. Ook op het middenveld zagen we enkele wijzigingen.

Steijn verklapte het een dag voor de wedstrijd al, maar Steven Berghuis kon in Bulgarije rekenen op een basisplaats. Hij kreeg op het middenveld gezelschap van Benjamin Tahirovic en Kenneth Taylor. Dat ging ten koste van Branco van den Boomen. “Zij spelen met twee tienen, waardoor ik denk dat Taylor in deze wedstrijd deze positie beter kan invullen. Branco was teleurgesteld, maar begreep de uitleg,” verklaarde Steijn voor de camera van RTL7.

Laatste kunstje Kudus?
Ook de naam van Mohammed Kudus verscheen op het opstellingenformulier. Hij is dichtbij een transfer naar West Ham United, maar de Ghanees stond ‘gewoon’ aan de aftrap. Het laatste kunstje van Kudus in een Ajaxshirt? Het lijkt er wel op.

Het is altijd moeilijk in te schatten in hoeverre spelers zich kunnen afsluiten van dergelijke transferperikelen, maar Kudus leek daar in Bulgarije weinig moeite mee te hebben. Na zestien minuten schoot de rechtsbuiten hard raak na een goede balverovering van Devyne Rensch.

Nog geen twee minuten later vormde hij het eindpunt van een rappe aanval en maakte hij zijn tweede treffer van de avond. Daarbij gingen ook bedankjes richting Brian Brobbey en Taylor voor het voorbereidende werk. 

Het was in ieder geval een afscheid in stijl. Na rust zou hij zijn hattrick zelfs voltooien. 

Brobbey verlost zichzelf
Razgrad is een stad die is gebouwd op oude Romeinse nederzettingen. Daar zou het voor een Griekse God goed toeven moeten zijn. Dat bleek in de eerste helft. Ajax nam vrij rap een 2-0-voorsprong en kwam nauwelijks in de problemen, al oogde de defensie bij een enkele spaarzame uitval van Ludogorets nog wel wat broos.

In dat opzicht is het fijn dat juist in die linie deze week de nodige aanwinsten aan de selectie werden toegevoegd. Anton Gaaei zat al op de bank, maar Gastón Ávila en Josip Sutalo zijn nog niet speelgerechtigd. Laatstgenoemde reisde wel met Ajax mee naar Bulgarije. “We wilden hem graag al bij de groep hebben. Zo kon hij mee trainen en de staf en spelers leren kennen. Vanaf volgende week moet hij er immers staan,” aldus Steijn.

Vanaf de tribune zag Sutalo Ajax nog voor rust de derde treffer maken. Na een fraaie pass van Tahirovic en dito voorzet van Wijndal, kopte Brobbey raak. Erg lekker voor de spits, die de laatste tijd werd verweten niet zorgvuldig genoeg met zijn kansen om te gaan. Ook op zijn kopballen was veel kritiek. Dat hij uitgerekend met het hoofd scoorde, moet hem extra goed hebben gedaan.

Ook Gorter belangrijk
Dat Brobbey na rust niet meer terugkeerde binnen de lijnen – wellicht door een blessure – was dan weer jammer. Hij werd vervangen door Carlos Forbs. De van Manchester City overgekomen flankspeler liet direct zijn belangrijkste kwaliteit zien. Hij voerde zijn brommer op naar het hoogste toerental en was zijn opponent veel te snel af, waarna hij zorgvuldig Bergwijn bediende. Die verlengde de bal naar Kudus, om zijn derde van de avond aan te tekenen.

Ondanks de comfortabele marge is het altijd fijn het ook achterin dicht te houden. Na rust wankelde de verdediging bij meerdere uitvallen van Ludogorets, maar Jay Gorter was met enkele uitstekende reddingen belangrijk. Daarom was het sneu voor de doelman dat hij uit een strafschop – na een ongelukkige handsbal van Jorrel Hato – alsnog een tegentreffer moest slikken. 

Ajax haalde in de slotfase een beduidend minder hoog niveau. De thuisploeg werd nog een paar keer gevaarlijk, maar er een 4-1-stand bleef op het scorebord staan. Komende donderdag moet Ajax de klus in de eigen Johan Cruijff Arena afmaken.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >