Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Kluivert, wat doe je nu?

Altijd als PSV-uit nadert, denk ik terug aan de 5-1-zege in seizoen 2006/2007. Die pot in Eindhoven was ma-gi-straal. Dat zou helemaal zo zijn geweest als ene Patrick Kluivert de bal er niet in had getikt.

20 april 2023 - 15:06
Kluivert Davids 1200
Dit plaatje past uitstekend bij de kop van deze blog. © Pro Shots

We weten allemaal hoe het seizoen afliep. Drie clubs konden op de laatste speeldag kampioen worden. Het lukte AZ niet, want de Alkmaarders trokken de titelstress totaal niet tegen Excelsior. Ajax en PSV eindigden uiteindelijk met hetzelfde aantal punten. Toch ging de schaal op doelsaldo naar Eindhoven. Ajax kwam op bezoek bij Willem II één schamel doelpunt tekort.

Het gaat natuurlijk helemaal nergens over om Kluivert daarvoor als schuldige aan te wijzen. Toch werkt dat in mijn supportershoofd wel zo. Ik vond het sowieso ontzettend pijnlijk mijn jeugdheld in het shirt van de Philips Sport Vereniging te zien. Brrr. Normaal heb ik die emotie niet snel, maar in Kluiverts geval kon ik er niet aan wennen. Ik was fan van deze man. En dan dit. Het beeld klopte niet...

Toen Ajax er vijf inschoot in Eindhoven, kon niemand bevroeden dat de titelstrijd pas op de laatste speeldag zou worden beslist. Zeker niet door één doelpunt verschil. Wat als Kluivert ‘gewoon’ naast had geschoten?

Je kunt nooit zeggen dat Ajax daardoor geen kampioen werd, maar zo voelt het wel. Balen, want wat hadden we toen een prachtploeg. Een middenveld met Edgar Davids, Gabri en Wesley Sneijder. Achterin Jaap Stam, John Heitinga en Zdenék Grygera. Klaas Jan Huntelaar in de spits.

Ik was fan van deze man. En dan dit. Het beeld klopte niet...

Het werd een heerlijke middag met Amsterdamse doelpunten van Huntelaar (2x), Sneijder, Gabri en Kenneth Perez. En dus eentje van de na rust ingevallen Kluivert. Daar reageerde ik toen nog schamper op. ‘Scoor maar, je gaat er toch hard af,’ dacht ik toen nog stoer. Toch had ik er de smoor over in, ondanks de Amsterdamse galavoorstelling. Kluivert, wat doe je nu? Het bleek aan het einde van de rit een tamelijk cruciale treffer, al wist ik dat toen nog niet.

We hebben allemaal onze Ajaxbaalmomenten in onze geheugens gegrift staan. Voor iedereen zijn die anders. Met terugwerkende kracht is die treffer van Kluivert er voor mij altijd eentje gebleven. Hij zorgde voor een smetje tijdens een van de lekkerste edities van PSV - Ajax ooit.

Want wat hield Ajax geweldig huis in de lampenstad... Dat doelpunt van buiten de zestien van Sneijder. Wat. Een. Pegel. Of wat te denken van Davids die loeihard op de lat schoot? De bal kwam met hoge snelheid via de dwarsligger terug op de schedel van Heurelho Gomes, om vervolgens naast de goal te rollen. De keeper ging knock-out richting grasmat.

PSV ging die dag sowieso knock-out. En hard ook. Heerlijk. Ik heb keihard genoten die wedstrijd, maar toch zorgde het duel voor een vieze nasmaak. Brrr.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >