Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - sc Heerenveen

De Ajaxtrein dendert door. We zijn nauwelijks bekomen van Rangers FC-thuis of het volgende thuisduel roept. Als supporters kijken we met een schuin oog naar Liverpool-uit, maar eerst moet Ajax afrekenen met het stugge sc Heerenveen. Een voorbeschouwing!

10 september 2022 - 07:31
Drie Dingen Ajahee 1200
Het volgende duel in de JC Arena wacht alweer! © Pro Shots

Twee ongeslagen ploegen
We zijn vijf speelronden onderweg in de eredivisie. Ajax won daarin al zijn duels. Dat leverde het maximale aantal van vijftien punten op. Dat is lekker. Tegenstander Heerenveen komt als nummer zes naar de Johan Cruijff Arena. De Friezen zijn – net als Ajax – nog ongeslagen.

De ploeg van trainer Kees van Wonderen verloor nog niet. Van de vijf duels won ‘t Fean er twee en speelde het driemaal gelijk. Achterin heeft de ploeg het aardig op orde, want het incasseerde tot dusver slechts één tegentreffer. Aan de andere kant scoorden de Friezen zes keer. Dat is ook niet bijster veel.

Van Wonderen weet in elk geval hoe hij het Ajax lastig kan maken. Vorig seizoen werkte hij nog bij Go Ahead Eagles en snoepte hij de Amsterdammers liefst vijf punten af. In de eigen Arena wist Ajax niet te scoren en in de Adelaarshorst verloor het met 2-1. Ook toen stond keeper Andries Noppert onder de lat. De goalie verhuisde met zijn trainer mee naar Heerenveen.

Bij Ajax was er goed nieuws op het trainingsveld, want Owen Wijndal voelde vrijdag weer gras onder de noppen. Verder lijkt het niet onwaarschijnlijk dat Mohammed Kudus zich opnieuw kan opmaken voor een basisplaats tegen Heerenveen.

Aanbevolen
Schreuders elf: wie posteer jij in de spits tegen Heerenveen?

Stilstaan bij overlijden Piet Schrijvers
De legendarische oud-keeper van Ajax overleed donderdag op 75-jarige leeftijd. Onze club laat weten dat het rond het thuisduel met Heerenveen uitgebreid stilstaat bij het overlijden van Schrijvers.

Algemeen directeur Edwin van der Sar: “Toen ik jong was, had Piet de indruk van een no-nonsense doelman die aanvallers voor zijn plezier opvrat in een-tegen-eensituaties. Hij werd niet voor niets vijf keer kampioen met Ajax.”

De oud-doelman worstelde de laatste jaren met zijn gezondheid en kampte met Alzheimer. De fysiek sterke ‘Beer van de Meer’ speelde tussen 1974 en 1983 liefst 356 duels voor Ajax en verdedigde ruim veertien jaar het doel van het Nederlands elftal. “Keepen zat me in het bloed. Ik kon niet voetballen, dus…,” zei hij jaren geleden.

Een eerbetoon aan Schrijvers is meer dan op zijn plaats. Daar is zaterdag in de Johan Cruijff Arena dus ook absoluut ruimte voor.

Aanbevolen
Schrijvers: een ijzeren keeper bij een houten Ajax

Van Wonderen ziet wel wie er spelen bij Ajax
Het is volgens Van Wonderen nog maar de vraag welke spelers we aan de aftrap zien bij Ajax. De trainer verwacht wel een aantal wijzigingen, omdat Liverpool-uit ook al snel volgt. “We zien het wel. En of er nou de ene goede speler staat of een andere, dan maakt niet zoveel uit,” vertelt de trainer op de clubwebsite.

Zelf laat hij ook niks los over zijn strijdwijze. “Ik denk niet dat ik dat moet doen. Dat zien jullie zaterdag wel. Ik verwacht niet heel veel problemen, maar we hebben wel wat halfjes.” De bezoekers kunnen in elk geval geen beroep doen op Tibor Halilovic. Hij is geschorst.

Van Wonderen ziet Ajax-uit vooral een mooie test voor zijn ploeg. Van angst of zorg is dan ook geen sprake. “De spelers weten dat we tegen een topploeg spelen. Daar moeten ze het beste van zichzelf laten zien,” stelt Van Wonderen, die al vaak kreeg te horen hoe hij Ajax vorig seizoen tweemaal de voet dwars zette als trainer bij Go Ahead Eagles.

“Het is niet zo dat ik het medicijn tegen Ajax ben. Wij moeten een goede dag hebben, terwijl zij wat minder moeten zijn. Dan moet het ook nog meezitten. Als het zo’n dag is, kun je daar iets halen. Het is een mooie uitdaging.”

Ajax en sc Heerenveen trappen zaterdag om 18.45 uur af in de Johan Cruijff Arena. De wedstrijd staat onder leiding van arbiter Edwin van de Graaf, terwijl Danny Makkelie de VAR van dienst is.

Check onze podcast over duels met Heerenveen en Liverpool!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >