Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax blaast Rangers van het veld en dit valt op!

Een goed begin is het halve werk. Dat gezegde namen ze bij Ajax woensdag bloedserieus. De ploeg van Alfred Schreuder toonde zich veel te sterk voor Rangers FC (4-0). De ploeg kent daarmee een kickstart in de Champions League. Dit viel op!

Door Jordy Haak
07 september 2022 - 20:35
Berghuis Scoort 1200
Berghuis zoekt de supporters op na zijn treffer! © Pro Shots

Champions League bij daglicht...
Hebben jullie bij de start van de Champions League ook altijd kriebels in de buik? Het is typisch zo’n dag waarbij je meermaals een blik op de klok werpt of je al naar het stadion mag. We zagen dan ook best wat Ajacieden die zich in de middag al vermaakten rondom de Arena. Tezamen met plukjes Rangersfans. Gezellig en gebroederlijk, zoals het hoort!

Anderen moesten zich juist uit werk haasten om tijdig in Amsterdam te zijn. Het aanvangstijdstip van 18.45 uur is behoorlijk vroeg. Kortom, racen richting de hoofdstad en zo rap mogelijk naar binnen. Over die aanvangstijd hebben we overigens nog wel wat op te merken: Europees voetballen bij daglicht voelt namelijk vreemd. Het klopt niet.

Wanneer de Johan Cruijff Arena in een Champions League-jasje wordt gestoken, verandert er iets wezenlijks aan het stadion. Noem het een vleugje magie. De vlaggetjes, de hymne, de sfeer. Wij kunnen er weken van tevoren al naar uitkijken. Zo ook ditmaal bij Ajax - Rangers. De ambiance stemde wederom niet teleur, maar we misten de donkere avond, de felle stadionlampen en de lichtshow vooraf. Noem het een detail, maar juist die combinatie geeft het kenmerkende extraatje. 

Rangers ziet sterretjes
Gelukkig zagen we wel héél veel wit-rood-wit op de tribunes en werd het volume ook al snel lekker opgeschroefd. Daarbij hielp het dat Ajax in de eerste helft over het veld wervelde en al vlot de score opende.

Uit een hoekschop van Steven Berghuis knikte Edson Álvarez de bal haarscherp in de verre hoek. Fijn, lekker, genieten! Dat zijn naam vervolgens luidkeels van de tribune rolde, moet Álvarez goed hebben gedaan. En laten we wel wezen, het is hier ook veel leuker dan bij Chelsea. Toch Edson?!

Op het oog had de Mexicaan het in ieder geval goed naar zijn zin, want ook nu strooide Álvarez weer met heerlijke passes. Het waren even hectische laatste dagen van de transferwindow, maar wij zijn blij dat Edson nog gewoon in Amsterdam voetbalt.

Bij Rangers zagen ze in de rust sterretjes. Een zuurstofpompje in de kleedkamer was geen overbodige luxe. De Schotten werden namelijk aan alle kanten voorbijgelopen. Voor, achter, links, rechts. Ze wisten niet waar ze het moesten zoeken. Steven Berghuis zag zijn van richting veranderde inzet binnen hobbelen. Daarna was het showtime voor Mohammed Kudus.

Slimme zet, Alfred!
De Ghanees had van Alfred Schreuder een basisplaats gekregen. Dat ging ten koste van Brian Brobbey. Met die keuze hoopte de oefenmeester verwarring te zaaien. “Als Kudus er tussenin gaat spelen, wie gaat hem dan oppakken? Hij heeft ook het vermogen om weg te draaien. Achteraf kunnen we kijken of het een goede keuze is geweest,” zei de trainer vlak voor de aftrap.

En of het een goede keuze was, Alfred! De Ajacieden in de voorhoede wisselden zo rap van positie dat de Schotten nauwelijks nog wisten wat voor of achter was. Welke opponent moesten ze oppakken? Het resulteerde na een dik halfuur spelen in een voortreffelijke 3-0 van Kudus. De Ghanees draaide weg bij zijn tegenstander, spurtte naar voren en schoot de bal strak en diagonaal in de kruising. Een doelpunt dat op het netvlies blijft staan. Gewoon wauw!

Bergwijn verzorgt toetje
Het rustsignaal gaf iedereen de kans om een kwartiertje op adem te komen. Dit was voetbal beleven in de hoogste versnelling. En hoewel het tempo in de tweede helft iets lager kwam te liggen, zagen we Ajax nog altijd jagen op meer goals. 

Daarbij vragen we ook even speciale aandacht voor Dusan Tadic – die zijn vijftigste Europese wedstrijd mocht noteren – en Daley Blind. Beide ervaren rotten speelden in de afgelopen weken niet altijd hun beste wedstrijden, maar waren tegen Rangers weer ijzersterk. 

Het slotakkoord was voor Steven Bergwijn, die geklungel in de achterhoede van Rangers genadeloos afstrafte. Het uitvak was ondertussen al behoorlijk leeggestroomd. Een bezoekje aan de binnenstad van Amsterdam sprak veel Schotten meer aan dan nog langer in de Arena vertoeven.

Ajax voetbalde zich dusdanig simpel naar de ruime zege dat we ons hardop afvroegen van wie deze ploeg heeft gewonnen om de poulefase te bereiken? Afijn, het was een toffe avond. Volgende week dinsdag wacht het vervolg in Liverpool!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >