Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

De Boer: ‘Met die 4-1 tegen Rangers lieten we zien het nog te kunnen’

In seizoen 1996/1997 speelde Ajax voor het laatst officieel in de toen nog Amsterdam Arena tegen Rangers FC. We blikken met Ronald de Boer terug op de ruime 4-1-zege. Een gebutst Ajax kreeg met die overwinning gelukkig weer wat aanzien terug in Europa.

06 september 2022 - 09:22
Ronald De Boer 1200
Ronald de Boer in actie tijdens een vreugdewedstrijd in Amsterdam. © AFC Ajax

Hoi Ronald, herinner jij je die avond nog goed?
“Zeker weten, want Paul Gascoigne speelde destijds bij Rangers. Hij gold als een van de grootste spelers die Engeland ooit voortbracht. Een legendarische speler. Ik weet nog dat hij al na 28 minuten een rode kaart kreeg. Hij ging over de schreef bij Winston Bogarde. Hij trapte na en moest naar de kleedkamer. Dat vond ik sneu, want Gascoigne gaf serieus kleur aan het Engelse voetbal. En door zijn tijd in Glasgow ook aan het Schotse voetbal.”

“Hij is bij Rangers echt een ongelooflijke held en maakte er werkelijk schitterende doelpunten. Hij was er ook bij toen Rangers voor de negende keer achter elkaar kampioen werd. Dus ja, die rode kaart was jammer. Zijn voorkomen en carrière bevonden zich toen eigenlijk ook al op een hellend vlak. Zo zonde.”

Het was de avond van Dani. Was jij verrast door de rol die de jonge Portugees die avond vervulde?
“Hij scoorde twee keer op prachtige wijze met het hoofd. Eenmaal sloeg hij de bal vanaf randje zestien met zijn voorhoofd in het net. Dani was een heel getalenteerde jongen met een schitterend linkerbeen. Het was prachtig om hem die avond te zien dartelen en excelleren op het veld. Daar hoopten we ook op.”

“Het was bij Dani soms alleen wat wispelturig. Hij gaf niet altijd thuis, maar het was een begenadigd voetballer. In het duel met Rangers dacht je wel: wat een fantastische speler. Ook echt een publieksspeler! De supporters omarmen dit soort voetballers. Scoorde ik nou ook nog?”

Nee, twee keer Dani, eenmaal Tijjani Babangida en Nordin Wooter maakte nummer vier.
“Ah ja, zo was het! Brian Laudrup en Peter van Vossen speelden trouwens ook bij Rangers. Van Vossen kreeg als invaller ook nog een goede scoringskans. De Schotten hadden een mooi team, maar wij waren die avond gewoon beter. Al kwam dat ook wel door die vroege rode kaart voor Gascoigne natuurlijk.”

Aanbevolen
Welke Ajacieden speelden tijdens laatste tweeluik met Rangers FC?

Seizoen 1996/1997 was er wel echt eentje van uitersten. Hoe belangrijk was deze 4-1-zege op Rangers?
“Pfoe ja… We speelden de seizoenen ervoor twee Champions League-finales, waarvan we de eerste wonnen en de tweede verloren. Toen kwam dit jaar. Er waren veel twijfels. De beeldvorming rond Ajax was niet meer zo positief… Kunnen ze het nog wel? Het werd – in een nieuw stadion – inderdaad een jaar van uitersten, waarin we toch nog de halve finale van de Champions League haalden.”

“Het uitduel met Atletico Madrid staat in het collectieve geheugen van elke Ajacied gegrift. Deze 4-1 tegen Rangers in de groepsfase was een soort bevestiging dat we het echt nog wel konden. Het was gewoon belangrijk om te laten zien dat je weer meedeed in Europa. Wat er nog meer in het vat zat, wist je niet. Het was die avond in elk geval fijn om te laten zien: we zijn er nog. Dat hadden we echt wel nodig. We hadden namelijk al wat deukjes en scheurtjes opgelopen.”

Kwam dat mede door vertrokken spelers en blessureleed?
“Zeker. Alleen al voor Rangers-thuis misten we onze volledige as. Danny Blind, Jari Litmanen en Patrick Kluivert ontbraken. Ook Mariano Juan en Peter Hoekstra waren geblesseerd. Jonge gasten als Martijn Reuser, Dani, Wooter en later Mario Melchiot moesten grote schoenen vullen. Dat was niet makkelijk.”

“Dat is ook voor een groot deel het verhaal van dat seizoen. Als we al onze topspelers continu fit hadden gehad, dan hadden we een veel beter seizoen gedraaid. We voetbalden zelden of nooit in de sterkste formatie. Het was gewoon te mager in de breedte. Dat speelde ons wel parten dat seizoen. De ruime overwinning op Rangers bracht mede om die reden veel vreugde.”

Ben je erbij tijdens de komende thuis- en uitduels tussen Ajax en Rangers?
“Ik ben er zeker bij, zowel thuis als uit. Ik krijg veel verzoeken en uitnodigingen. Ik heb natuurlijk een verleden bij beide clubs. Ik maakte zowel in Amsterdam als in Glasgow schitterende dingen mee. Voor mij is Ibrox ook nog steeds thuiskomen. Het voelt als een warme douche. Je krijgt er als oud-speler nog zo veel respect van de mensen. Ik kijk ontzettend uit naar de komende wedstrijden.”

Mogen we je richting het uitduel ook weer bellen? Je kunt ons vast ook genoeg vertellen over de stad en de sfeer in Ibrox.
“Tuurlijk, geen probleem!”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >